Hlavní obsah

Dřevostavba v přírodě: Jak se bydlí na moderní farmě?

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manželé mají sice už dospělého syna, který jezdí jen návštěvy, zato s nimi žije smečka psů. Dřevostavba, kterou si vysnili, je součástí farmy a nabízí skvostný výhled do okolní zelené krajiny. Zařízení interiéru je v souladu s přírodou, okořeněné o industriální prvky.

Článek

Charakter manželského domu na Monínci jednoznačně formuje jeho okolí. Dřevostavba je součástí farmy s velkorysým zeleným pozemkem. Cílem bylo vytvořit obydlí, které s okolím nejen přirozeně souzní, ale společně s ním představuje jeden celek.

Architektka Jana Langrová převzala úkol ve fázi, kdy bylo třeba ještě dořešit definitivní rozmístění příček, a tím pádem i finální dispozici domu. Výsledkem mělo být, dle přání majitelů, moderní, vzdušné a funkční bydlení, s tím, že těžiště provozu domu bude směrováno do exteriéru a na velkou terasu kolem domu.

Soulad s přírodou

Manželé spolu s jejich psí smečkou žijí v blízkém sepětí s přírodou. Zároveň jsou nadšení sběratelé umění. Architektka chtěla obě jejich vášně při realizaci zohlednit. Jednak se snažila v interiéru zachovat dost volné plochy na stěnách, aby se zde mohli elegantně umístit všechny obrazy. Jednak bylo třeba některé nezbytné kusy nábytku zhotovit ze surových přírodních materiálů.

Využila skutečnosti, že na farmě byly bez problému dostupné materiály jako kameny a dřevo z pokácených stromů, a nechala z nich vyrobit originální kusy nábytku. Například konferenční stolek z pařezu nebo stojan na oblečení v podobě stromu.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Vysoká okna přes celou stěnu umožňují výhled do krajiny a přirozeně navazují na terasuFoto: Archiv Institutu bytového designu

Industriální řešení

Ačkoli přírodní akcent byl na prvním místě, manželé byli otevřeni i myšlence lehce industriálního řešení. Zemité zařízení tak doplňují atypické zámečnické prvky převážně v černé barvě. Značně industriálně působí kuchyň i vitrínka v obývacím pokoji, pak také křesla, barové židličky nebo konstrukce se žebříkem. Této stylizaci pak přihrávají i obnažené nosné prvky dřevostavby. Mezi originální řešení patří také černá výmalba stropů v koupelně.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Kuchyň včetně baru, svítidel i posezení je stylizována do industriálního styluFoto: Archiv Institutu bytového designu

Bydlení pro dva s obří terasou

V domě najdete i pokoj pro hosty. Vzhledem k výšce obytného prostoru je umístěn nad prostorem vstupní chodby. Místo schodů nechala architektka vyrobit posuvný žebřík, po kterém je možné se do pokojíku dostat. Vtipným detailem je lano s kladkou, jehož prostřednictvím se do patra dopravují zásoby v košíku.

Na dům přes velkorysou terasu s krásným posezením navazuje další objekt, ve kterém jsou technické místnosti spojené s provozem farmy, a také malá kuchyňka s pracovnou. Terasa tak svým způsobem funguje jako průchod nebo chodba mezi dvěma částmi obydlí.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

K domu náleží velká terasa, která vede k technickému zázemíFoto: Archiv Institutu bytového designu

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty. S nejzajímavějšími soutěžícími vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.

Právě nyní probíhá soutěž interiérů realizovaných v roce 2019. Více informací najdete na stránkách soutěže. Uzávěrka přihlášek proběhla 20. února, vyhlášení výsledků je nově naplánováno na 2. června 2020.

Podívejte se, jak po rekonstrukci vznikl ze starého rodinného domu nadčasový byt.

Načítám