Hlavní obsah

Dům jménem Alexandr: Luxus za málo peněz!

Foto: BAHAL ČR

Dvoupatrový dům splňuje standardy pro energeticky pasivní stavbyFoto: BAHAL ČR

Reklama

Zatímco někdo sní o originálním domu od architekta, který jinde není, manželé Zuzana a Rudolf toužili po opaku. Rozhodli se pro typový dům, který si budou moci v reálu u někoho prohlédnout a jehož stavba bude trvat jen několik týdnů, aby se mohli brzo stěhovat. Jejich požadavky splňovala spousta dřevostaveb. A víte, jak bydlí dnes?

Článek

Mladý pár vizi o bydlení v dřevostavbě brzo opustil. Když si srovnali, kolik by platili za dům ze dřeva a na kolik je vyjde pasivní stavba s ocelovou konstrukcí, první varianta neměla šanci. „Ve srovnatelné ceně žádná dřevostavba nebyla tak vybavená, aby měla ve standardu i tepelné čerpadlo, podlahové vytápění v celém domě nebo třeba rekuperaci,“ vzpomíná Rudolf, co je vedlo k tomu, že bydlí v tomto domě za 4 115 000 korun.

Garáž na sekačku: Není problém!

Dvoupatrový rodinný dům s dispozicemi 5 + kk má celkovou podlahovou plochu 153 metrů čtverečních a jeho autor se inspiroval funkcionalistickou architekturou, ideální pro prakticky založené lidi. Proto také žádné velké změny v dispozicích stavby nebyly nutné. „Přáli jsme si jen přistavět druhou garáž, aby vznikl prostor pro uskladnění zahradní techniky, kočárku a podobných věcí, které jsou u domu vždycky třeba. Projektanti však přišli s lepším nápadem, když nám nabídli postavit dvě propojené standardní garáže místo velké dvougaráže. Jedna slouží jako garáž, druhá jako dílna,“ říká Zuzana.

Foto: BAHAL ČR

Množství obrazů proměnilo vstupní prostory domu v malou galeriiFoto: BAHAL ČR

Zaujme už vstupní chodba

Nejvýraznějším prvkem, kterého si po vstupu do domu nelze nevšimnout, je velká šatní skříň, široká tři a půl metru. Jak přiznává sama majitelka, věcí mají moc a moc, a tak pro ně bylo třeba najít potřebné úložné prostory. V chodbě nikomu nepřekážejí a kabáty, sportovní oblečení, sportovní potřeby a podobné věci jsou zde pěkně při ruce.

Foto: BAHAL ČR

Přízemí je otevřené v jednu místnost, slouží jako obývák, jídelna i kuchyňFoto: BAHAL ČR

Ale někdo možná bude více obdivovat protější stěnu, a hlavně její netradiční výmalbu. Jde o speciální lesklou barvu, která tvoří podobný efekt jako benátský štuk. Podle odrazu světla se mění od zlatého do cihlového odstínu.

Na chodbu navazuje propojený obývací pokoj s kuchyní. O jejich zařízení částečně rozhodl nábytek, který si s sebou manželé přivezli ze starého bytu. Starší tmavé skříňky působí jako zajímavý kontrast ke světlé vinylové podlaze. Příjemně je doplňuje dekor ořechového dřeva, který najdete na schodišti, barovém pultu, jídelním stole i obývací stěně. Máte pocit, že takový pokoj musí vypadat nudně? Nikoli. Oživila ho totiž červená barva. Hlavně kuchyňská linka v tomto odstínu je k nepřehlédnutí!

Foto: BAHAL ČR

Hnědobílý interiér doplňuje červená kuchyň a další doplňkyFoto: BAHAL ČR

„K výrazně červené kuchyni mě přemluvil manžel. Já osobně mám raději tlumené odstíny, ale musím říci, že jasná barva ve vysokém lesku krásně rozsvítila prostor,“ vypráví majitelka. Výrazná barva vyniká i díky tomu, že u dvířek chybí madla či úchytky. Designér zde využil takzvaný click clack systém, kdy k otevření a zavření stačí nepatrný dotek loktu či kolene. Sestavu doplňuje bílá pracovní deska, která je i na barovém pultu a obě části se tak opticky propojují. Totéž platí o červených doplňcích v obývacím pokoji. Tomu dominuje velká rohová pohovka v hnědé barvě, ladící s ořechovým nábytkem.

Foto: BAHAL ČR

Díky světlé podlaze mohli majitelé zvolit nábytek z tmavého dřevaFoto: BAHAL ČR

Obkladačky v koupelně nehledejte

V druhém patře domu architekt umístil ložnici, šatnu, pracovnu, dětský pokoj a čtvrtá místnost zatím slouží jako posilovna. Vešly se i dvě koupelny.

