Hlavní obsah

Rekonstrukce půdy: Pojďte s námi na návštěvu dokonalého podkrovního bytu

Foto: Vít Černý (14x)

Podkroví bylo nejprve potřeba prosvětlit, ze zcela nevyužitého temného prostoru tak vzniklo stylové bydleníFoto: Vít Černý (14x)

Reklama

Podkroví malostranského činžovního domu nikdo nevyužíval, což byl vzhledem k atraktivní lokalitě velký hřích. Razantní rekonstrukcí prostor prokoukl a vzniklo originální bydlení pro mladého muže.

Článek

Architektky Janu Šimánkovou a Radku Bartošovou z ateliéru Mioarchitects oslovil v létě 2015 investor se zajímavým zadáním. Jednalo se o půdní prostory v činžovním domě přímo v centru Prahy, které ležely zcela bez využití ladem a které se měly stát bydlením pro single mladého muže. Hlavními ingrediencemi parádního bydlení jsou právě výjimečná poloha v atraktivní lokalitě a jedinečné výhledy z oken na střechy Starého Města.

Velké stavební úpravy

„Původní dispozice byla úplně jiná. V první řadě bylo nutné ji prosvětlit střešními okny a vymyslet vhodné uspořádání obytných místností. Vzhledem k velikosti bylo řešení prostoru relativně jednoduché, jediným háčkem byly zcela nepravoúhlé a nepravidelné tvary obvodových stěn, kvůli nimž jsme museli upravit některé vestavby, které se objevily ve studii,“ říká architektka Jana Šimánková.

Foto: Archiv ateliéru

V horním patře apartmá zaujímá největší plochu obývací pokoj propojený s kuchyní. Mísí se zde industriální styl s moderním vybavenímFoto: Archiv ateliéru

Návrh se opíral o krásu podkroví a doplnil ho o nutné vybavení v jemném industriálním stylu. Majitel dal architektkám ohledně zpracování interiéru volnou ruku, jediným požadavkem bylo skloubit historii a moderní vzhled. „Mám rád minimalismus, takže mým přáním bylo byt nepřeplácat a nechat vyniknout jeho architektonickou část. Z toho pramení i fakt, že tu není moc nábytku, což souvisí i se zkosenou střechou, která klade lehká omezení,“ vysvětluje majitel.

Industriální styl je patrný třeba v kuchyňské části, kde se harmonicky prolíná s moderním vybavením. Ta je i díky výrazným dlaždicím velmi originální a vedle terasy s výhledem na Petřín patří k majitelovým nejoblíbenějším částem bytu.

Foto: Archiv ateliéru

Na kuchyňský obklad použili výrazné tyrkysové kachličky Rako, skvěle si rozumějí se světlým dřevemFoto: Archiv ateliéru

Původní prvky i stylové imitace

Zachovány tu pochopitelně zůstaly krásné trámy, které byly v poměrně dobrém stavu a stačilo je pouze obrousit a natřít bezbarvým lakem, uprostřed hlavní obytné části pak zaujme stylové těleso komínu. „Původně jsme ho chtěli zbavit staré omítky, ale bohužel se to nepodařilo. Komín jsme tedy obložili sádrovým obkladem a udělali takový menší ,podvod', který je ale podle mého názoru zcela k nerozeznání,“ vysvětluje Jana Šimánková.

Co se týká materiálů a vybavení, mělo být apartmá zařízeno spíše finančně nenáročným způsobem, neboť samotná realizace byla vzhledem ke stavebním úpravám poměrně nákladná. Nábytek je proto vyroben z lamina a částečně doplněn o lakovanou MDF a na podlahu použili místo původně zamýšlených dřevěných prken vinyl, který ale dřevo věrně imituje.

Foto: Archiv ateliéru

Původní trámy byly dobře zachované, stačilo je pouze obrousit a finálně natřít bezbarvým matným lakemFoto: Archiv ateliéru

Dvě patra naplněná originálním designem

Do vstupního podlaží umístili prostornou šatnu a koupelnu, v horním patře se pak nachází obytný prostor s kuchyňským koutem, ložnice a pracovna se vstupem na terasu. „Ložnice je poměrně malá, má jen nějakých osm metrů čtverečních, takže nebylo úplně ideální postavit sem standardní solitérní postel. Proto jsme navrhli vestavné ležení přes celou šíři pokoje,“ popisuje vznik netradičního spaní architektka.

Foto: Archiv ateliéru

Světlá sedačka v obývacím pokoji je z Ikea, stejně jako stojací lampa Hektar (1490 Kč), která poskytuje dobré koncentrované světlo na čteníFoto: Archiv ateliéru

Vlnu upřímného nadšení pak vzbudilo řešení koupelny, především zvolená dlažba a laminát na umyvadlové skříňce. Do místnosti bylo nutné umístit i poměrně objemný kotel a zásobník na vodu, tudíž už se do ní vešel jen sprchový kout.

Stylově si poradili i s tak „obyčejným“, avšak nezbytným prvkem, jakým jsou vypínače a zásuvky. „Půdní apartmá a zvolený styl přímo vybízely k instalaci něčeho méně tradičního. Zamýšleli jsme použít zcela původní keramické vypínače s otočnými přepínači, ale nakonec jsme zvolili pohodlnější variantu, kterou jsou zdařilé keramické repliky,“ dodává Jana Šimánková.

Foto: Archiv ateliéru

K umyvadlu Ronda značky Isvea (2590 Kč, Sapho) instalovali baterii značky Reitano Rubinetteria z řady Axia, která vyniká originálními kohoutky ve tvaru křížků (3590 Kč, Sapho)Foto: Archiv ateliéru

Líbilo by se vám bydlení v podkroví? A co říkáte na barevné ladění?

Reklama

Načítám