Hlavní obsah

Droždí i med aneb Fígly, které vám pomůžou zakořenit řezanou růži

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě se snažíte udržet při životě krásné růže, které jste dostali k narozeninám či svátku? Rádi byste právě takové měli na zahrádce, ale nevíte, jak je nechat zakořenit? Pokuste se o to s námi.

Článek

Jistě vás to také někdy napadlo – nešlo by ty překrásné růže v kytici nějak uchovat a třeba i dál pěstovat? No, není to zrovna lehký úkol, ale jistá šance tu je. Ideální dobou na pokus o zakořenění růže je samozřejmě od jara do pozdního léta, kdy ji můžete dát ven do zeminy. U těch metod, kdy se růže pouští kořínky ve vodě, můžete začít i v zimě a pak, již zakořeněnou, vsadíte do země.

Jaké růže zakoření

Nikdo vám neslíbí, že růže nakonec zakoření. Šanci snižuje doba, kterou trvalo, než se po uříznutí dostala až k vám – čím je delší, tím menší naději máte. Právě proto se také doporučuje, abyste s přípravou na zakořenění začínali co nejdřív – tedy nikoli až poté, co se s květinou dlouze potěšíte ve váze.

Velmi dlouhé růže s hodně pevným, dřevnatým stonkem jsou většinou tak šlechtěné, že se je už množit nepodaří... Ale co, vyzkoušet to můžete.

Foto: Jakub Jurdič

Protože spodní část růžového stonku může po odřezu ve skleníku pomalu odumírat, radí někteří, abyste k zakořenění použili střední část. Možná se setkáte i s radou, abyste spodní řez před namočením do stimulátoru růstu kořenů nařízli do křížeFoto: Jakub Jurdič

Ideální je, když růži před celým procesem seříznete, nebo z ní odstřihnete střední část. Tato část by měla mít alespoň tři listy. Odstřihněte ji pár centimetrů pod listem. S tímto řízkem pak můžete naložit různými způsoby, které by ho měly povzbudit k zakořenění. Pár jich představíme.

Klasika pod sklenicí

Foto: Jakub Jurdič

Stimulátor růstu kořenů a sklenice, pod kterou necháte růži rok v klidu, to bývá nejčastější způsob množení v případě, že ji chcete dát přímo na zahraduFoto: Jakub Jurdič

Jestli se o zakořenění budete snažit v době, kdy můžete dát řízek rovnou do země, pak vsaďte na klasický způsob již od dob babiček. Potřebujete k tomu růstový stimulátor, řízek růže, vhodné místo a velkou zavařovací sklenici, ideálně obrovskou čtyřlitrovou od okurek.

Názory na to, zda z řízku otrhat listy, se různí. Minimálně musejí pryč ty, které jsou na části, jež přijde do země. Konec řízku namočte do stimulátoru – koupíte ho v různých formách v drogerii nebo zahradnictví – a zapíchněte ho do země tak, aby v půdě byla dvě očka. Měli byste vybrat místo s dostatkem světla, ale ne na úpalu. Po zasazení růži zalijte a přiklopte velkou zavařovačkou – trochu ji zatlačte do země, aby se nekácela ani při větru a dešti.

Pointa je, že takto necháte růži minimálně do dalšího jara. Neodklápíte, jen v době sucha zalijete tak, aby vláha došla až k růžovému řízku. Ideální je, když řízek píchnete do země přesně v místě, kde pak růže může růst stále. Kdybyste ji chtěli přesadit, můžete to udělat až za další rok, až zesílí.

Domácí stimulátory

I další metody počítají s tím, že konec řízku ke zdárnému zakořenění něčím povzbudíte. Pokud to hodláte vyzkoušet s jedinou růží, asi se nepohrnete shánět do drogerie speciální přípravek, takže se vám budou hodit domácí možnosti – a těch je hned několik. A pokud se vám zadaří a kořínky se objeví, pak růži zasaďte do zahrady, ale můžete ji dát i do většího květináče na balkon či terasu.

Lžička droždí

Foto: Jakub Jurdič

Dobrým stimulátorem může být pro růži i obyčejné droždíFoto: Jakub Jurdič

Využít můžete droždí – čerstvé i sušené. Rozmíchejte ho ve vodě – potřebujete takové množství, aby byl řízek ponořen zhruba do jedné třetiny. Na litr vody přijde přibližně čajová lžička droždí. Ve vodě s droždím nechejte růži stát asi den, potom ji opláchněte vlažnou vodou a dejte do sklenice či vázy s čistou vodou – měla by sahat asi do poloviny stonku. Vodu neměňte, ale dolévejte tak dlouho, než se na růži objeví kořínky. Po vlastní zkušenosti radíme mít trpělivost a dát tomuto procesu alespoň měsíc času.

Použijte med

Foto: Jakub Jurdič

Podobný je postup s použitím medu. Stonek růže by opět měl být ve směsi vody a medu ponořen asi do třetiny. Stačí, když ho v ní necháte přes noc. Na litr vody je to tentokrát lžička medu. I pak přendáte růži do sklenice s vodou a počkáte…Foto: Jakub Jurdič

Pomůže aloe vera

Foto: Jakub Jurdič

Jestli nemáte po ruce čerstvé listy aloe vera, kupte si stoprocentní šťávu v lékárně – zbytek spotřebujte pro sebe, nemůže vám uškoditFoto: Jakub Jurdič

O tom, že aloe vera je zázračnou rostlinou při léčbě kožních obtíží nebo i různých jiných neduhů, jistě dobře víte. Že má ale blahodárný vliv i na ostatní rostliny, možná slyšíte prvně. Ale je to pravda a můžete to vyzkoušet právě při snaze nechat zakořenit řezanou růži. Postup je stejný jako v předchozích případech – jen do vody přidejte asi deset kapek čerstvě vymačkané šťávy z listů aloe vera. Změna v postupu je jediná: stonek růže v roztoku vody a šťávy z aloe vera necháte po celou dobu, vodu doléváte a zhruba jednou za deset dní k ní můžete pár kapek šťávy přidat.

Zasaďte do brambory

Foto: Jakub Jurdič

Brambora dá růžovému řízku spoustu živin dobrých na to, aby zakořenilaFoto: Jakub Jurdič

Připravte si bramboru, řízek růže, květináč se zeminou a plastovou láhev. Do brambory vydlabejte díru a stonek růže do ní zasuňte. Pak vše zasaďte do květináče – lze ale i přímo do záhonu, je-li na to počasí. Po zasazení přiklopte ustřiženou plastovou lahví, abyste uvnitř udrželi skleníkové prostředí. Na rozdíl od případu s velkou zavařovačkou se doporučuje láhev na chvíli otevřít nebo ji z růže sundat – například když ji zaléváte. Se samotnou růží by se ale hýbat rozhodně nemělo, dejte jí šanci zakořenit.

Podařilo se vám už namnožit řezanou růži? Poraďte ostatním, jak na to!

Reklama

Načítám