Hlavní obsah

Dům proměnily dvě ženy. Zdobí ho i nábytek po babičce!

Foto: Monika Čupová (19x)

Hlavní obytná část v přízemí domu. Obývací pokoj s příjemným čtecím koutkem, jídelna, malý pracovní kout a kuchyňFoto: Monika Čupová (19x)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Interiér pasivního domu si říkal o kompletní proměnu. Se svou kolegyní se do ní pustila sama majitelka a výsledkem je originální bydlení s příjemnými zákoutími pro všechny členy rodiny.

Článek

Do novostavby v Židlochovicích u Brna se čtyřčlenná rodina stěhovala před osmi lety.

Pro krajní dům v řadové zástavbě se majitelé nadchli v rámci akce Dny pasivních domů a rozhodnutí o jeho koupi bylo velmi rychlé. „V té době se jednalo jen o hrubou stavbu, ale i tak nás okouzlil. Zaujala nás i možnost vyřešit dětské pokoje jako dvoupodlažní,“ vzpomíná majitelka Adéla.

Dalším kladem je pochopitelně velmi nízká spotřeba energie, o kterou se stará mimo jiné rekuperační jednotka, solární ohřev teplé vody či stropní infrapanely zajišťující vytápění. Ačkoli se zvenku dům zdá poměrně malý, velikost vnitřního prostoru překvapí každého návštěvníka. Užitná plocha je celkem sto třicet metrů čtverečních a dispozice 5 + kk.

Interiér v procesu

Podle majitelky a zároveň bytové designérky prochází interiér neustálým vývojem. Zásadní rozhodnutí se událo před třemi lety, kdy se Adéla Leciánová na mikulášském večírku blíže seznámila se sousedkou Magdalenou Uttendorfskou.

„Shodly jsme se, že se nám líbí stejné věci, baví nás navrhování interiérů a sledování trendů. A od toho byl jen krůček k začátku našeho podnikání,“ dodává k tomu. Začaly podnikat pod hlavičkou MULA design a téměř kompletní redesign Adélina domu byl jednou z jejich prvních společných „zakázek“.

Foto: Archiv studia

Stolek Feldbach v pracovním koutku (8299 Kč, Bonami) osvětluje lampa s textilním kabelem (799 Kč, Tchibo). Na okně zaujme skleník PS 2014 (799 Kč, Ikea) i pyramidové terárium a závěsné kokedamy (1540 Kč a 590 Kč, Zahrada na niti)Foto: Archiv studia

Interiér navrhly spíše v neutrálních odstínech, na osobitosti mu dodávají výrazné prvky, zajímavé solitéry, doplňky i umělecká díla. „Většinu obrazů a keramiky máme od rodinného známého, akademického malíře Ivana Jakeše. Sbírka započala svatebním darem a každý další přírůstek nám připomíná konkrétní rodinnou událost,“ říká Adéla Leciánová.

Knihovna v centru dění

V přízemí se nachází hlavní obytný prostor, který spojuje kuchyň, jídelnu, obývací pokoj a pracovnu. Všichni členové domácnosti jsou vášnivými čtenáři, obzvlášť záležet si proto designérky daly na správném rozvržení knihovny, která pojme veškeré knihy, fotoalba, dokumenty, časopisy a také televizi a elektroniku.

Foto: Archiv studia

Nejoblíbenější část domu, kde se rodina schází u hraní her či čtení. Stolek a křesílka po babičce nechali zrestaurovat a přečalounit (Andrysík Brno)Foto: Archiv studia

Před velkou knihovnu umístily zrestaurovaná křesílka a stolek po babičce, a daly tak vzniknout místu, kde se rodina nejraději schází při hraní her a čtení. Jídelní část oživuje tapeta a kromě vysněných židlí od Vitry tu usedají na lavici s úložným prostorem.

Manžel má v přízemí svou pracovnu, která slouží také jako hudební zkušebna, šatna a příležitostný pokoj pro hosty. Prostorná vestavná skříň uschová sezonní oděvy celé rodiny, atmosféru vtipně dotvářejí plakáty s hudební tematikou. Další šatna je pak ve druhém patře, vešla se do ní dokonce i pračka se sušičkou.

Foto: Archiv studia

Pánská pracovna, která slouží jako zkušebna, šatna i pokoj pro hosty. Stůl i vestavnou skříň nechali vyrobit na míru (Truhlářství Martin Štýbl)Foto: Archiv studia

Holčičí „zašívárny“

Z dvoupodlažních dětských pokojů jsou nadšené nejen designérky, ale především obě dcerky. Dole mají pracovní část a úložné prostory, nahoře pak odpočinkovou zónu, ke které patří i oblíbené čtecí koutky se zrestaurovanými křesly. Aby se mohly navštěvovat a zároveň aby se v noci nebály, vzniklo nad postelemi malé okénko spojující oba pokoje.

Foto: Archiv studia

Spodní patro dvoupodlažního pokoje starší dcery zabydlely na míru vyrobená skříň i pracovní stůl (Truhlářství Martin Štýbl). Sama si interiér zdobí washi páskami a obrázky, které jsou vtipně umístěné za gumičkami na skříniFoto: Archiv studia

Pro starší, jedenáctiletou dceru navrhly pracovní stůl s množstvím úložných prostor včetně kosmetického stolku. Knihovnu z bílého lamina oživily barevnými zády, která lze jednoduše odstranit či měnit dle aktuální barevné preference. Výběr doplňků samozřejmě konzultovaly i s malou školačkou. „Růžová barva a přílišná dětskost už u ní upadly v nemilost. Sama si pokoj ráda dekoruje pomocí washi pásek a vlastních obrázků,“ dodává majitelka domu.

Foto: Archiv studia

Stejné vybavení v zářivějších barvách má i pokoj mladší dcery. Okénko nad postelí obě místnosti spojuje, a dívky se tak mohou navštěvovatFoto: Archiv studia

Co říkáte na zařízení tohoto domu? Líbí se vám, jak si dvě dámy s interiérem pohrály?

Načítám