Hlavní obsah

Dostali jste kopačky? Tohle je 5 myšlenek, které každému proletí hlavou

Foto: Thinkstock

První myšlenky po rozchodu nebývají radostné, ale nakonec to vždy dobře dopadneFoto: Thinkstock

Reklama

Rozchod není nic příjemného, obzvlášť pokud jste to vy, kdo dostal takříkajíc kopačky. Čeká vás velmi bolestné období, které ale jednou skončí. Tohle je pět věcí, které vám po rozchodu proletí hlavou.

Článek

Být tím, kdo je opouštěn, tím, s kým už milovaná osoba nechce být, je velmi těžké. A ani ty nejsilnější nátury se neubrání bolestným myšlenkám. Ale nakonec přijde i optimismus a nová síla do života. Takhle bude nejspíš vypadat váš myšlenkový porozchodový pochod.

1. Proč?

Je to ta úplně první věc, která vás napadne. Jste stále ještě v šoku, vzpamatováváte se z toho, že vztah, ve který jste věřili, z ničeho nic skončil a ničemu nerozumíte. Ve snaze vše pochopit se logicky ptáte „proč“. „Rozchod bolí a lidé chtějí najít příčinu té bolesti. Zároveň se tak mozek snaží najít důvody rozchodu, aby se daným chybám v budoucnosti vyvaroval a uchránil vás podobné bolesti v budoucnosti,“ tvrdí kouč partnerských vztahů Aleš Kalina.

V podstatě se této myšlence nelze ubránit, je zcela přirozená. Ovšem není dobré se v příčinách rozchodu rýpat příliš dlouho, hrozí, že ze všeho vyvodíte mylné závěry a za viníka všeho označíte sebe. A to není dobrý start nových začátků.

Foto: Thinkstock

Věřily jste mu, plánovaly s ním budoucnost. A on vás opustil! Jak to mohl udělat?Foto: Thinkstock

2. Jak mi to mohl udělat?

Tohle bývá další otázka, která následuje většinou bezprostředně po předešlém „proč“. Pramení z pocitu křivdy a ublíženosti, které vás nyní sužují.

I tohle je přirozená reakce. Někdo, koho jste milovali a plně mu důvěřovali, vám velmi ublížil. Vzal vám jednu z nejdůležitějších věcí, zničil vše, v co jste věřili, nemilosrdně zničil vaše plány, sny a představy budoucnosti.

Jenže i v tomto případě je potřeba se ukřivděnosti co nejrychleji zbavit, brání vám totiž v tom, abyste vykročili vstříc nové lásce.

3. To nemůžu zvládnout!

Když se to všechno tak trochu rozleží, naplno vám dojde, k čemu došlo. A nejspíš vás zachvátí panika. Na mysl vám vytanou všechny problémy a starosti, které s sebou rozchod nese. Řada z nich může být reálná (jak vyřešíme bydlení, jak to zvládnu finančně, jak zareagují děti…), spousta z nich je ale spíš absurdní (jak teď smontuju tu novou skříň? Kdo mi vymění pneumatiky na autě?).

Mozek tímto způsobem situaci vyhodnocuje, ale i on je z nečekané změny zmatený. „V této fázi je dobré orientovat se nějakou dobu jen na sebe, zapracovat na svém zdravém sebevědomí a hlavně najít ,své skutečné já´. Uvědomit si, co od života vlastně chcete, co vás činí spokojenými, jaké jsou vaše opravdové tužby,“ radí kouč partnerských vztahů Lenka Černá.

Nejhorší, co byste mohli v danou chvíli udělat, je, najít si rychlou a nekvalitní náhradu partnera, o něhož jste přišli. A vlastně jen proto, že potřebujete někoho, kdo vám utáhne kapající kohoutek v koupelně.

Foto: Thinkstock

Smutek, slzy a beznaděj. I to patří k rozchoduFoto: Thinkstock

4. Najdu si ještě někdy někoho?

Tohle je další věc, které se většinou lidé po rozchodu bojí. Vlastně někdy sami sebe přesvědčí, že tím pro ně láska skončila, nikdo už je nebude chtít, nikdo se jejich ex nevyrovná, prostě je vše ztraceno. Je to velmi deprimující. „Je to dáno tím, že rozchod velmi často doprovází snížení vašeho sebevědomí. Je ale dobré si uvědomit, že to vůbec není o vaší hodnotě, když vás někdo opustí.

Vaše hodnota je neměnná a naopak můžete rozchod přijmout jako jakousi výzvu k tomu, abyste na sobě zapracovali a našli si někoho, s kým vám bude opravdu dobře,“ radí Lenka Černá.

5. Začnu znova a tentokrát to vyjde!

Tohle je jakási poslední fáze, jde o jakési smíření se situací a nabytím nových sil. Už jste si prošli bolestí, smutkem, strachem, vztekem, prostě všemi negativními emocemi, které s sebou rozchod nese. Konečně nastal čas na optimismus a nové plány. Zdravý a vyrovnaný jedinec se v tuto chvíli přestane zabývat minulostí, ale začne se orientovat na budoucnost.

Máte za sebou rozchod? Co proletělo hlavou vám?

Reklama

Načítám