Hlavní obsah

Dům na samotě ukrývá ložnici snů. S vířivkou i uměleckou galerií!

Foto: Jitka Kolaříková (11x)

Proměna starého půdního prostoru v ložnici trvala několik letFoto: Jitka Kolaříková (11x)

Reklama

Každý si své místo odpočinku vytváří jinak. Někomu stačí kvalitní postel, jiný by rád i něco navíc. A právě to „navíc“ získalo v ložnici Jitky Kolaříkové podobu wellnes.

Článek

Více než tři sta let starý dům na Šumavě, v němž našla rodina designérky Jitky Kolaříkové svůj nový domov, musel projít generální rekonstrukcí. Každé patro je však dostatečně prostorné (má až 200 m2), proto se část půdního prostoru mohla proměnit v originální ložnici.

Na samotě u lesa

Samotná poloha domu je romantická; objekt stojí na samotě mezi lesem a rybníkem. Ovšem deset let trvající rekonstrukce už tak romantická nebyla. „Konkrétně na půdě se nejprve shodila stará střecha, odstranily se shnilé krovy a poškozené se nahradily novými, strhly se staré podlahy a vytvářely se rošty pro podlahy nové. Strop a stěny se zateplovaly a obkládaly deskami, řešily se rozvody vody, elektřiny, odpadu a jiné,“ vysvětluje autorka proměny.

Foto: archiv firmy

Zatímco například krovy a podlahy se musely řešit z gruntu, trámy jsou původní, jen je bylo třeba zrenovovatFoto: archiv firmy

Vířivka kousek od postele

Zařízení ložnice předurčilo přání Jitky Kolaříkové mít v tomto pokoji i vířivou vanu. Proto prostor rozděluje na dvě části sádrokartonový předěl se dvěma nikami a s vestavěným krbem na biolíh. Z jedné strany je postel a noční stolky, z druhé hydromasážní vana a uprostřed pod okna se vešla umyvadla. Skříně tady nehledejte, pro šatnu se v domě našlo místo jinde.

Foto: archiv firmy

Ložnice o rozměrech 38 m^2 je jako dva v jednom: nabízí místo pro spánek i relaxaci ve vířivceFoto: archiv firmy

Soukromá galerie

Příchozí při vstupu do ložnice vítá socha ženy. „Jeden známý mi chtěl udělat radost a vyrobit totem, ale sem by se nehodil, tak jsem ho požádala o sochu. Já bych raději mužskou postavu, jenže to by se zřejmě nelíbilo mému muži, proto tu máme sochu ženy,“ usmívá se designérka. Plastika je z lipového dřeva, natřená na černo, aby ladila s barvou podlah a nábytku. Mini galerii ještě dotvářejí černobílé akty.

Foto: archiv firmy

Dřevěnou plastiku ženy vyrobil Jitce Kolaříkové její kamarád. Pro větší efekt ji lze rovněž nasvítit. Z obou stran sádrokartonového předělu jsou umístěné televize, aby se daly pohodlně sledovat jak z postele, tak z vanyFoto: archiv firmy

Elegantní černá

Půdní prostor zdůrazňuje nejen zkosení po stranách, ale i původní smrkové trámy, které prošly renovací a nakonec se natřely bezbarvým lakem. Smrková je i podlaha, tady se však použilo nové dřevo a černý nátěr. Ostatně černá je k vidění i na nábytku. Proč právě tahle barva? „Černá je má oblíbená, působí elegantně a noblesně. Navíc stěny a strop jsou v béžové barvě cappuccino, takže černá je tu jako kontrastní doplněk. A i na posteli ji přebíjí bílé povlečení,“ designérka uvádí, proč se nebát odvážných řešení.

Foto: archiv firmy

Černobílá kombinace postele působí elegantněFoto: archiv firmy

Vodní dominanta

Krb je prima, originální socha a obrazy také potěší, ale to hlavní, čím tato ložnice zaujme, představuje hydromasážní vana. Jde o typový výrobek, který však vyniká – instaloval se na podstavec, čímž se nejen zdůraznil, ale současně nabízí i pohled z okna.

Naopak z postele ani od dveří není do vany vidět. Do vířivky se vstupuje po schůdcích, které z druhé strany slouží jako skříňka. A co usnadní úklid kolem vany? Voděodolná epoxidová stěrka beze spár, která nabízí další alternativu pro ty, kdo nechtějí dlažbu.

Foto: archiv firmy

Vířivka je umístěna na podstavec tak, aby se z ní dalo rovnou koukat ven, na rybník. A kdybyste si ve vaně sedli opačně, nabídne se vám pohled do krbu nebo na televizní obrazovkuFoto: archiv firmy

Z vířivky do postele! Nebo i naopak?

Vana má 37 trysek, jež se dají různě přepínat, je vybavena i barevnou hrou světel neboli colour terapií, vodu lze také přihřívat… K tomu si ještě přičtěte soukromou masáž a možná i nějaký ten drink. Prostě bomba! Nevadí ale pára z vany trámům a vůbec dalšímu dřevu v interiéru?

„Vanu používáme jednou týdně a odvětrávání jsme vyřešili přirozeně. V ložnici jsou čtyři okna a jedno je po dobu wellness koupele stále pootevřené,“ vysvětluje designérka.

Po koupeli už netřeba nikam přecházet, a ani není důvod. Postel je obrazně řečeno za rohem a po vodní lázni se přece tak krásně usíná…

Foto: archiv firmy

Hydromasážní vana váží kolem 100 kg, proto se podlaha pod ní musela speciálně vyztužit. Ke správnému chodu přispívají větrací mřížky a údržbu kolem vany usnadňuje voděodolná stěrkaFoto: archiv firmy

A co vy? Dokázali byste si v ložnici představit ještě něco jiného než jen postel? Napište nám!

Reklama

Načítám