Hlavní obsah

Dům v Karibiku: Takhle se bydlí v ráji!

Foto: Corian DuPont

Vila Paradise je moderní a krásná stavba, která se nachází jen pár metrů od Karibského mořeFoto: Corian DuPont

Reklama

Aktualizováno

Moře a bazén k létu patří. Dovedete si představit, že byste si je užívali celý rok? Majitelé vily Paradise, kam vás zveme, ano. Dům postavili na břehu Karibského moře. Ale klidně by mohl být i ve vašem okolí. Nevěříte?

Článek

Začátek by mohl být stejný jako u jakéhokoli jiného domu. Dvoupatrová stavba má přízemí pojaté jako společenskou část, kde mají majitelé k dispozici kuchyň propojenou s jídelnou a obývací pokoj. Po schodech pak vystoupáte do klidového podlaží. Tam se nacházejí ložnice, z nichž každá je vybavena vlastní koupelnou. Ovšem tento dům má několik ale… nejenže k němu patří bazén, z něhož je to jen pět metrů do moře, ale při jeho zařizování padla volba i na poměrně netradiční materiál – kuchyň, nábytek, sprchy, ale i schody jsou z corianu, tedy takzvaného umělého kamene. Dům přesto nepůsobí studeným a neosobním dojmem. Přesně naopak!

Vše míří k bazénu

Nikoli pohovka či krb, ale bazén je v tomto domě středobodem, kolem nějž se všechno točí. Výhled na modrou hladinu architekt dopřál majitelům jak z pohovky, tak kuchyňského koutu. Kuchyň dostala podobu varného centra u zdi a druhou část tvoří ostrůvek, do nějž je integrovaný dřez. Na něj navazuje jídelní stůl.

Foto: Corian DuPont

Bílá kuchyň z umělého kamene se skládá z ostrůvku a varného centra umístěného u stěnyFoto: Corian DuPont

Foto: Corian DuPont

Nerezová chladnička je vestavěna do vyzděného přístavkuFoto: Corian DuPont

Zjednodušeně řečeno by se dalo konstatovat, že celá kuchyň je jedna velká skříň. Na vše byl totiž zvolený bílý umělý kámen, který dovoluje vyrobit například pracovní desku a dřez v jednom kuse. Je to nejen krásné, ale i praktické, protože nikde nemáte žádné spoje a škvíry, kde by se usazovaly nečistoty a v horším případě mohl i prasknout. Ze stejného materiálu jsou vyrobena i dvířka, proto sestava působí jednoduchým a čistým dojmem. „Corian jako materiál je ideální nejen na výrobu nábytku díky své kráse a čistému vzhledu, ale také praktickým důvodům. Jsou jimi především jeho stálost, odolnost a nenáročnost na údržbu,“ říká Alexandra Krígovská z firmy DuPont, která ho vyrábí.

Právě použitý materiál, stejně jako pozemek a zvolené místo, dodávají domu nemalou hodnotu. Jen pro představu, běžný metr corianu přijde na sedm tisíc korun a více, záleží na tloušťce a barvě.

Foto: Corian DuPont

Jídelní kout je ukrytý hlouběji v prostoru, aby byl maximálně chráněný před sluncemFoto: Corian DuPont

O to, aby přízemí nepůsobilo nudně, se stará malba na stěnách. Interiér příjemně oživují olivově zelené stěny i červený sloup. Bílá barva pak vládne i obývací části, kterou tvoří dvě pohovky. Jedna je otočená tak, aby byl odtud dobrý výhled na televizi, z druhé si můžete užívat pohled na hladinu bazénu i moře. Další sezení pak vzniklo na terase, která je od obýváku oddělená pouze velkým francouzským oknem.

Foto: Corian DuPont

Mezi domem a bazénem se nachází zastíněná terasa s velkým jídelním stolemFoto: Corian DuPont

Jaká kuchyň, takové schodiště

Umělý kámen však lze použít nejen na výrobu kuchyňských dvířek. „Nechali jsme se přesvědčit jeho vlastnostmi, a především tím, že se velmi snadno udržuje čistý, a nechali z tohoto materiálu vytvořit dokonce i obklad schodiště vedoucího do prvního poschodí,“ přiznává majitel.

Foto: Corian DuPont

Umělý kámen byl použit i na výrobu samonosného schodištěFoto: Corian DuPont

Horní patro tvoří jednoduše zařízené ložnice s lůžkem a úložnými prostory. Zařízení koupelen, s nimiž jsou propojeny, přesněji řečeno sprchová vanička, stěny sprchy, umyvadlo i nábytek jsou také vyrobené z umělého kamene. I zde dal architekt z desítek odstínů, v nichž se tento materiál vyrábí, přednost bílé barvě. Je synonymem čistoty, což je pro koupelnu ideální. A v tomto domě neuspějí ani výtky, že celobílý prostor vypadá studeně. Na rozdíl od našeho podnebního pásma je v Karibiku určité ochlazení těla vítané.

Foto: Corian DuPont

V horním patře se nacházejí ložnice, každá má vlastní koupelnuFoto: Corian DuPont

Foto: Corian DuPont

Sprcha, umyvadlo i nábytek jsou ze stejného materiálu jako kuchyň či schodyFoto: Corian DuPont

K tomu slouží nejen koupelny, ale i celoročně používaný bazén. I ten, jako první na světě, je vyroben rovněž právě z umělého kamene Corian.

Foto: Corian DuPont

Na ni navazuje bazén a jen pět metrů od něj začíná Karibské mořeFoto: Corian DuPont

Hledáte tip na domek, který by mohl spíš stát v českém lese? Pak si prohlédněte: Dům, který postaví za 4 hodiny? Dobyl Švýcarsko!, Roubenky: Bydlení budoucnosti?nebo Návštěva v domě, který poroste s rodinou!.

Krásné léto a pokud jedete k moři, ať na vás čeká podobně krásné bydlení, jako byl dnešní dům v Karibiku.

Reklama

Načítám