Hlavní obsah

Dům plný vychytávek: Velkorysý prostor propojuje bílý lesk a dýha

Foto: Szabo Interier

Rodinný dům v Brně nejprve prošel rekonstrukcí, pak se řešil návrh jeho vybavení a nakonec nastoupila realizační firma, aby představy na papíře zhmotnila. Jak se vám líbí výsledek?

Článek

Zázemí pro mladou rodinu zatím s jedním dítětem je příjemně prostorné, přepočítáno na místnosti jde o 6 + kk. Majitelé chtěli bydlení v minimalistickém duchu, moderní a designově čisté. Jedno podlaží je ryze společenské, druhé soukromé a na střeše se vybudovala terasa s letní kuchyní. Kromě hostinského pokoje, v němž se řešily drobné úpravy a ponechal se původní nábytek, je vše nové.

Otevřené soukromí 

Na jednom podlaží se nachází hlavní obytný prostor, jehož tvar připomíná písmeno U. Jedno „rameno“ zaplňuje prostorná kuchyně, druhé knihovna, a tak nabízejí určitou míru soukromí. Oddělení obýváku od jídelny je naznačené předělem ze sádrokartonu, který byl obložen dýhou (ta je vůbec pojítkem interiéru), obdobný předěl je i mezi jídelnou a kuchyní.

Z mnoha zajímavých prvků zmiňme krb. „Původně si klient přál krb na dřevo, pak by se ale musel vyztužit strop, což by bylo příliš nákladné. Tyto krby dosahují hmotnosti až 1000 kilogramů. Proto jsme ho nahradili lihovým, který včetně sádrokartonového opláštění váží sto kilogramů. Lihový krb je v podstatě bezúdržbový a navíc k jeho provozu nepotřebujete komín,“ vysvětluje Radek Szabó z realizační firmy Szabo Interier.

Foto: Archiv firmy

Hlavní obytný prostor má 66 m², vpravo vidíte navazující knihovnu, jejíž výměra je 10 m², vlevo lihový krb. Koženou sedačku vyrobenou na zakázku doplňují rovněž kožená křesla Natuzzi

„Třešničky“ v kuchyni 

Místo, kde se dobře vaří, je velkoryse pojaté. Linka jakoby kopíruje tvar hlavního obytného prostoru, opět jde o písmeno U. Skříňky se ze dvou stran zavěsily na zděnou stěnu, čímž došlo k vizuálnímu odlehčení (jen myčka nádobí stojí na podlaze). Na druhé straně vede linka od podlahy ke stropu – zde je rovněž celá řada spotřebičů včetně dvou vestavěných lednic.

„Někdy se však musí volit kompromis mezi tím, co by si klient přál, a co lze technicky realizovat. Například ve vitrínách, kde je vystavené nádobí, se původně počítalo se sklem, které se mělo chovat jako jednolitá svíticí plocha. To však splnilo speciální umělé sklo, které dokázalo rozptýlit světlo z LED pásku rovnoměrně,“ upřesňuje Radek Szabó.

Další vychytávkou je pracovní deska z umělého kamene Polyston. Napojení jednotlivých dílů není vidět, stejně tak není patrné propojení se dřezem, a to díky lepení s následným vybroušením spojů. Výsledkem je plocha beze spár, která se snadno udržuje v čistotě.

Foto: Archiv firmy

Spotřebiče značky Miele jsou většinou situovány na jednu stranu linky. Na druhé straně si všimněte dokonalého napojení pracovní desky a dřezu

Ložnice a koupelna 

Většina nábytku se vyráběla na míru, v kombinaci bílého laku ve vysokém lesku a dýhy wenge. Tohle spojení je krásně patrné rovněž v ložnici. U postele zaujme úložný a současně odkládací prostor situovaný u nohou spících, dále nasvícený stropní panel nebo i zdánlivá drobnost – použití záclon a závěsů nejen v místech, kde jsou okna.

A jak s ložnicí souvisí místo očisty? Do koupelny se dá vejít jak z ložnice přes šatnu, tak z chodby z druhé strany. Díky dostatečnému prostoru se sem vešla vana s podomítkovou baterií i sprchový kout. Další perličku představují posuvná zrcadla nad umyvadly.

Foto: Archiv firmy

Ložnice zabírá 22 m², dveře v pozadí vedou do šatny. Část stěny za postelí se obložila dýhou, na ni navazuje jemný dekor vliesové tapety

Funkčně a hravě 

Naproti ložnici se nachází pracovna, kterou si klient přál zařídit ve funkcionalistickém stylu, jenž je mu blízký. Všimněte si stropního panelu nad psacím stolem, který je opět obložený dýhou wenge, či skrytého výsuvného baru, zabudovaného z jedné strany do pohovky.

Foto: Archiv firmy

Pracovna (18,2 m²) je zařízená nábytkem, který evokuje 30. léta minulého století. Vlevo vidíte bezfalcové dveře značky Šimbera. Jde o elegantní řešení, kdy dveřní křídlo v zavřeném stavu a zárubně tvoří jednu rovinu

A dětský pokoj? Zázemí pro malou slečnu se barevností vymyká ostatnímu vybavení. Horní postel slouží na spaní, dolní na hraní, skříně jsou zabudované do výklenku a na nich umístěná zrcadla pokoj opticky zvětšují. Šikovné jsou také schůdky s úložným prostorem (více ve fotogalerii).

Nahoru a zase dolů

Na střešní terasu, z níž je krásný výhled na město, navazuje další kuchyně a také malá koupelna, aby rodina nemusela pro každou drobnost běhat o patro níže. Schodů je tu i tak dost. Jsou obložené vinylem, který se rovněž použil na podlahy, v některých prostorách je dlažba. Jen v ložnici a dětském pokoji se šlape po kobercích.

Vizitka realizační firmy

Radek Szabó pracuje ve společnosti Szabo Interier, která realizuje nejen interiéry na klíč, včetně zajištění souvisejících prací (například elektroinstalace, montáž sádrokartonů, zednické a malířské práce…). Velkou výhodou je rovněž vlastní výroba nábytku, což celý proces urychluje. Současně nabízí také návrhy interiérů. Více na szabo-interier.cz.

Líbí se vám tenhle moderní dům, nebo je na vás interiér příliš strohý?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.