Hlavní obsah

Saláty, po kterých nebudete mít hlad: Zkuste 3 skvělé variace

Foto: Aleš Otýpka

Prodlužte si léto s Itálií inspirovanými salátyFoto: Aleš Otýpka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejste zrovna fanouškem salátů, protože po nich máte vždycky brzo hlad? Zkuste do nich přidat luštěniny, rybičky nebo sýr a uvidíte, že zeleninu ještě vezmete na milost!

Článek

Léto ještě nekončí! Alespoň tedy v kuchyni ne: připravte si saláty inspirované Itálií a pochutnejte si na jídlech plných slunce a zeleniny. Sytý špaldový salát s opečenou kukuřicí a sýrem, fazolový s tuňákem a špenátem či populární toskánská specialita s rajčátky a šťávou nasáklým chlebem aspirují na stálice pozdně letního jídelníčku!

Špaldový salát s kukuřicí a sýrem

Na 2 velké nebo 4 menší porce potřebujete: 150 g špaldy, sůl, pepř, olivový olej, 250 g čerstvé nebo mrazené kukuřice, 70 g oblíbených vypeckovaných oliv, hrst petržele nebo bazalky, 120 g balkánského sýra nebo fety, citron

Foto: Aleš Otýpka

Špaldový salát s opečenou kukuřicí chutná teplý i studenýFoto: Aleš Otýpka

Postup: Špaldu (nejlépe den předem namočenou) uvařte v osolené vodě s trochou oleje doměkka. Kukuřici dozlatova opečte na dvou lžících oleje, vmíchejte k uvařené špaldě a přidejte nasekané olivy, petržel a nadrobený sýr. Dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem, citronovou šťávou a trochou olivového oleje.

Tip: Pšenice špalda si se svou lehce oříškovou chutí výborně rozumí i s tofu a cuketou. Recept najdete v článku Dosyta i chutně: Tyhle tři variace na zdravá „rizota" si zamilujete!

Fazolový salát s tuňákem

Na 2 velké nebo 4 menší porce potřebujete: hrnek sušených bílých fazolí, bílou cibuli, ocet, sůl, olivový olej, chilli papričku, 2 stroužky česneku, 150 g zelených lístků (rukoly, špenátu, ruby chard či mangoldu), 1 velkou plechovku tuňáka v oleji

Foto: Aleš Otýpka

Kombinace tuňáka, fazolí a naložené cibulky skvěle chutná i zasytíFoto: Aleš Otýpka

Postup: Fazole (nejlépe 1–2 dny předem namočené) uvařte s trochou soli doměkka. Cibuli nakrájejte na proužky a na chvíli naložte do octa, aby ztratila na štiplavosti. Nasekanou chilli papričku a česnek nechte rozvonět na 2 lžících oleje, vmíchejte zelené lístky a počkejte, až zavadnou. Spolu s tuňákem pak přidejte ke scezeným fazolím a cibuli a podle chuti dolaďte solí, pepřem a octem (olej bude stačit ten z tuňáka).

Tip: Zvykněte si průběžně namáčet luštěniny – v lednici vydrží ve vodě klidně dva dny a uvařené jsou pak mnohem rychleji. Vynikající recepty na ně najdete v článku I z luštěnin vykouzlíte originální jídla. A za pár korun!

Rajčatový chlebový salát Panzanella

Na 4 porce potřebujete:2 papriky, 200 g den starého bílého pečiva (nejlepší je ciabatta nebo světlá bageta), olivový olej, 2 stroužky česneku, 700 g rajčat, 1 červenou cibuli, sůl, pepř, 8 ančoviček, vinný ocet, 2 hrsti čerstvé bazalky

Foto: Aleš Otýpka

Populární toskánský salát kombinuje letní zeleninu s křupavým chlebem, který krásně nasákne šťávuFoto: Aleš Otýpka

Postup: Papriky buď pečte v celku asi půl hodiny při 200 °C, až jim ztmavne slupka. Pak je ihned zabalte do plastového sáčku a nechte zapařit. Vychladlé oloupejte a nakrájejte na proužky. Pečivo natrhejte na kousky a nechte půl hodiny na vzduchu proschnout. Anebo pečivo jako já promněte s 2 lžícemi oleje a prolisovaným česnekem a opečte spolu s paprikami v troubě, aby byly krutony ještě křupavější.

Rajčata nakrájejte na měsíčky, cibuli a ančovičky na tenké proužky a smíchejte s paprikami a bazalkou. Dolaďte solí, čerstvě mletým pepřem (česnekem v případě, že jste papriky pekli zvlášť), olivovým olejem a octem a těsně před podáváním přidejte krutony, aby nasákly šťávu, ale přitom nebyly mazlavé.

Tip: Recept na panzanellu se liší kraj od kraje, a tak do ní můžete přidat i naloženou cizrnu, mozzarellu, tuňáka, olivy, salát, kapary, nastrouhanou mrkev, okurku, vařená vajíčka či mátu.

A jak vypadá ideální salát podle vašeho gusta? Camping, vlašák, nebo snad pochoutkový :-)?

Načítám