Hlavní obsah

Dražší vs. levné sušenky: Vypadají stejně. Které jsou lepší?

Foto: thinkstock

Při výběru sušenek nedejte jen na cenu, vyplatí se znát i jejich složeníFoto: thinkstock

Reklama

Podívejte se pozorně do regálu se sušenkami. Jistě tam najdete výrobky, které mají podobný obal, podobný tvar, jen jiné výrobce, a hlavně hodně různé ceny. Na čem ušetřili výrobci těch levných?

Článek

Zcela logicky by se mohlo zdát, že by se levné sušenky měly od těch dražších lišit zejména kvalitou použitých surovin. A protože jsou někdy cenové rozdíly skoro dvojnásobné, měly by být ty dražší i dvojnásobně lepší. Jak to je?

Na čem výrobci šetří?

Pokud se pořádně podíváte na složení všech sušenek, jsou vlastně skoro přes kopírák. Na čem lze při jejich výrobě ušetřit?

  • Glukózovo-fruktózový sirup místo cukru stojí zhruba polovinu. „Fruktóza je v naprosté většině průmyslově upravovaných potravin a její nadměrná konzumace může být příčinou obezity, zvýšené tvorby kyseliny močové, tedy vzniku dny, ale i rozvoje diabetu,“ říká odbornice na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková.
  • Ztužený (hydrogenovaný) rostlinný tuk je zdrojem škodlivých transnenasycených mastných kyselin (TFA). Výrobci ho používají proto, že je levný, snadno se s ním pracuje a narozdíl od másla, které nahrazuje, dlouho vydrží.
  • Tuková poleva místo čokolády – tedy ztužený rostlinný tuk, emulgátory místo kvalitního kakaa.
  • Lupina– mouka z vlčího bobu, která může být silným alergenem, ale protože těsto „zažlutí“, mohou ji výrobci použít k vyvolání dojmu, že použili vejce.
Foto: archiv redakce

Piškoty jsou plné cukruFoto: archiv redakce

Piškoty Tesco value

Složení: pšeničná mouka, vejce, cukr, kukuřičný škrob. 240 g, cena: 12,90 Kč

Piškoty Opavia

Složení: pšeničná mouka 54 %, vejce, cukr. 240 g, cena: 24,90 Kč

Komentář:Tady radíme si připlatit, i když výrobek Opavia stojí skoro dvakrát tolik. V levnější variantě je totiž dvojnásobné množství cukru, tedy 74,2 g na 100 g výrobku!

Foto: archiv redakce

Ztužený tuk je důvodem, proč bychom sušenky nekoupiliFoto: archiv redakce

Butter premium Tesco

Složení: celozrnná pšeničná mouka 40 %, pšeničná mouka, cukr, máslo (12 %), rostlinný tuk, kukuřičný škrob, sušená syrovátka, kypřící látky (hydrogenuhličitan amonný, hydrogenuhličitan sodný) emulgátor (sójový lecitin), aroma, jedlá sůl, regulátor kyselosti (dihydrogendifosforečnan sodný). 250 g, cena: 21,50 Kč

Bebe celozrnné Cereální s 40 % celozrnných cereálií

Složení: celozrnná pšeničná mouka 43,5 %, pšeničná mouka 28,8 %, cukr, ztužený rostlinný tuk, rostlinný tuk, pšeničný škrob, kypřící látky (E 503, E 500), jedlá sůl, emulgátory (E 472a, sójový lecitin), aroma, směs vitaminů a minerálních látek (vitamin E, vitamin B1, hořčík, železo), sušené mléko odstředěné, regulátor kyselosti (kyselina citronová), látka zlepšující mouku (E 221). 130 g, cena: 17,90 Kč

Komentář:Butter Premium Tesco by byly ve stejné gramáži o 6,70 Kč levnější. Na dražších sušenkách nás mrzí ztužený tuk, který zdraví neprospívá – v levnější variantě je máslo, tedy věc skoro nevídaná! Dražší varianta má i víc přídatných látek, tedy éček. Tady bychom klidně zvolili levnější variantu.

Foto: archiv redakce

O zdravé stravě nemluvme! Raději si přečtěte složení...Foto: archiv redakce

Tesco Breakfast biscuits cereals s brusinkami

Složení: pšeničná mouka, cereálie 21 % (ovesné vločky, pšeničné vločky, celozrnná pšeničná mouka, ječná mouka, ječné vločky, celozrnná žitná mouka, celozrnná špaldová mouka), cukr, rostlinný tuk, sušené brusinky 7 %, sušené odstředěné mléko, kypřící látky (hydrogenuhličitan sodný, hydrogenuhličitan amonný), vitaminy a minerály (hořčík, nikotinnamid, difosforečnan železitý, piridoxyn hydrochlorid, trianim mononitrát, kyselina listová), aroma, jedlá sůl, emulgátory (sójový lecitin). 50 g, cena: 6,30 Kč

Bebe dobré ráno s brusinkami

Složení:celozrnné cereálie 45,3 %, (ovesné vločky 21,8 %, sladové vločky 20,5 %, celozrnná pšeničná mouka 1 %, celozrnná mouka z pšeničné špaldy 1 %, celozrnná ječná mouka 1 %), pšeničná mouka 25,6 %, rostlinný olej, cukr, slazené sušené kousky brusinek 7,5 % (třtinový cukr, kousky brusinek 2,4 %, zvlhčující látka – glycerol, regulátor kyselosti – kyselina citronová, slunečnicový olej), třtinový cukr 3,8 %, invertní cukr, kypřící látky (hydrogenuhličitan sodný, hydrogenuhličitan amonný), sušené odstředěné mléko, jedlá sůl, směs vitaminů a minerálních látek (vitamin E, vitamin B1, niacin, hořčík, železo), emulgátory (estery mono- a diglyceridů, mastných kyselin a kyselinou mono- a diacetylvinnou, sójový lecitin), aroma. 50 g, cena: 10,50 Kč

Komentář: Rozdíl 4,20 Kč by nás zřejmě motivoval k nákupu levnější varianty. Podpořeno ještě tím, že v ní výrobce šetřil například i počtem emulgátorů a nešetřil brusinkami.

