Hlavní obsah

Tipy na věci, které můžete upcyklovat na zahradě

Foto: MaCross-Photography, Shutterstock.com

Foto: MaCross-Photography, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neradi vyhazujete věci, které jsou poškozené? Nedělejte to. I když něco nefunguje tak, jak má, zaslouží si to další šanci. Stačí malá proměna a získáte originální a užitečný doplněk třeba na zahradu.

Článek

Také se vám líbí pěkně upravené zahrady s originálními dekoracemi? Mýlíte se, pokud automaticky předpokládáte, že na to potřebujete hodně peněz. Přinášíme pár příkladů, kdy vás pořízení zajímavých doplňků na zahradu nebude skoro nic stát, a navíc sklidíte od svého okolí obdiv. Stačí jen najít vhodné uplatnění pro předměty, které už svému původnímu účelu dosloužily, a které by ostatní bezmyšlenkovitě vyhodili. Jinými slovy — začněte upcyklovat.

Vyřazené palety: nábytek i dekorace

Palety, na kterých je přepravováno zboží, je škoda vyhodit. Jejich využití je totiž poměrně široké. A nemusí se jednat jen o výrobu zahradního nábytku. I když právě tohle se přímo nabízí – v podstatě palety jen natřete a dáte na ně velké polštáře. Ani stolek není problém. I k tomu poslouží jedna z palet, na kterou můžete položit třeba dřevotřískovou desku nebo silnější sklo, abyste předešli tomu, že vám do mezer mezi prkny budou padat sklenice či hrnky s kávou. Ti šikovnější pak za pomoci vrtačky, hřebíků, pilky a kladiva dokážou z palet dokonce vyrobit pohodlná křesílka a lavičky.

Palety se však hodí ještě k jinému využití. Můžete si z nich vyrobit vyvýšené záhony, truhlíky na květiny, kompostéry, nebo je použít jako závěsný držák třeba na pěstování bylinek.

Foto: Gelpi, Shutterstock.com

Natřená paleta zavěšená na zdi poslouží jako držák na květináčeFoto: Gelpi, Shutterstock.com

Stará pneumatika: květinová romantika

Každý vlastník auta někdy zjistí, že je potřeba vyměnit pneumatiky, protože jejich vzorek je příliš sjetý. Je ale škoda je vyhodit. Zvlášť když na zahradě nadělají ještě spoustu parády. Klasikou je natřená pneumatika, která je vyplněná zeminou a osázená pestrými rostlinami. Ale nemusí suplovat jen klasický záhon, dá se podobně jako palety pověsit. Navíc můžete dát průchod své fantazii a vnitřní obvod pneumatiky cikcakovitě naříznout a vytvořit tak ozdobný límec. A rozpůlené pneumatiky se dají využít například ke zpevnění schůdkovitých nášlapů na zahradních cestičkách.

Foto: Digivims Films, Shutterstock.com

Veselou dekorací je natřená pneumatika osázená barevnými květyFoto: Digivims Films, Shutterstock.com

Rozbitá židle: osázený sedák

Barevné květy vdechnou život také starému šuplíku nebo židli. Nepotřebný šuplík od komody, která už dosloužila, nezapomeňte natřít nejen zvenku, ale i zevnitř. Nejlepší je použít voděodolnou barvu či lak, aby dřevo zbytečně rychle nezetlelo a originální truhlík vám co nejdéle vydržel. Je možné ho také vyložit silným igelitem nebo plechovou nádobou. Do nich však nezapomeňte udělat několik odvodňovacích děr.

Podobným tipem je využití staré židle, která má poškozený sedák. Místo něj můžete upevnit plechové či umělohmotné umyvadlo nebo velkou mísu, kterou naplníte hlínou a jednoduše osázíte. Opět je důležité myslet na odtékání přebytečné zálivky, jinak by vám rostliny shnily. Židli můžete umístit do zahrady jako solitér. Barevné květy vdechnou život také starému kolečku, vozíku nebo jízdnímu kolu, na jehož řídítka a sedlo připevníte ozdobné květináče.

Jak využít staré cédéčko? Upečte z něj misku.

Foto: almgren, Shutterstock.com

Poškozený sedák židle lze nahradit plechovou nádobou osázenou letničkamiFoto: almgren, Shutterstock.com

Prázdné plechovky: originální zvonkohra

V každé domácnosti se občas vyhazují plechovky, v nichž byla uložená nějaká potravina. I těch je škoda, protože dokážou potěšit děti i dospělé. Můžete z nich vyrobit třeba skvělou zvonkohru. Když k tomu přidáte pár kovových zátek od piva, stará dětská chrastítka nebo vánoční ozdoby, pevný špagát a trochu fantazie, budete výsledkem mile překvapeni. A pokud vše ještě natřete jásavými barvami, budou z toho vaše děti doslova nadšené. Jen je lepší nezavěšovat zvonkohru blízko okna do ložnice, protože byste se v noci asi moc nevyspali.

Foto: Jillian Cain Photography, Shutterstock.com

Zvonkohra z plechovek a víček potěší děti i dospěléFoto: Jillian Cain Photography, Shutterstock.com

Načítám