Hlavní obsah

Dům pětičlenné rodiny: industriál i hřejivé dřevo

Foto: Petr Hoffelner

Foto: Petr Hoffelner

Reklama

Dům pětičlenné rodiny kombinuje industriální styl s hřejivým dřevem i barevnými detaily. Dohromady vytvářejí harmonický celek, kde se dobře cítí manželé i jejich tři děti.

Článek

Manželé Jan a Nina a jejich tři dcery (3, 5 a 7 let) žili delší dobu v zahraničí, kde měl pan Jan pracovní povinnosti. Po zkušenostech z pronajatých bytů a domů se těšili, že se konečně usadí ve svém, v domě, který splní jejich přání a potřeby a stane se tím pravým domovem.

Pozemek hledali v menším městě nedaleko Prahy. „Trh s nemovitostmi se v tomto místě vůbec nehýbe, ale po třech letech důsledného sledování a monitorování se objevila jedinečná nabídka – příroda vskutku za domem, vše potřebné v docházkové vzdálenosti. Nebylo pochyb, že je to to pravé místo pro nás a naše děti,“ vzpomíná paní Nina.

Industriál i zjemnění

Postavit si nechali dům o užitné ploše 196 m² a oslovili designérku Šárku Horákovou, která pro ně navrhla interiér.

„Požadavkem majitelů byl jednoduchý styl. Chtěli ponechat betonové panelové stropy v přízemí a v interiéru kombinovat dřevo s industriálními prvky, tak aby působil jednoduše, vzdušně, ale zároveň nebyl strohý a neosobní. Celým domem se tedy prolínají přírodní materiály, jako je dubové dřevo a březová překližka, s černými kovovými prvky a detaily,“ říká designérka.

„Manžel trval na betonových stropech, které dále určily cestu, kterou se v designu vydáme. V podstatě jsme to měli rozdělené – manžel udával průmyslový strohý styl a já ho zjemňovala teplými a přírodními materiály a barvami,“ doplňuje paní Nina.

Foto: Petr Hoffelner

V celém domě je dřevěná dubová podlahaFoto: Petr Hoffelner

Srdce domu: kuchyň

Největší výzvou bylo řešení otevřeného obývacího a kuchyňského prostoru, který není až tak velký, ale přesto se měl stát srdcem domu. Po celé jedné stěně je velká kuchyň v bílém matu, která je od obývací části oddělena dlouhým ostrůvkem. Do jídelní části bylo potřeba umístit jídelní stůl pro 6 osob – masivní dubový stůl s kovovými nohami doplňují jídelní židle, každá v jiné barvě, tak aby si každý člen rodiny vybral svou oblíbenou.

Kontrastem k zastavěné kuchyňské stěně je zdánlivě poloprázdná bílá televizní stěna. Ta dává vyniknout květinám a knihovně s policemi z dubové dýhy, které jsou zavěšené na závitových tyčích kotvených do betonových panelů. Knihovna zaujímá téměř polovinu obývací stěny, designérka ji navrhla prostoru na míru: „Na tento kousek jsem velmi pyšná. Působí subtilně a vhodně doplňuje bílé uzavřené skříňky pod sebou.“

Foto: Petr Hoffelner

Srdcem domu je otevřený obývací a kuchyňský prostor, ačkoli není nijak velkýFoto: Petr Hoffelner

Překližková stěna v ložnici

V patře se nachází ložnice a dva dětské pokoje. V ložnici je šatní část od té spací oddělená překližkovou příčkou – z jedné strany je vybavená věšáky a zrcadly, které prostor opticky zvětšují, z druhé strany pak tvoří čelo postele. Zdobená je fotografiemi z archivu majitelů, což je řešení, které manželé velmi ocenili. „Stěnu vedle postele jsme nechali v surovém stavu bez omítky, pouze jsme ji natřeli bílou barvou, což pěkně podtrhuje jednoduchý ráz místnosti,“ dodává designérka.

Foto: Petr Hoffelner

V ložnici je šatní část od té spací oddělená překližkovou příčkouFoto: Petr Hoffelner

Království pro malé slečny

Březová překližka, která nechává krásně vyznít kresbu dřeva a drobné detaily, je použitá také v dětských pokojích. Tady ji naolejovali bílou barvou, aby pokoje působily světle, jemně a daly vyniknout barevným detailům a dětským hračkám.

„Děti jsou z pokojíčků nadšené. Mají prostorné místnosti se spoustou světla. Snažili jsme se vytvořit jim zázemí, které ocení zejména dítě školou povinné, ale kde si i ty menší najdou to své. Vycházeli jsme z jejich zálib a potřeb, proto nesmí chybět prostor pro vystavení výtvarných prací i sportovních trofejí, knihovničky v podobě ptačích budek, extra místa na spaní pro kamarádky, která vyřešila výsuvná lůžka, a v neposlední řadě dostatek úložných prostor na oblečení našich slečen,“ vyjmenovává paní Nina.

Foto: Petr Hoffelner

V dětských pokojích jsou na míru vyrobené výsuvné postele, tak aby u holčiček mohly přespávat jejich kamarádkyFoto: Petr Hoffelner

Vizitka designérky

Studio MonteSara interiors založila Šárka Horáková v roce 2009. Navrhuje ucelené interiéry převážně residenčního bydlení, po roční stáži v Kanadě rozšířila svůj záběr také o komerční prostory. Její zásadou je individuální přístup, kdy klient je partner, s kterým hledá tu správnou cestu. Procesem zakázky vás provede od návrhu až k finální realizaci. Její řešení jsou praktická a nechybí jim vtip. Nechává se inspirovat vzdušným severským designem. Více najdete na webových stránkách designérky www.montesara.cz.

Reklama

Související témata:

Načítám