Hlavní obsah

Hitem na stěnách jsou prázdné rámy bez obrazů

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nápady, jak dekorovat interiér, někdy působí až příliš kreativně. Už jste se setkali s tím, že by na stěnách visely jen prázdné rámy bez pláten, plakátů či fotek? Přečtěte si, jaké to může mít výhody.

Článek

V posledních letech se v interiérovém designu objevuje nezvyklý trend: na stěny se věší rámy, ale uvnitř nejsou obrazy. Zdá se vám to zvláštní? Přesto byste to měli vyzkoušet. Vyhnete se tak přeplácaným stěnám a kombinací rámů a různých drobností můžete vytvořit velmi neotřelé dekorace.

Výhody prázdných rámů na zdi

Stěny, na kterých nejsou žádné obrazy, vypadají prázdně a neúplně. Každý ale není znalcem výtvarného umění. Pak samozřejmě vzniká otázka, jaké obrazy vybrat a jak je zkombinovat, aby se navzájem netloukly a zároveň ladily s okolním vybavením interiéru. Navíc si třeba nejste jistí ani tím, zda se daný rám hodí právě k té reprodukci či plakátu, který jste si vybrali.

Všechna tato dilemata vám naštěstí odpadnou, když se rozhodnete dekorovat stěny prázdnými rámy (jak zrecyklovat starý rámeček). Ty jsou totiž výrazným interiérovým doplňkem sami o sobě a na stěně vypadají výborně i bez „výplně“. A navíc právě tím, že si nepořídíte žádné plátno, ušetříte docela dost peněz.

Foto: DotExe, Shutterstock.com

Rámy samy o sobě mohou být výrazným interiérovým doplňkem, aniž by stěny působily přeplácaným dojmemFoto: DotExe, Shutterstock.com

Jak je vybírat?

Tím, jaké vybrat rámy, se příliš trápit nemusíte. Pokud nebudou v příliš křiklavých barvách a vsadíte pouze na kombinování tvarů a případných zdobení, nemůžete se dopustit žádného velkého přešlapu. Naopak. Vybírat můžete rámy oválné, kulaté, čtvercové i obdélníkové a využitím těchto obrazců můžete vytvořit na stěně zajímavou kompozici. Navíc prázdné rámy koupíte nejen v obchodech, ale za pár korun jsou často k mání i v bazarech.

K jakému stylu se hodí?

Velkou výhodou je, že nemusíte řešit, jestli se zrovna tento rám hodí k vám domů. Prázdné rámy se hodí do minimalisticky zařízených interiérů, do rustikálních domů i do selských světnic.

V pohodě je můžete pověsit do ložnice, kterou výborně dekorují, ale zároveň tam nenaruší klidnou a relaxační zónu. Plastové rámy můžete umístit i na stěny v koupelně. Kdyby nebyly prázdné, pravděpodobně byste se obávali, aby výplň rámu nepoškodila vlhkost, o kterou v koupelně není nouze. Tato starost vám teď odpadá, protože plastovým rámečkům se určitě nic nestane ani ve vlhké koupelně.

Foto: Marina_D, Shutterstock.com

Stěny můžete prázdnými rámy dekorovat bez obav, že byste se přitom dopustili nějakého designového prohřeškuFoto: Marina_D, Shutterstock.com

Kam rámy a rámečky umístit?

Na to, jak rámy v interiéru vyniknou, má samozřejmě vliv především barva stěny. Bílé rámečky je proto lepší umístit na tmavší podklad, třeba na černou stěnu, zatímco ty tmavé naopak skvěle vyniknou na světlé zdi. Chcete-li si trochu pohrát s barvami, můžete odstín rámu sladit s barevností místnosti. Zajímavé pozadí pro prázdné rámy vytvoříte také pomocí cihlové či kamenné zdi, případně tapety s dekorem cihly či kamene. Atraktivním podkladem však může být i obyčejný balicí papír.

Dá se ale také čarovat s prostorovostí a vytvořit zajímavý trojrozměrný (3D) efekt. Jak toho docílíte? Stačí natřít rámy stejným odstínem jako stěnu.

Foto: best pixels, Shutterstock.com

Rámečky v černé barvě skvěle kontrastují s bílou stěnouFoto: best pixels, Shutterstock.com

Jak rámy rozvěsit?

Žádná speciální rada pro uspořádání prázdných rámů na stěně neexistuje. Spoléhejte na své estetické cítění a zapojte kreativitu. Ale tři tipy pro vás přece jen máme.

  1. Vyhněte se monotónnosti a rozvěšujte na stěně různé tvary, velikosti a barvy rámů.
  2. Zajímavou kompozici vytvoříte, když vložíte menší rám do většího.
  3. Nezaměřujte se jen na rámy malé nebo střední velikosti. Své kouzlo má i nadrozměrný rám. A jestli máte strach, že je moc těžký můžete ho o stěnu jen opřít. Pro jistotu ho však nezapomeňte na podlaze zajistit zarážkou.

Víte, že na stěnu si můžete pověsit také textilie? Podívejte se, jak pěkně to vypadá.

Reklama

Načítám