Foto: archiv redakce

V tomto případě bychom raději investovali vícFoto: archiv redakce

Katy oplatka arašídová

Složení: náplň 69 % (ztužený rostlinný tuk, cukr, sušená syrovátka, arašídy min. 3 %, kakaový prášek se sníženým obsahem tuku, lískové ořechy, emulgátor – sójový lecitin, aroma), oplatka 21 % (pšeničná mouka, rostlinný olej, emulgátor – sójový lecitin, kypřící látka E 500, jedlá sůl), tmavá poleva 10 % (cukr, ztužený rostlinný tuk, kakaový prášek se sníženým obsahem tuku min. 12 %, emulgátor – sójový lecitin, aroma). 36 g, cena: 3,90 Kč

Tatranka Opavia, arašídová

Složení: pšeničná mouka, cukr, rostlinný olej, pražené arašídy 11,8 % (16,5 % v náplni), tmavá poleva 7,2 % (cukr, rostlinný tuk, kakaový prášek, emulgátory – sójový lecitin, E 476, aromata), sušené odstředěné mléko, laktóza, sójová mouka, kakaový prášek se sníženým obsahem tuku, jedlá sůl, emulgátor (sójový lecitin), kypřící látky (E 504, E 500, E 503). 47 g, cena: 7,90 Kč

Komentář:Reálný rozdíl v ceně jsou necelé tři koruny, protože levnější sušenka je i menší. Tentokrát dáváme přednost dražší variantě, protože v ní není ztužený tuk, ovšem co se éček týče, tak to není velká sláva ani v jednom případě.

Foto: archiv redakce

Tady necháme výběr na vás – každá z variant má svá pro i protiFoto: archiv redakce

Napolitanke chocolate cream

Složení: cukr, pšeničná mouka, ztužený rostlinný olej, kakaový prášek se sníženým obsahem tuku, plnotučná sójová mouka, čokoláda 1 %, jedlá sůl, regulátor kyselosti E 500, aroma. Čokoláda obsahuje min. 36,5 % kakaových částí. 100 g, cena: 12,90 Kč

Tradiční Kolonáda

Složení: mléčná čokoláda 73,5 % (cukr, kakaová hmota, kakaové máslo, sušená syrovátka, sušené mléko odstředěné, rostlinný tuk, mléčný tuk, glukózový sirup, emulgátory E 476 a sójový lecitin, aroma), pšeničná mouka, kakaový prášek se sníženým obsahem tuku, rostlinný tuk, kypřící látka (E 500), jedlá sůl, emulgátor (sójový lecitin). Mléčná čokoláda vedle kakaového másla obsahuje rostlinné tuky. V mléčné čokoládě je obsah kakaové sušiny nejméně 30 %. 92 g, cena: 24,90 Kč.

Komentář: Reálný rozdíl v ceně je 14 Kč – Kolonády jsou v menším balení. Pokud porovnáte obsah kakaové sušiny, pak vedou levnější, mají i méně éček, ovšem na druhé straně obsahují ztužený tuk. Tady necháme výběr na vás.

Foto: archiv redakce

Vizuálně – a nejen to – vyhrála dražší sušenkaFoto: archiv redakce

Hazelnut cream wafers

Složení: cukr, rostlinný tuk, pšeničná mouka, drcená jádra lískových ořechů (13 %), sušená syrovátka, kakao, mouka z vlčího bobu, pšeničný škrob, emulgátor: sójový lecitin, přírodní aroma, výtažek z ječného sladu, kypřící látka: hydrogenuhličitan sodný, jedlá sůl. 250 g, cena: 37,90 Kč

Knoppers

Složení: cukr, rostlinný tuk, pšeničná mouka (12 %) sušené odstředěné mléko (11,5 %), lískové ořechy (9 %), pšeničná celozrnná mouka (6 %), kakao, máselný tuk (2,6 %), výrobky ze syrovátky, kakaový prášek se sníženým obsahem tuku, pšeničný škrob, emulgátor: sójový lecitin, sušená smetana (0,3 %) jedlá sůl, aromata, karamel, kypřící látka: hydrogenuhličitan sodný. 25 g, cena: 8,90 Kč

Komentář: Při stejné hmotnosti (tedy 25 g) by Hazelnut sušenky byly levnější o 5,10 Kč. V levnější variantě je víc ořechů, ale z hlediska rizika alergie nás mrzí přidání mouky z vlčího bobu, což je také výrazný alergen. Takže bychom zřejmě investovali do dražší varianty.

Jaké sušenky tedy kupovat?Rozdíly mezi drahými a levnějšími sušenkami rozhodně nejsou tak velké, jak by se podle ceny mohlo zdát. Rozhodně se tedy vždy vyplatí si všímat víc složení, než cenovky.

Jaké sušenky obvykle kupujete vy? Napište nám! A pak se podívejte na naše jiné testy, třeba ty, kde jsme se řídili jen etiketami. Zkoumali jsme grilovací omáčky, vepřové lančmíty, jahodové jogurty a mnohé další potraviny!

Reklama

Načítám