Hlavní obsah

Podkroví má potenciál: O stěhování rozhodla terasa

Foto: Tomáš Loutocký

Původně se dáma, která je často mimo republiku, chtěla nastěhovat do klasického bytu ve 2. patře řadového domu. Architekti ji však přesvědčili, že jeho podkroví má mnohem větší potenciál. Tak vznikl originální podkrovní byt navržený jako jeden otevřený celek.

Článek

Řadový rodinný dům v Olomouci, který původně obývala jedna rodina, koupila nová majitelka s tím, že v něm vytvoří tři samostatné bytové jednotky. Byt ve druhém podlaží, kde už byla vybudovaná kuchyně, zamýšlela pro sebe, ostatní dva malé byty v podkroví a v přízemí měly být pronajaty. Sama žije střídavě v Česku a zahraničí, takže toužila především po jednoduchém a vzdušném bydlení, kam se bude ráda vracet.

Varianta podkrovní byt vyhrála

Na doporučení známých oslovila architekty Pavla Martinku a Ondřeje Spustu z ateliéru Masparti, kterým předložila svou představu. Zejména kvůli své časté nepřítomnosti jim víceméně nechala volnou ruku. „Vždy jsme připravili návrhy řešení, které jsme společně, často na dálku, konzultovali, a většinou jsme dostali pozitivní odezvu,“ říká architekt Pavel Martinka. A tak brzy sešlo i z původní varianty, kdy pro ni měli zařídit bydlení ve druhém patře (pro koho se hodí byt a kdo by měl radši bydlet v domě?).

„V této variantě se jednalo spíše o případné výměny povrchů, jako jsou podlahy, obklady v koupelně a tak dále. Nám to však nedalo, protože v podkroví jsme viděli větší potenciál. Nejen že nabízí větší soukromí, ale bylo tu také možné pracovat více s prostorem a navíc vytvořit i terasu. A právě myšlenka terasy se investorce natolik zalíbila, že nás nechala zpracovat i druhou variantu podkrovního bytu, s níž nakonec souhlasila,“ vypráví Pavel Martinka. V tomhle bytě se odvázali aneb Terasa v obýváku!

Foto: Tomáš Loutocký

Jeden z hlavních důvodů, proč se nakonec majitelka rozhodla pro podkrovní byt – terasa, kterou tu architekti navrhli

Přidané schodiště

Původní nájemníci měli v obytném podkroví ložnici a dětský pokoj, ale úpravami se z této části domu stalo plnohodnotné bydlení se vším všudy (na tohle si dejte při rekonstrukci podkroví pozor). „Vzhledem k tomu, že je plocha bytu malá, chtěla jsem, aby tam bylo všechno, čeho je zapotřebí, ale zároveň aby zůstal jednoduchý a vzdušný,“ říká paní domu.

Samotný byt má asi 48 m², s přístupovým schodištěm je to ale ještě o 9 metrů více. „Pod vlastním podkrovím se nachází vstup a předsíň, která byla spolu se dvěma posledními schodišťovými rameny vyčleněna montovanou příčkou ze schodišťového prostoru domu (jak využít prostor pod schody). Pro zachování vazeb a prosvětlení jsou v příčce otvory,“ vysvětluje architekt Ondřej Spusta.

Nový krov a otevření na obě strany

Po odkrytí všech konstrukcí architekti zjistili, že bude třeba vybudovat celý krov znovu, což je ale při rekonstrukcích častý jev. Pro podkroví typické omezení světlou výškou, kdy velká část podlažní plochy není využitelná, řešili zvýšením střechy.

Foto: Tomáš Loutocký

Nechali přiznanou smrkovou konstrukci stropních trámů vikýře a jeho stropního podbití, na podlahy a schodiště použili masivní dub

Smrk, dub a bílá mozaika

Poté co odstranili původní příčky, zůstal vnitřní prostor otevřený. Následně do něj vložili koupelnu a skříně, které daný prostor člení na vstupní, obytnou a ložnicovou část. „Vzhledem k tomu, že je celý interiér, s výjimkou koupelny, koncipovaný jako jeden prostor a jediný prvek, který odděluje obytnou část od ložnice, je volně stojící šatní skříň, navrhli jsme ji v nápadně žluté barvě, abychom tento vymykající se prvek nějakým způsobem zvýraznili a oddělili od ostatních konstrukcí a nábytku,“ dodává Ondřej Spusta. Další tipy, jak rozdělit prostor.

Přiznanou nechali smrkovou konstrukci stropních trámů vikýře a jeho stropního podbití, na všechny ostatní dřevěné povrchy použili masivní dub (podlahy a schodiště) nebo dubovou dýhu (nábytek). Kuchyně a ostatní nábytkové kusy jsou vyrobeny z lakovaných MDF desek, na stěny koupelny pak z vnější i vnitřní strany použili bílý matný obklad o rozměru 5 x 5 cm.

Dostatek světla v interiéru

Předností celého bytu je přirozené světlo, které dovnitř proudí z různých stran a v různých denních dobách. Dostává se i do uzavřené koupelny, kam je přiváděno prosklením umístěným pod vložený mezistrop. Víte, jak dostat víc světla do podkroví?

„Věříme, že se povedlo vytvořit prosvětlený prostor, který působí větším dojmem, než ve skutečnosti je. I když se jedná o relativně malý byt, můžete se tu ‚nadechnout‘, a to díky oknům ve vikýři na jihovýchodní straně a posuvnému oknu navazujícímu na terasu,“ dodává Pavel Martinka (5 triků, jak zvětšit malý byt) a paní majitelka jeho slova potvrzuje: „Je pravda, že pánové architekti mé představy o bytě nejen naplnili, ale v mnoha ohledech i příjemně překročili. Vytvořili byt mých snů, za což jim patří můj obrovský dík.“

Foto: Tomáš Loutocký

Do uzavřeného objemu koupelny je prosklením umístěným pod vložený mezistrop přiváděno přirozené světlo

Vizitka ateliéru

Ateliér Masparti se sídlem ve Šternberku založili v roce 2011 Ing. arch. Pavel Martinka, absolvent VUT Brno, a MSc(A) Ondřej Spusta, který studoval na TKK Helsinki. Pracují v kraji, kde vyrostli a který stále objevují. Více na www.masparti.com.

Co na otevřený prostor říkáte? A jak se vám líbí řešení koupelny?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama