Hlavní obsah

Super inspirace: dům jako auto

Foto: freshome.com

Originální dům ve tvaru automobiluFoto: freshome.com

Reklama

Dům, který vypadá jako auto. Ano, kdekdo by se mohl domnívat, že jde jen o další recesi, jeho autoři si však dali opravdu záležet, aby se v „automobilovém" domě taky dobře bydlelo. Jak se jim to povedlo, posuďte samy!

Článek

Kompaktní a originální – to jsou bezesporu dva hlavní přívlastky, kterými by se dal popsat dům ve tvaru automobilu, stojící poblíž rakouského Salcburku. Extravagantní stavba je dílem designéra Markuse Voglreitera a vznikla na základě inspirace předměstskými domky ze sedmdesátých let.

To se projevilo zejména v kompaktnosti a semknutosti domu. Budova se pochopitelně nepodřizuje zcela tvaru auta, naopak bylo nutné celou konstrukci navrhnout tak, aby byl dům plně funkční a přitom navenek nabízel vtipný pohled. Zvenčí sice vypadá poměrně malý, uvnitř se však našlo místo dokonce pro dvě generace obyvatel.

Využito je každé místo

Rodiče a děti obývají dvě základní oddělené části domu. Využit je každý kousek prostoru a celá stavba také velmi promyšleně pracuje s přirozeným světlem. Úsporně je vyřešeno rovněž vytápění a izolace. To vše se designérovi podařilo zároveň s dodržením přísných podmínek zástavby v dané lokalitě. I přes okna ve tvaru kol nebo světel totiž jeho dům odpovídá regulaci chránící ráz staveb v oblasti Salcburku.

Reklama

Související témata:

Načítám