Hlavní obsah
Foto: zakysana-smetana.cz

Foto: zakysana-smetana.cz

Zakysaná smetana, broskve a cukr drobenkovému koláči ze špaldové mouky moc sluší! Dáte ochutnat hostům?

20 min.
Příprava
55 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 koláč
Těsto
  • 200 g hladké špaldové mouky
    1
  • 130 g másla
    7
  • 1 lžička soli
  • 3 lžíce studené vody
Náplň
  • 300 g zakysané smetany
    7
  • 200 g hladké špaldové mouky
    1
  • 3 ks žloutků
    3
  • 200 g cukru
  • 500 g broskví
Drobenka
  • 60 g másla
    7
  • 75 g hladké špaldové mouky
    1
  • 60 g cukru krupice
  • 1/2 lžičky skořice
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Začněte těstem. Mouku prosejte s trochou soli, přidejte do ní na kousky pokrájené máslo a vypracujte jednolité těsto. To vyválejte a vystelte jím koláčovou formu.

02.

Z čerstvých broskví vyndejte pecky a oloupejte je, pak už je postup stejný jako u kompotovaných. Broskve nakrájejte na měsíčky a vyrovnejte je na těsto na dně formy.

03.

Zakysanou smetanu smíchejte se žloutky, cukrem a moukou, vše důkladně promíchejte, přelijte přes broskve a uhlaďte. Koláč pak vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte 30–40 minut.

04.

Mezitím si připravte drobenku – všechny ingredience na ni potřebné důkladně propracujte dohromady. Růžovějící koláč posypte drobenkou a pečte dalších 10–15 minut.

Energetická hodnota celkem pro 1 koláč
Energie20 833,68 kJ
Bílkoviny86,87 g
Tuky224,65 g
Sacharidy645,13 g
Sůl6,6 g
SAFA112,27 g
Vláknina47,29 g
Cukry316,62 g
Související témata:

Načítám