Hlavní obsah

Secesní vila v Ústí: Po rekonstrukci působí jako z pohádky

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Někdy osud přihraje člověku příležitost, která se snad nedá odmítnout. Rodina z Ústí nad Labem dostala možnost odkoupit sousední byt v secesní vile, ve které žila. Stávající bydlení tak rozšířila o další hodnotné prostory, pýchou je především skvostný pavilon zimní zahrady.

Článek

Bydlení v letitých vilách má nezaměnitelnou atmosféru, které se novostavba nemůže jen tak přiblížit. Na druhé straně s rekonstrukcí bývá víc práce. Rodina chtěla spojit dva byty v půvabné secesní vile dohromady a výsledným prostorám vrátit někdejší lesk v moderním pojetí. Vzhledem k náročnosti rekonstrukce se rodina obrátila na profesionály ze studia Simple Progress.

Plastová okna i sádrokarton pryč

V minulosti došlo v bytě k řadě nešetrných úprav. Krásné stropní štuky byly zakryty sádrokartonem, původní dřevěná špaletová okna byla nahrazena okny plastovými. Interiér bylo tedy potřeba očistit od nánosů minulých nešťastných zásahů. U pavilonu zimní zahrady se jednalo téměř o restaurátorskou práci.

Přáním majitelů bylo vytvořit novou kuchyň a integrovat v obývací části krb a knihovnu. Návrh tak citlivě využívá původní prvky, které nesou identitu místa, s novými prvky, které vdechnou prostoru život.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Pavilon zimní zahrady má silnou atmosféru

Těžištěm obývacího pokoje je krb

V hlavní obytné části bylo ponechané původní dřevěné obložení stěn, které prošlo repasí a barevným sjednocením. Do tohoto obkladu byla nově vložená kamenná deska vymezující místo pro televizi. Tato deska je pak prolomená do niky, kde je zabudovaný vysněný krb.

Atypická knihovna

Jedním z nepřehlédnutelných prvků obytných prostor je knihovna. Její husté poličky dovolují vkládat knihy pouze horizontálně, což působí atypicky. Celá knihovna vyplňuje výklenek před vstupem do zimní zahrady a vnáší do interiéru barevnost a hravost.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Knihovna představuje moderní prvek, který je v symbióze se zbytkem secesních prostor

Zaoblená jídelna

Prostorově velkorysá jídelna s kuchyní zase vyniká méně tradičním zaobleným obložením stěn. Zaoblením se jednak podařilo přirozeně navázat na vysoké moduly kuchyňské linky, jednak centralizovat kruhový stůl do těžiště místnosti. Stěna je oživena vitrínou s barevnými skleněnými vázami.

Zimní zahrada je oáza

Pokud z rušné části obývacích prostor budou majitelé potřebovat na chvíli uniknout, působivé útočiště jim poskytne zimní zahrada. Neformálnost a ležérnost těchto prostor ještě více podtrhlo umístění textilních sedacích vaků, vzrostlého olivovníku a citrusovníku. Nejpodstatnější však byla úprava podlahy, která teď barevně sjednocuje celý prostor a přispívá k jeho světlosti a vzdušnosti.

Atmosféru interiéru dodávají použitá svítidla. V obývacím pokoji jsou to ptáci v letu, v kuchyni skleněné kapky, v ložnici a zimní zahradě chmýří pampelišky.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Kruhový stůl je vypointován vitrínou s barevnými vázami

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty, a to v osmi kategoriích. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.cz. S nejzajímavějšími soutěžícími vás postupně seznamujeme na našich stránkách.

V současnosti je možné přihlašovat do dalšího ročníku interiéry vytvořené v roce 2019. Více informací o soutěži www.interierroku.cz.

Uzávěrka přihlášek: 20. 2. 2020

Vyhlášení výsledků: 31. 3. 2020

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama