Hlavní obsah

Návštěva panelákového bytu: Nás zaujaly dřevěné špalky v ložnici! A vás?

Foto: Jaroslav Holý, Zoomzoom (23x)

Foto: Jaroslav Holý, Zoomzoom (23x)

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladý muž hodně sportuje a cestuje, nesnáší uklízení a ve svém bytě chce hlavně vydechnout. Zařídili ho proto jednoduše, čistě a s minimem věcí.

Článek

Svobodný, perspektivní mladý muž s dechberoucím smyslem pro humor – takový je podle svých i designérčiných slov majitel plzeňského třípokojového bytu v šestém patře panelového domu, při jehož první návštěvě se designérce Evě Kulíškové zhmotnil klasický sídlištní sen. Vzhledem k tomu, že majitel „vyrostl“ ze studentských let, kdy mu stačil záchod, postel a zásuvka, rozhodl se dvacet let starý interiér – špatně vybavený a bez vhodného úložného prostoru – razantně zrekonstruovat.

„Na základě jednoduché rovnice internet + interiéry Plzeň jsem našel studio Moyen Evy Kulíškové, její web na mě udělal dobrý dojem, takže jsme se dohodli na spolupráci. Ta byla z mého pohledu celou dobu téměř bezproblémová, vždycky jsme se nějak domluvili,“ dodává k tomu.

Bez konkrétních představ

Jediné, co majiteli chybělo, byla představa, co vlastně chce. Právě proto se obrátil na odbornici a její návrh naprosto splnil jeho očekávání. „Některé věci, jako třeba nábytek na míru, byly na hranici proveditelnosti, takže při realizaci bylo sem tam potřeba něco poupravit. Realizace možná měla nějaké mouchy, ale některé už nevnímám, s jinými jsem se naučil žít a nad několika stále ještě kroutím hlavou,“ popisuje spolupráci majitel.

Co chce, tedy nevěděl, naopak věděl naprosto přesně, co nechce, takže k výsledku se dostávali přes mantru „tohle ne“. Jednou z věcí, které na počátku rezolutně odmítal, byly jakékoli dekorace. „Proto jsem byla překvapená, když mi nedávno zavolal, že by chtěl doplnit nějaké obrazy,“ usmívá se nyní Eva Kulíšková.

Foto: Archiv designérky

Místo standardních nočních stolků použili dřevěné špalky, ošetřili je a podle majitele dokonale plní svou funkciFoto: Archiv designérky

Jednoduchost na žití i úklid

Vzhledem k tomu, že designérka měla poměrně kusé informace, musela jednoduše vsadit na to, že klienta časem odhadne. „Postupně jsem si k sobě skládala střípky z jeho života a životního stylu. Vlastně jsem ani pořádně netušila, jestli byt zařizuji pro dva lidi, nebo jestli to má být čistě pánský interiér. Pracovala jsem s tím, co jsem věděla, tedy že cestuje, sportuje a v bytě potřebuje vydechnout – přijít domů a o nic se nestarat. Proto je minimalistický, jednoduchý a čistý. Další zásadní informace totiž je, že nesnáší uklízení,“ doplňuje Eva Kulíšková.

Ačkoli majitel tvrdí, že designu nerozumí, ukázalo se, že ten dobrý dokáže ocenit. „Má rád kvalitní věci, ale nemusí jich být milion, což je další věc, na kterou jsem v průběhu realizace přišla,“ vzpomíná designérka. Do noty mu kápla třeba nočními stolky vyrobenými ze špalků, které plní svou funkci, a navíc vypadají dobře.

Foto: Archiv designérky

Teakové dřevo zkombinovali s betonovou stěrkou a corianem, z něhož je vyrobená deska pod umyvadlemFoto: Archiv designérky

Komfortní koupelna

Razantnější proměnou prošla zejména koupelna a kuchyně, kde se výrazně zvýšil komfort, v celém bytě se pak měnila okna, podlaha i osvětlení. Do koupelny navrhla designérka teakové dřevo, a to jak na podlahu, tak jako obklad šachty. „S tou se zkrátka nedá dělat nic jiného než to, že se přizná. Když už tam ale je, využila jsem ji a z druhé strany jsem udělala skrytou skříň pro uložení věcí, které člověk v koupelně potřebuje, ale nemusí je mít na očích, například prací prášek,“ říká designérka.

Změnou dispozice si mohli dovolit koupelnu osadit oknem, takže sem proudí denní světlo, což spolu se dřevem vytváří příjemnou kombinaci. Teak pak doplnili betonovou stěrkou a pod umyvadlo umístili corianovou desku. Přestože je prý docela fuška koupelnu uklidit, považuje ji i majitel za nejpovedenější část bytu.

Oblíbený corian

Corian zopakovali také na kuchyňské desce s integrovaným dřezem s odkapem a na zástěnu – vše je jednoduché, čisté a beze spár – a později, když jej prověřil čas a majitel ho dostatečně docenil, z něj nechali vyrobit také pracovní stůl do ložnice. V té měla zůstat původní postel, kterou Eva Kulíšková nechala pouze přelakovat. „Původně totiž byla strašně ošklivá,“ vysvětluje.

Pak už jen bylo potřeba nechat dostatek volného prostoru na uskladnění všech sportovních potřeb, které tu s majitelem „žijí“, a zachovat vzdušnost a otevřenost, aby se cítil pohodlně.

Vizitka designérky

Interiérová designérka Eva Kulíšková tvoří pod značkou Moyen. Inspiraci hledá ve svých klientech, zajímá ji, kde si ráno nejraději dávají svůj hrnek čaje, kam večer odkládají knihu i to, jaká je jejich nejoblíbenější pánev, kterou chtějí mít při vaření hned po ruce. Věří, že díky tomu vzniká jedinečný interiér, osobité, originální a inspirativní místo pro skutečný život. Více na www.moyen.cz

Jak se vám pánský byt líbí? Co říkáte na originální noční stolky?

Reklama

Načítám