Foto: BAHAL ČR

S nábytkem ladí i schodiště, nášlapné plochy jsou z ořechového dřevaFoto: BAHAL ČR

Díky prostorné šatně je ložnice rodičů zařízena opravdu tím nejzákladnějším – manželskou postelí a dvěma němými sluhy na odkládání věcí. Jednoduchý rám lůžka opět nechává vyniknout netradiční malbě – i zde je totiž použitá barva imitující benátský štuk. Podobnou úpravu stěn najdete místo obkladaček i ve dvou koupelnách. „I když jde o typové domy, dáváme majitelům na výběr, zda chtějí v druhém patře jednu velkou, nebo dvě malé koupelny, v tomto případě se pár rozhodl pro druhou variantu,“ říká Stiva Jokeš ze společnosti Bahal ČR, která dům stavěla. Jedna koupelna je vybavena dvěma umyvadly a vanou, ve druhé se používá pouze sprchový kout, umyvadlo a toaleta.

Foto: BAHAL ČR

Dětský pokoj zatím obsahuje jen to nejnutnější zařízeníFoto: BAHAL ČR

Brzo může jedna sloužit jako dětská a druhá být určená pro dospělé. Ale miminko zatím nepotřebuje ani vlastní koupelnu, ani spoustu věcí ve svém pokoji. Ten je proto zatím zařízený jen provizorně – postýlkou a přebalovacím pultem s komodou.

Foto: BAHAL ČR

V ložnici zaujme postel s bílým rámem a netradiční malba na zdiFoto: BAHAL ČR

Naprostý opak je pak pracovna, kde se k velkému rohovému stolu vejdou dva lidé. Stěny zaplnily částečně uzavřené a otevřené skřínky, které nahrazují knihovnu a skladují se v nich i šanony, doklady a dokumenty, kterých člověk musí schraňovat více, než by chtěl.

Foto: BAHAL ČR

Pracovna slouží zároveň jako knihovnaFoto: BAHAL ČR

Dupání dovoleno!

V posilovně mohou manželé mučit tělo na rotopedu či běžícím pásu. Že byste nechtěli být o patro níž, když si právě dávají do těla, protože dupání, dunění a otřesy musejí být hrozné? V tomto domě nic podobného nehrozí, zde je dupání povoleno! „Jednou z předností našeho stavebního systému, a tedy i domu je vysoká kročejová neprůzvučnost, tedy že zde není shora dolů nic slyšet,“ vysvětluje Stiva Jokeš a pokračuje: „Toto je podpořeno i kamennou izolací, která je použita i v obvodových stěnách a spolu s kvalitně izolujícím okenním sklem nepustí do interiéru ani ruch z ulice. Naopak ven obvodové stěny nepustí žádné teplo.“

Foto: BAHAL ČR

Stěny koupelny nepokryly tradiční dlaždice, ale voděodolná malbaFoto: BAHAL ČR

Dokonalá izolace řadí tento dům do kategorie energeticky pasivních, tedy takových, kde se po většinu roku nemusí topit. Ztráty domu jsou natolik malé, že pro udržení standardní teploty stačí teplo vydávané z běžných činností, jako je žehlení nebo vaření. Pokud to nestačí, je zde instalované tepelné čerpadlo, které rozvádí teplo po domě podlahovým topením. Součástí je i systém řízeného větrání, který brání zbytečným únikům tepla.

Foto: BAHAL ČR

Jedna z koupelen je vybavená vanou, druhá sprchovým koutemFoto: BAHAL ČR

Snad každý člověk má k němu na počátku nedůvěru a nejinak tomu bylo u tohoto manželského páru. Teď už vědí, že to bylo zbytečně. „Tento první rok se s vybavením našeho pasivního domu učíme sžívat. Ale problémy ze starého bytu, kde manželka měla ráda teplo a já chtěl čerstvý vzduch a větral jsem, tady zmizely, můžeme mít teplo i čerstvý vzduch zároveň,“ dodává Rudolf.

Foto: BAHAL ČR

Úložné prostory se nacházejí hned za vchodovými dveřmiFoto: BAHAL ČR

Hledáte stejně jako Zuzana a Rudolf svůj vysněný dům? Inspirujte se třeba zde: Návštěva v domě, kde využili každý centimetr místa!, Dům, kde hrají prim dřevo a tapety nebo Jak se bydlí v domě bez schodů?.

Chtěli byste také bydlet za rok ve svém vlastním domě? A máte představu, jak by měl vypadat? Podělte se o ni s ostatními v diskusi pod článkem.

Reklama

Načítám