Článek
Tyhle koláčky se mohou stát symbolem podzimního pečení. Abyste jim dali tvar dýně, potřebujete provázek – ovšem výhradně potravinářský, řeznický či na pečení (pod těmito názvy ho koupíte). Dýni najdete v receptu hned dvakrát - jednou do těsta a jednou do náplně. Připravte ji najednou, případně můžete použít hotové dýňové pyré. Koláčky nejsou moc sladké, zato okouzlí vláčností a chutí.
Postup
01.
Jako první nachystejte dýňové pyré: část ho pak dáte do těsta a část použijete na náplň. Asi 600 g dýně nakrájejte na kostičky, zlehka zalijte vodou, uvařte doměkka a rozmixujte. Zhruba 200 g dejte stranou do těsta.
Ze zbylé části pyré vyrobte náplň: vmíchejte cukr, škrob (solamyl) a skořici. Můžete dát i lžičku rumu, zázvor či další přísady podle chuti. Hotovou náplň zatím odložte.
02.
Na těsto zlehka ohřejte mléko a přelijte ho do větší mísy. Přisypejte cukr a trochu mouky a rozmíchejte droždí. Počkejte, až vzejde kvásek. Do mísy poté přidejte zbytek mouky a všechny ostatní suroviny na těsto, včetně již vychladlé rozmixované dýně. Vypracujte hladké těsto a nechte ho asi hodinu kynout.
03.
Z vykynutého těsta vytvořte 15 až 20 bochánků a každý zlehka vytvarujte do placky. Doprostřed každé dejte lžící dýňovou náplň, pevně ji v těstě uzavřete a bochánek v dlaních vytvarujte. Jednotlivé bochánky skládejte vedle sebe na pomoučenou pracovní plochu.
04.
Troubu zapněte na 170 °C. Plechy vyložte pečicím papírem a připravte si provázek. Na jednom bochánku vyzkoušejte, jak dlouhý kus budete na každý koláček potřebovat. Provázek musí být tak dlouhý, abyste ho mohli omotat nejméně čtyřikrát.

Takhle vypadají omotané koláčky na plechu. Není to nic složitéhoFoto: pbd Studio, Shutterstock.com
05.
Tvarování je snadné – omotejte provázek tak, aby bochánek tvarem připomínal dýni. Vyměřený kus provázku natáhněte na pomoučenou pracovní plochu (aby byl také pomoučený) a doprostřed položte bochánek. Pak provázek zavažte, aby se do těsta trochu zařízl zhruba v polovině, překřižte a veďte ho pod bochánkem znovu nahoru. Nejhezčí je, když vytvarujete 6–8 oblinek. Konce provázku zavažte.
Omotané koláčky skládejte na připravené plechy, vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 30 minut při 170 °C.
06.
Hotové koláčky nechte úplně vystydnout a teprve pak zlehka sundejte provázek. Do místa, kde má dýně stopku, zapíchněte celou neloupanou mandli. Koláčky pak můžete potřít rozpuštěným máslem s trochou rumu – ale nemusíte.
Dýně, královny podzimní kuchyně
Dýním se snad ani nelze vyhnout. Co z nich uvařit či upéct, aby chutnaly celé rodině?
Polévky: Základní | S kokosovým mlékem | S chilli
Z trouby: Pečená s dipem | Hranolky | Bramboráky
Nasladko: Cheesecake | Chlebíček | Koláč | Lívance



