Hlavní obsah
Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Tyhle koláčky, to je dýně na třetí. Nejenže se přidává přímo do těsta, ale můžete ji užít i jako náplň. A do třetice: kousky těsta velmi snadno je vytvarujete, takže jako malé dýně i vypadají. Co si na podzimní stůl přát víc?

35 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Vysoká
Náročnost
Ingredience pro:
15 bochánků
Kynuté těsto
  • 400 g hladké mouky
    1
  • 200 g dýně hokaido
  • 1 ks žloutků
    3
  • 200 ml mléka
    7
  • 50 ml oleje
  • 60 g cukru
  • 1 špetka soli
  • 1 kostka droždí
Dýňová náplň
  • 400 g dužiny z dýně hokkaido
  • 3 lžíce cukru
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžíce bramborového škrobu
Dokončení
  • 50 g neloupaných mandlí
    8
  • 30 g másla
    7
  • 1 lžíce rumu
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Tyhle koláčky se mohou stát symbolem podzimního pečení. Abyste jim dali tvar dýně, potřebujete provázek – ovšem výhradně potravinářský, řeznický či na pečení (pod těmito názvy ho koupíte). Dýni najdete v receptu hned dvakrát - jednou do těsta a jednou do náplně. Připravte ji najednou, případně můžete použít hotové dýňové pyré. Koláčky nejsou moc sladké, zato okouzlí vláčností a chutí.

Postup

01.

Jako první nachystejte dýňové pyré: část ho pak dáte do těsta a část použijete na náplň. Asi 600 g dýně nakrájejte na kostičky, zlehka zalijte vodou, uvařte doměkka a rozmixujte. Zhruba 200 g dejte stranou do těsta.

Ze zbylé části pyré vyrobte náplň: vmíchejte cukr, škrob (solamyl) a skořici. Můžete dát i lžičku rumu, zázvor či další přísady podle chuti. Hotovou náplň zatím odložte.

02.

Na těsto zlehka ohřejte mléko a přelijte ho do větší mísy. Přisypejte cukr a trochu mouky a rozmíchejte droždí. Počkejte, až vzejde kvásek. Do mísy poté přidejte zbytek mouky a všechny ostatní suroviny na těsto, včetně již vychladlé rozmixované dýně. Vypracujte hladké těsto a nechte ho asi hodinu kynout.

03.

Z vykynutého těsta vytvořte 15 až 20 bochánků a každý zlehka vytvarujte do placky. Doprostřed každé dejte lžící dýňovou náplň, pevně ji v těstě uzavřete a bochánek v dlaních vytvarujte. Jednotlivé bochánky skládejte vedle sebe na pomoučenou pracovní plochu.

04.

Troubu zapněte na 170 °C. Plechy vyložte pečicím papírem a připravte si provázek. Na jednom bochánku vyzkoušejte, jak dlouhý kus budete na každý koláček potřebovat. Provázek musí být tak dlouhý, abyste ho mohli omotat nejméně čtyřikrát.

Foto: pbd Studio, Shutterstock.com

Takhle vypadají omotané koláčky na plechu. Není to nic složitéhoFoto: pbd Studio, Shutterstock.com

05.

Tvarování je snadné – omotejte provázek tak, aby bochánek tvarem připomínal dýni. Vyměřený kus provázku natáhněte na pomoučenou pracovní plochu (aby byl také pomoučený) a doprostřed položte bochánek. Pak provázek zavažte, aby se do těsta trochu zařízl zhruba v polovině, překřižte a veďte ho pod bochánkem znovu nahoru. Nejhezčí je, když vytvarujete 6–8 oblinek. Konce provázku zavažte.

Omotané koláčky skládejte na připravené plechy, vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 30 minut při 170 °C.

06.

Hotové koláčky nechte úplně vystydnout a teprve pak zlehka sundejte provázek. Do místa, kde má dýně stopku, zapíchněte celou neloupanou mandli. Koláčky pak můžete potřít rozpuštěným máslem s trochou rumu – ale nemusíte.

Dýně, královny podzimní kuchyně

Dýním se snad ani nelze vyhnout. Co z nich uvařit či upéct, aby chutnaly celé rodině?

(Ne)tradičně: Máslo | Džem | Kompot | Noky

Energetická hodnota celkem pro 1 bochánek
Energie902,73 kJ
Bílkoviny5,2 g
Tuky7,76 g
Sacharidy31,3 g
Sůl0,1 g
SAFA1,65 g
Vláknina2,39 g
Cukry9,63 g

Načítám