Hlavní obsah

Dům skrývá pod střechou překvapení: Krásný třípodlažní byt!

Foto: Jiří Jiroutek (14x)

Pod střechou libereckého nájemního domu se povedlo vytvořit moderní třípodlažní bydlení s luxusním výhledem do krajinyFoto: Jiří Jiroutek (14x)

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že jsou nájemní domy nudné a ničím nepřekvapí? Architekti udělali z libereckého rozměrného domu skvost s jedinečným půdním bytem pro celou rodinu.

Článek

S původní myšlenkou rekonstrukce bytu v posledním podlaží nájemního domu přišel za architekty z ateliéru Atakarchitekti spolumajitel domu. Nabízela se zde možnost byt rozšířit také o střešní prostory, a jelikož střecha byla ve špatném stavu, řešení velkorysého bytu o 170m2 bylo na světě.

„Dominantou prostoru se stala vertikála schodišťové haly, která prochází třemi podlažími bytu, a na niž navazují jednopodlažní i dvoupodlažní prostory, které se vzájemně prolínají,“ říká architekt Jiří Janďourek z architektonického ateliéru Atakarchitekti. „Vznikl tak jeden otevřený výškově členěný prostor, který však respektuje oddělenou soukromou i společenskou část bytu,“ dodává architekt.

Výhled na severočeskou dominantu

V nejnižším patře bytu se nachází vstup, schodišťová hala, šatna a noční část dětí se zázemím. Denní, společenská, část je již pod střechou o patro výše a zahrnuje kuchyň s jídelnou, obývací pokoj a noční část rodičů.

Právě v této úrovni bytu je záviděníhodná jihozápadní terasa s výhledem na dominantu severních Čech – Ještěd. Rozlehlou místnost obýváku rozděluje nízký průhledový krb opláštěný ocelovými plechy na přijímací a odpočinkovou část, jak si přál sám majitel.

Foto: Archiv studia

Fasáda domu prošla výraznou proměnou. Štukové prvky byly obnoveny, ale plastické členění je navrženo nověFoto: Archiv studia

Černá žula pozvedá vzhled kuchyně

Nenápadná bílá kuchyň je dostatečně prostorná a nechybí jí ani praktická spíž. Na pracovní desku byl použit leštěný kámen, žula Nero Zimbabwe, který je hojně využíván do kuchyní či barů právě pro své dobré fyzicko-mechanické vlastnosti a čistý vzhled.

Nejvyšší patro pak ukrývá pokoj pro hosty se samostatnou koupelnou a osvětlený hřebenovým světlíkem.

Foto: Archiv studia

Kuchyně je vyrobena na zakázku a ladí s celkovým barevným konceptem interiéru. Pracovní deska je z černé leštěné žuly Nero Zimbabwe. Vybavení kuchyně je od značky MieleFoto: Archiv studia

Bílý základ s jasanovými parketami

Interiéru vládne bílá barva s prvky šedé a černé. Najdete zde však také divokou červenou v obývacím pokoji a koupelně, která se do střídmého prostoru skvěle hodí. Ve dřevě vítězí jasan, který byl však nahrazen v koupelně odolnějším teakem. Na terasu byl zvolen venkovní modřín, ze kterého jsou i rámy oken.

Foto: Archiv studia

Obývací pokoj oživuje červená barva na pohovkách a společně s krbem umocňuje teplo domovaFoto: Archiv studia

Proměna nájemního domu a rozsáhlá rekonstrukce posledních podlaží přinesla své ovoce a je jasným důkazem, že se dá moderní architektura a nový životní styl přenést i do starých domů a původních zástaveb třeba právě horské krajiny.

Foto: Archiv studia

V koupelnách architekti zvolili kombinaci odolného teakového dřeva a červené barvy. Sanita je značky Kaldewei, Sapho a Villeroy & Boch, baterie italské značky GessiFoto: Archiv studia

Co říkáte na moderní pojetí starého nájemního domu? Líbí se vám?

Reklama

Načítám