Hlavní obsah

Rekonstrukce: Ze starého rodinného domu vznikl nadčasový byt

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Reklama

Aktualizováno

Přeměnit interiér starého domu na moderní a vzdušné bydlení může být někdy oříšek. V případě domu pro čtyřčlennou rodinu bylo třeba počítat s rozsáhlými stavebními úpravami i zásadní změnou dispozice. Výsledkem je stylové nadčasové bydlení, které skvěle vychází vstříc potřebám rodiny.

Článek

Na začátku byl zabydlený dům s rozlohou zhruba 250 m2. Prostory byly sice velkorysé, ovšem členěné tak, že rodině už příliš nevyhovovaly. Aby vzniklo bydlení dle představ všech čtyř členů, musel architekt Petr Holada ze studia de.fakto nechat změnit celkovou dispozici. Probouráním některých vnitřních příček vznikl velký vzdušný prostor, který získal tvář díky atypickému nábytku na míru.

Základní hodnota: Nadčasovost

Interiér musel projít rozsáhlými stavebními úpravami. Kromě změny dispozice bylo třeba vyměnit i nášlapné vrstvy podlah, povrchy stěn, podhledy, elektroinstalaci nebo topení.

Z pohledu designu bylo cílem vytvořit interiér, který je založený na čistotě a jednoduchosti, který nepodléhá aktuálním trendům a svou nadčasovostí si udrží hodnotu i do budoucna.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Přírodní dýha prostupuje celým bytem, velmi působivé je zejména její použití na stěnách. V rohu je vytvořený prostor pro relax s otočným křeslem v severském styluFoto: Archiv Institutu bytového designu

Atypický nábytek

Zařízení rodinného domu je z velké části vyrobené přímo interiérovým studiem, které mělo celou realizaci na starosti. Právě díky tomuto kroku se architektům mnohem snáze naplňovala základní myšlenka o nadčasovém bydlení.

Veškeré vybavení vzniklo z ušlechtilých materiálů, které prostupují celým domem a vytváří tak harmonický celek. Atypické truhlářské prvky jsou zhotoveny z přírodní dýhy. Některé jsou ponechané v původním vzhledu, některé jsou přelakované barvou. Vše doplňují velkoformátové obklady stěn, které architekt nechal použít jak v koupelnách, tak i na stěně kolem krbu nebo v knihovně.

Rafinovaně skryté úložné prostory

Ačkoli to v designových interiérech bývá mnohdy podceňováno, pro pohodové bydlení rodiny jsou dostatečné úložné prostory základ. Architekt Petr Holada je důmyslně skryl v truhlářský prvcích, které navazují na ostatní funkční zařízení interiéru.

Podobně je to s technickým vybavením, jako je kotel, zásobník na vodu, elektro rozvaděče, pračka nebo sušička, které při realizaci také schovali do atypického nábytku tak, aby nenarušovaly estetiku interiéru.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Jídelní stůl umístili do centra dění. Na zakázku vyrobený lustr je složený ze spousty přáníčekFoto: Archiv Institutu bytového designu

Designové, přitom útulné a praktické

Přísně designové interiéry mohou na někoho působit neosobně, až příliš dokonale a stroze. Autorům se v tomto případě podařil vytvořit čistý styl, který přesto působí teple a útulně. Je to díky volbě teplého dřeva, ale i originálním doplňkům, jako je například originální lustr nad jídelním stolem složený z fotek, obrázků, osobních vzkazů a přáníček. Domácí atmosféru dotváří otočné křeslo v severském stylu, ve kterém si majitelé mohou vypít šálek kávy nebo přečíst pěknou knižní ságu.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a s nejzajímavějšími soutěžícími vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.

Právě nyní probíhá soutěž interiérů realizovaných v roce 2019. Více informací najdete na stránkách soutěže. Vyhlášení výsledků se bude konat 31. března 2020.

Soutěže se účastní i tento malý velký byt v Dejvicích. Jak se vám líbí?

Reklama

Načítám