Hlavní obsah

Dům pro opravdové milovníky dřeva: Je všude!

Foto: Hass Fertigbau

Z pohovky mají majitelé výhled na krbFoto: Hass Fertigbau

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dokonalý dům pro milovníky dřeva – tak by se dala nazvat typová stavba Venezia. Jde o dřevodomek, který zdobí zvenku dřevěné obklady a uvnitř dominuje dřevo na podlahách i nábytku. Výsledek? Příjemné bydlení nejen pro rodinu!

Článek

Patrová stavba nabízí 172 metrů čtverečních užitné plochy, na které se vešlo pět místností a kuchyň. Převládá zde dřevo nebo materiály s tímto dekorem, doplněné přírodními odstíny. Z barev interiéru dominuje červená. Dřevo se však stává výrazným prvkem i venku, a to hlavně díky dřevěným obkladům fasády a dvěma sloupům, které podpírají balkon v prvním patře.

Foto: Haas Fertigbau

Dřevostavbu zdobí dřevěný obklad fasádyFoto: Haas Fertigbau

V přízemí se žije a pracuje

Už při vstupu do domu zaujme zvlášť majitele bytů, kteří si o něčem podobném mohu nechat tak akorát zdát, prostorné zádveří s plochou skoro čtyři metry čtvereční. Na něj navazuje ještě sklad na ukládání sezonních věcí i drobné techniky. Ty lze uklízet i do šestnáctimetrové garáže, která je s domem propojena zastřešeným carportem.

„Vstup je pojat jako uzavřená zóna, proto se do bytové části nenosí nečistoty a zádveří v zimních měsících působí i jako izolační prvek bránící studenému vzduchu, aby se dostal do obytné zóny,“ popisuje Naďa Hůrková z firmy Haas Fertigbau, která dřevodomek stavěla.

Foto: Hass Fertigbau

Obývák je zařízen jen několika samostatnými skříňkamiFoto: Hass Fertigbau

Z navazující haly pak majitelé vcházejí jak na toaletu, která se v přízemí nachází, tak do dvou samostatných místností. Menší pracovna může sloužit jako pokoj pro hosty i plnohodnotná ložnice. S více než třinácti metry čtverečními nabídne dostatečný komfort.

Obývák má padesát metrů

Více než polovinu přízemí – padesát metrů čtverečních – věnoval architekt propojené kuchyni s jídelnou a obývacím pokojem. Tomu dominuje krb s uzavřenou krbovou vložkou, která je prosklena z více stran, a dovoluje tak pozorovat oheň nejen z pohovky postavené naproti. Podlaha kolem je chráněná skleněnou podložkou.

Foto: Haas Fertigbau

Linka je v jedné části zvýšená, aby nebylo vidět z obýváku do kuchyněFoto: Haas Fertigbau

Sedací nábytek architekt zvolil v přírodních tónech, hnědou pohovku a dvě bílá křesla doplňuje dřevěný stolek. Ze stejné sestavy pak pocházejí i skříňky postavené u jedné ze stěn. Jsou částečně otevřené i zavřené. Nahradí tak jak knihovnu, tak poskytnou další úložný prostor na věci, které nemají být každému na očích.

Dřevo propojuje obývací pokoj s kuchyní, zde dřevěné korpusy doplňují dvířka v barvě vanilky. I když trendy preferují nižší skříňky, zde zvítězilo praktické hledisko nad módou. Do vysokých se totiž vejde mnohem více věcí.

Foto: Haas Fertigbau

V kuchyni architekt zvolil vysoké horní skříňky, které nabídnou více odkládacího prostoruFoto: Haas Fertigbau

Kuchyň má tvar nedokončeného písmene U, přičemž strana vedoucí k obývacímu posezení má zvýšenou odkládací plochu. Ta nejenže poslouží jako barový pult, ale především brání tomu, aby bylo vidět na pracovní plochu kuchyňské linky. Není se tak třeba stresovat při sledování televize nebo krbu tím, že v kuchyni ještě zůstávají na lince potraviny nebo neuklizené nádobí. Díky tomuto jednoduchému prvku totiž na ně není vidět.

Foto: Haas Fertigbau

Kromě přírodních odstínů objevite v domě už jen červenou barvuFoto: Haas Fertigbau

Jídelní části dominuje jediná barva – pokud nebudete počítat různé přírodní odstíny –, a tou je červená. Červené jsou polstrované židle, opakuje se i na závěsech a doplňcích.

„Po celobukovém schodišti doplněném moderním nerezovým zábradlím se vchází do prvního patra, koncipovaného jako klidová zóna. Tvoří ji tři místnosti o velikosti deset, patnáct a šestnáct metrů čtverečních. Ze dvou z nich se dá vyjít na prostorný čtyřmetrový balkon,“ zve na další prohlídku Naďa Hůrková.

Foto: Haas Fertigbau

Díky samostatné šatně stačí majitelům v ložnici jen postel a noční stolkyFoto: Haas Fertigbau

Místo pro tři ložnice

V patře se nachází i druhá koupelna. Na osm metrů čtverečních se vešlo umyvadlo, standardní obdélníková vana i půlkruhový sprchový kout se zástěnou. Toaleta je v tomto patře samostatná, takže si nebudou majitelé navzájem překážet a v ranní „špičce“ brzdit jeden druhého. Vedle schodiště zbyl ještě prostor na více než dvoumetrovou šatnu. Díky ní mohlo ubýt nábytku v ložnicích. Ty jsou zařízené jen jednoduše – nejvíce místa zabírá dvojlůžko; do dětských pokojů přišly kromě postelí i pracovní stoly a další skříňky na knihy, hračky a další nezbytnosti, které děti k životu potřebují.

Foto: Haas Fertigbau

Klasické obklady a příjemné odstíny najdete i v koupelněFoto: Haas Fertigbau

Foto: Haas Fertigbau

Půdorys přízemíFoto: Haas Fertigbau

Foto: Haas Fertigbau

Půdorys první patroFoto: Haas Fertigbau

Pokud se vám tento dům líbí, potřebujete na něj 6 250 000 korun. Na tolik přišla kompletní stavba v obci Michalovice u Mladé Boleslavi, a to včetně ceny pozemku, základové desky i veškerého nábytku a vnitřního vybavení.

Reklama

Načítám