Hlavní obsah

Závěsná koule jako dekorace? Proměňte ji třeba v zahrádku

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Potřebovali byste nějakou maličkost, která by nezabrala místo, nevyžadovala extra péči, ale posloužila jako zajímavá dekorace? Jasnou volbou je aerárium, tedy závěsná skleněná koule, kterou lze naplnit hned na několik způsobů.

Článek

Máme pro vás pár tipů, jak využít závěsnou skleněnou kouli (ty koupíte v obchodech s dekoracemi, bytovými potřebami či v květinářstvích). Můžete v ní pěstovat rostliny, využít ji jako vázu, ale třeba i jako romantické osvětlení. Prostě si ji přetvářejte podle momentální nálady nebo ročního období. Pár základních nápadů vám ukážeme.

Aerárium – zahrádka ve vzduchu

Primárně je skleněná koule určená k pěstování rostlin, kterým se v ní bude dařit – tedy těch na prostor, zeminu a zálivku nenáročných. V našem případě jsme do ní umístili trochu zeminy, kamínků, keramzitu a do nich pak vložili malé netřesky. Jeden jsme zasadili do šnečí ulity, která se stala zajímavým doplněním aerária (další originální způsoby, jak doma pěstovat květiny).

Foto: Jakub Jurdič

Ve skleněné kouli se skvěle daří rostlinám, které nepotřebují moc zeminy a jako zálivka jim vyhovuje jen občasné rosení. Vysaďte třeba minikaktus nebo sukulent (ideální jsou tilandsie)Foto: Jakub Jurdič

Dvoupatrová zahrádka

Zahrádka ve skle může mít i několik pater, stačí jen šikovně provléknout provázek větracími otvory, které jsou vedle závěsného očka (tyhle květiny jsou závěsné). Můžete tak vyrobit vlastně jakkoli dlouhý závěs zahrádek ve skle. Pokud se vám nechce květiny uvnitř zalévat nebo je hodláte umístit tak vysoko, že by to bylo namáhavé, můžete použít umělé.

Foto: Jakub Jurdič

Můžete si vybrat, zda do koule zasadíte živé květiny nebo zvolíte ty uměléFoto: Jakub Jurdič

Květiny v kouli

Do skleněné koule vložte kousek aranžovací hmoty, do které pak zapíchněte pár květů. Hmotu poté můžete navlhčovat otvory, které jsou vedle zavěšovacího očka. Takto naaranžované květy vydrží docela dlouho. Samozřejmě si můžete udělat i dekoraci ze sušených nebo umělých květin, která vydrží celoročně (závěsnou dekorací je také kokedama – jak ji vyrobit?)

Foto: Jakub Jurdič

Spojení skla, živých květin a slunečních paprsků je efektní a jemné Foto: Jakub Jurdič

Světluška ve skle

Jako světlušky poletující po bytě vypadají skleněné koule s osvětlením. Pokud byste do nich chtěli dát opravdovou hořící svíčku, musí být hodně prostorné a ideálně na to dělané, ale do všech můžete vložit světelný řetěz na baterie nebo led solární svíčku, jejíž plamen sice plápolá, ale nehřeje.

Foto: Jakub Jurdič

Vzpomeňte si na tenhle nápad, až budete chystat letní grilovačku na zahradě Foto: Jakub Jurdič

Krajinka ve skle

Nadčasová dekorace? Stačí pokrýt dno koule mechem – ten lze i přilepit tavnou pistolí, ale pozor na množství lepidla, kdybyste ho dali na jedno místo moc, mohla by koule prasknout. Na základ z mechu můžete vyrobit z větviček stromy a nechat je vykvést s pomocí umělých květin. Krajinku ve skle  můžete vyrobit i ze zavařovací sklenice.

Foto: Jakub Jurdič

S aeráriem si vyhrajete. Můžete z něj klidně udělat i pokojík pro panenky z legaFoto: Jakub Jurdič

Reklama

Načítám