Hlavní obsah

Dřevěné dekorace: past na slunce i domek pro skřítky

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při procházce, v koutě zahrady na chalupě nebo ve dřevníku lze občas najít kusy dřeva, které už něco pamatují, ale je rozhodně škoda je spálit nebo nechat ležet ladem. Co si jimi ozdobit byt nebo pergolu?

Článek

Dřevěné dekorace se nehodí jen do domů ve venkovském stylu nebo na zahradu, ale zútulní i leckterý městský byt. Navíc tento materiál stárne do krásy. K výzdobě můžete využít v podstatě jakýkoliv jeho kus, různé větve a klacky, špalky na topení nebo zbytky prken, která vám zůstala po stavbě. Právě to jsme posbírali a pro inspiraci vám nabízíme pár možností, jak je zpracovat.

Past na slunce

Foto: Tomáš Rubín

Skleněné oblázky v kombinaci se dřevem vytvoří zajímavý efektFoto: Tomáš Rubín

Stará plaňka z plotu, která za léta vyschla a popraskala, se doslova rozzáří, když ji prošpikujete dekoračními skleněnými kamínky nebo kousky obroušeného skla. Opatrně je natlačte do prasklin, můžete si vypomoci i vrtákem a udělat skleněnkám jamky. Pokud nedrží pevně, můžete ho přilepit, ale lepší je využít přirozené praskliny a nerovnosti.

Domek pro skřítky

Foto: Tomáš Rubín

Odřezky prken se mohou s trochu fantazie proměnit v domky pro lesní skřítkyFoto: Tomáš Rubín

Tento domek je z konce fošny, která je na jedné straně rovná a na druhém ulomená. A právě tuto část můžete s dětmi proměnit v domeček pro skřítky a dát ho třeba do záhonku nebo na parapet. Vršek pokryjte jehličnatými větvičkami a vyrobte tak střechu, na rovnou plochu barvami namalujte okénka a dveře. Barvy by měly být odolné proti počasí, jinak je potřeba domeček nakonec přetřít bezbarvým lakem.

Ptačí koutek

Foto: Tomáš Rubín

Rámečky v zahradě oživí dekorativní ptáčciFoto: Tomáš Rubín

Rámeček ze starých latěk a v něm suchá větvička, to je skvělý základ pro obrázek, který může viset stejně dobře doma jako na balkoně. Efektně vypadá třeba v kombinaci se skleněným nebo keramickým ptáčkem, ale když nic takového nemáte, stačí přidat větvičku šípků nebo barevné listí. Větvička drží na rámečku díky tavné pistoli, ale pro venkovní použití ji lze přivázat tenkým drátkem stejně jako ptáčka.

Podzim v truhlíku

Foto: Tomáš Rubín

Břečťan vydrží dlouho zelenýFoto: Tomáš Rubín

Lámete si hlavu, co dát do truhlíku po letničkách a před vánoční výzdobou? Vyzkoušejte větve, třeba ty, které zbyly po podzimním střihu keřů a stromů. Můžete je zkombinovat třeba s větvičkami břečťanu, které hodně dlouho vydrží svěže zelené. Na větve lze zavěsit i skleněné koule (neboli aerária) s přírodninami, jako jsou ulity šneků, kamínky a podobně. V adventním čase můžete větve nazdobit vánočně a přidat světýlka.

Světlo v síti

Foto: Tomáš Rubín

Pokud máte doma špalíky, můžete si udělat zajímavý venkovní svícenFoto: Tomáš Rubín

Pokud topíte dřevem a máte úhledné špalíky, vyrobte z nich bytelný zahradní svícen. S vhodným nářadím do nich jde vyvrtat otvory na čajovou svíčku, ale když ne, lze na vrch postavit menší sklenici a svíčku dát do ní. Pro stabilitu i kontrast můžete drátkem svázané špalíky obalit do pruhu pletiva a to nařasit jako látku.

Související témata:

Načítám