Hlavní obsah

Dům, kam kulečník stěhovali jeřábem

Foto: archiv majitele

Na první pohled nikdo nepozná, že dům ve svahu je dřevostavbaFoto: archiv majitele

Reklama

Nenáročný dům s levným provozem, velký tak pro dva lidi – také sníte o něčem podobném? Majitelé této dřevostavby si ho dopřáli. A i když jde o přízemní bungalov, v podkroví mají kulečníkový sál. Podívejte se, že je to možné!

Článek

Tři místnosti s kuchyní a celková zastavěná plocha sto třicet metrů čtverečních – to jsou základní parametry přízemního Bungalowu 108. Pro dva lidi ve středním věku, k nimž děti přijedou sem tam na návštěvu, je to plně vyhovující. Navíc zdi nabízejí dostatek místa pro obrazy, jež jsou láskou pana majitele. I když moc úprav v typovém domě nechtěl, jednu z nich si vyžádalo právě jeho hobby – aby se na stěnu vedle televize vešel pohled na Prahu, nechal dokonce zrušit jedno okno v obývacím pokoji!

Foto: archiv majitele

Vedle domu vzniklo kryté parkovací místo pro dva vozyFoto: archiv majitele

Foto: archiv majitele

Ačkoli jde o přízemní bungalov, majitel využívá i podrovíFoto: archiv majitele

V dřevostavbě nikdy bydlet nechtěl

„Poprvé jsem se s dřevostavbou setkal před dvaceti lety v Norsku, kde jsme bydleli v dřevohotelu. A tehdy jsem si řekl: nikdy nic takového nechci! Vadil mi hlavně zvýšený hluk, který se zvlášť v hotelu hodně nesl,“ vzpomíná majitel, a vzápětí dodává, proč změnil názor: „Přesvědčily mě lepší tepelně-izolační vlastnosti, a hlavně mnohem příznivější klima uvnitř domu, které jsou nesrovnatelné se zděným domem, který jsme měli před tím.“

V rozhodování pak pomohla i rychlost výstavby. „Hrubá stavba na místě u těchto domů trvá zhruba dva dny, neboť jednotlivé díly se maximálně předpřipravují už ve výrobě. Díky tomu, že dům vlastně roste pod střechou, lze velmi omezit nedostatky vzniklé vlivem počasí a klimatických podmínek a zároveň to umožňuje vysokou kvalitu celého procesu,“ nabízí další klady Michal Hamerník z firmy ELK, která dům vyrobila a montovala.

Foto: archiv majitele

Ceký dům je vytápěn tímto krbemFoto: archiv majitele

Foto: archiv majitele

Obrazům se přizpůsobilo i zařízení interiéruFoto: archiv majitele

Foto: archiv majitele

Vedle televize mělo být původně okno, přednost dostal pohled na PrahuFoto: archiv majitele

Přízemní dům s podkrovím: jde to!

I když jde o typový dům, rozhodně není úplně typický. Už věta, že v podkroví bungalovu má majitel letní hernu s velkým kulečníkovým stolem, na první pohled moc nehraje. Ale opravdu je to tak. „Ten stůl jsem koupil před lety za nemalé peníze a chtěl jsem si ho vzít i do nového domu. Ovšem kdybychom ho dali do obývacího pokoje, tak už se tam nehneme. Místo na něj zbylo pod střechou, ale dostat ho tam nebylo jednoduché. Vedou tam totiž jen dvířka o velikosti 60 x 120 centimetrů. Proto jsme kulečník, a to rozložený na části, stěhovali jeřábem už při stavbě, dřív, než se udělala střecha,“ popisuje peripetie vlastník domu.

Prostor pod střechou se využívá jen v létě, žádné topení zde není. Aby se prodloužila hrací sezona, nechal majitel tento prostor zateplit. Mělo to i velmi příjemný vedlejší efekt – ještě více se zlepšily už tak dobré tepelně-izolační vlastnosti.

Foto: archiv majitele

Kulečníkový stůl se stěhoval pod střechu během stavby jeřábemFoto: archiv majitele

Foto: archiv majitele

Třetí z místností slouží jako pracovnaFoto: archiv majitele

K vytápění celého přízemního domu totiž stačí jediný krb s krbovou vložkou uprostřed obývacího pokoje. Byl dělán na míru, proto průduchy v horní části vyvádějí teplo efektivně ven tak, že se dostane do celého prostoru. Klasické rozvody pro teplovzdušné topení v dřevostavbě dělat nelze. K ohřevu vody rodina používá elektřinu. I tak jsou náklady na provoz stavby minimální oproti zděným domům vytápěným například plynem.

Jak bydlí obrazy

Protože se pracovní kariéra majitele točila kolem obrazů a má k nim hluboký vztah, vládnou tomuto domu. Nejen že kvůli nim ubylo okno, ale například jeden na chodbě i hezky ukrývá elektro rozvaděč. Rodina jim přizpůsobila i výběr nábytku. Není proto divu, že si zde připadáte jako na zámku či v galerii. Zařízení obývacího pokoje, jídelny a pracovny tak tvoří několik kvalitních kousků doplněných koženou pohovkou a křesly.

Foto: archiv majitele

Jedno z těchto uměleckých děl skrývá elektro rozvodnou skříňFoto: archiv majitele

Velké skříně zde nehledejte. Vyřešil je už architekt. K ložnici totiž přiléhá více než čtyřmetrová šatna a ze zádveří vcházíte do technické místnosti o velikosti šest a půl metru, která slouží jako technické zázemí a další skladovací prostor.

Foto: archiv majitele

Koupelna u ložnice je vybavená vanou, druhá má srpchový koutFoto: archiv majitele

Foto: archiv majitele

Kuchyň je od obývacího pokoje oddělena krbemFoto: archiv majitele

Pračka je v jedné ze dvou koupelen, které se v domě nacházejí. První je určená pro majitele a vchází se do ní z ložnice, druhá na chodbě pak slouží i pro hosty. K domu patří i přístřešek pro auta a terasa vedle obývacího pokoje. Ta by se měla brzy změnit v uzavřenou zimní zahradu, z níž si bude moci rodina užívat výhled do zahrady a okolní zeleně.

Foto: ELK

Půdorys domuFoto: ELK

Líbí se vám tento dům? Pořiďte si ho také. Základní cena je 1,8 milionu korun, zvolíte-li stavbu na klíč, přijde na 2 979 500 korun. Ano, tento dům vyjde levněji než v mnohých městech byt!

Reklama

Související témata:
Kulečník

Načítám