Hlavní obsah

Doma jako na chalupě: Interiér dřevostavby je velmi osobitý

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Reklama

Než se manželé se třem dětmi odstěhovali do rodinného domu, žili v minimalisticky zařízeném bytě. Od nového bydlení však chtěli přesný opak. Teplý osobitý interiér, který neřeší současné trendy ani požadavky na stylovou čistotu. Jejich přání se pro architekta stalo výzvou.

Článek

„Chceme, aby to bylo moderní, současné, ale abychom se tu cítili jako doma, nebo ještě lépe – jako na chalupě. Minimalismus jsme si užili v našem současném bytě, tak teď bychom rádi něco osobitého,“ popsali manželé své přání architektu Jakubovi Šulcovi, který je zároveň jejich dobrý kamarád. Jeho motivace udělat maximum pro to, aby se majitelům výsledek líbil, byla tedy značná.

Loď života pro celou rodinu

Zadání svým způsobem vyplývalo z architektury samotné stavby. Dům je koncipován jako dřevostavba o jednom podlaží s pultovou střechou. Díky netradiční dřevěné základové konstrukci elegantně pluje jen pár desítek centimetrů nad terénem a pětičlenné rodině evokuje jakousi loď života.

Při stylizaci interiéru uvažovali velmi podobně – budoucí bydlení nevnímali jen jako místo, kde v noci složí hlavu, ale jako dějiště svého budoucího života. Zamýšleli se, co v nich vyvolává pozitivní pocity a proč. S architektem pak majitelé diskutovali, jak se chtějí doma cítit a jestli je ještě možné dívat se na svět dětskýma očima…

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Palubkový strop má estetické i akustické výhodyFoto: Archiv Institutu bytového designu

Nechtěli podlehnout trendům

Interiér neměl být módní, stylový, ale měl mít ducha. Majitelé s architektem se tak bez ostychu rozmáchli v materiálech i barevné škále. Snažili se nevyužívat za každou cenu produkty z běžně dostupného portfolia výrobců, nebazírovat na stylové čistotě a nepodlehnout současným trendům.

Chtěli jít svou cestou. Vybírali povrchy, svítidla, mobiliář i jednotlivé umělecké kousky tak, aby zapadaly do jejich celkového životního rámce spíše svým vnitřním nábojem než ryze esteticky. Vsadili na kombinaci teplých a studených barev, přičemž celkový dojem působí jednoznačně teple. Důležitým materiálem v interiéru je dřevo.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Pohled na kuchyň z obývací částiFoto: Archiv Institutu bytového designu

Rozhodování o palubkovém stropu

Asi nejdéle diskutovali o palubkovém stropu, který může připomínat interiéry socialistické éry. Nakonec ale zvítězilo racionální odůvodnění: skutečná hodnota dřeva jakožto prazákladního přírodního materiálu, který vnáší do prostoru jak vizuální, tak i akustická pozitiva. V interiéru je velmi patrný svobodný umělecký duch, který se snoubí se sběratelskou vášní. Pop-artové obrazy jsou dílem českého výtvarníka Zdeňka Řandy (40) známého pod uměleckým jménem Pasta Oner.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Majitel je vášnivý sběratel uměníFoto: Archiv Institutu bytového designu

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a s nejzajímavějšími soutěžícími vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.cz.

Právě teď je možné přihlašovat do dalšího ročníku interiéry vytvořené v roce 2019. Více informací najdete na stránkách soutěže.

Uzávěrka přihlášek: 20. 2. 2020

Vyhlášení výsledků: 31. 3. 2020

Reklama

Načítám