Hlavní obsah

Dům zařídili podle kuchyně. Líbí se vám?

Foto: Toto studio

V obývacím pokoji vznikl i malý čtenářský koutek s lehátkem

To se vám asi nestane! Majitelé si postavili nový rodinný dům a zjistili, že v něm bydlet nepotřebují. Tak ho nejprve pronajali, a stěhovali se tam zhruba po pěti letech. Zařízení si nájemníci odnesli, zůstala jen kuchyně. Byla ještě hezká a zachovalá, škoda ji vyhodit. A tak dostala druhou šanci a podle ní se zařizoval zbytek domu.

Článek

Zatímco o stylu přízemí, kde se nachází kromě kuchyně propojené s jídelnou a obývacím pokojem i pracovna, rozhodovaly barva a materiál použitý na kuchyňské lince, styl prvního patra zcela kopíruje přání a záliby majitelů. Stačí tak okamžik, abyste poznali, že mladší syn je vášnivý fotbalista a starší se zbláznil do přírody.

Foto: Toto studio

Původní kuchyň rozhodla o tom, jak bude celé přízemí zařízené

Modrá je dobrá, ale…

Kuchyňská linka odpovídá zvoleným materiálem době, kdy vznikla – před lety byla oblíbená kombinace dřeva a barev. V tomto případě vyhrály olše a modrá. Jenže sladit celé patro do modré by nevypadalo dobře a interiér by působil studeným dojmem. Co tedy s tím? „Aby na sebe jednotlivé místnosti navazovaly, zvolili jsme do jídelny také stůl z olšového dřeva a postavili sem modrý skleník na nádobí,“ popisuje Věra Tomíčková z Toto studia, která dům zařizovala. A pokračuje: „Aby místnost nepůsobila studeným dojmem, stěnu jsme vymalovali teplou hráškově zelenou barvou.“

Foto: Toto studio

Modrou barvu najdete na lince i u skleníku v jídelně

Olšové dřevo se opakuje i v obývacím pokoji, jsou z něj vyrobené nohy konferenčního stolku a částečně i korpus skříňky pod televizí. Dekor dřeva najdete i na dveřích a podlaze, které se také neměnily. Aby se ale v prostoru neopakovalo příliš druhů dřevin, zbytek nábytku – tedy hlavně stěna z několika polic, velká rohová pohovka a také skoro všechny stěny – jsou bílé.

Foto: Toto studio

Takto vypadal původní obývák, na rozdíl od kuchyně se ho majitelé rozhodli změnit

Pouze na jednu zeď architekti zvolili červenou tapetu, a to pod bílou policovou sestavu, nábytek tak lépe vynikne. Před ní pak stojí pohodlné lehátko, takzvený chaise longue. Zajímavé zákoutí ovšem vzniklo tak trochu jako nouzové řešení. „Prostor měl bohužel tvar dlouhé ,nudle', s nímž jsme si museli poradit. Kdybychom postavili pohovku ke stěně, byla by příliš daleko od protější zdi, před kterou stojí televize, a na tu by bylo špatně vidět. Proto jsme sedačku posunuli do prostoru. Na stěnu jsme pověsili policovou skříňku sloužící i jako knihovna a přidali lehátko. Vzniklo zde tak zajímavé čtenářské zákoutí,“ popisuje architektka.

Chaise longue ladí svou šedou barvou ladí s nerezovými spotřebiči v kuchyni a také šedými květináči, které zde jsou.

Foto: Toto studio

Aby bílá police vynikla, architekti pod ni zvolili červenou tapetu

Pracovna, kde se i spí

Červená barva ze stěny se opakuje na polštářích na pohovce, ale také v sousední pracovně. Kromě psacího stolu zde objevíte i poměrně velkou šatní skříň a lůžko široké 140 centimetrů, na kterém se poměrně pohodlně vyspí několik dnů po sobě i dva dospělí.

Pokoj totiž velmi často využívají jako hostinský prarodiče, kteří bydlí daleko a čas od času přijedou na týdenní návštěvu. V přízemí je samozřejmě k dispozici samostatná koupelna.

Foto: Toto studio

V pracovně je široké lůžko, neboť tady často přespávají prarodiče

Pokoj pro budoucího šampiona

V podkroví se nacházejí pokoje obou synů, ložnice rodičů a také samostatná šatna. Zařízení pokojů tentokrát neurčoval žádný nábytek, ale obyvatelé sami.

Foto: Toto studio

Takto vypadal pokoj mladšího syna před příchodem architektů

Mladší syn je vášnivý fotbalista, sběratel všeho, co se toho sportu týká, a také hráč místního klubu. A v místnosti je to poznat. Nejenže jednu ze stěn tvoří velkoformátová tapeta s hráčem kopané, ale i stěna pod šikminou je vymalována nazeleno a „nalajnovaná“ jako hřiště. K posezení zde pak slouží vak ve tvaru – jak jinak než fotbalového míče.

Foto: Toto studio

Že je milovníkem kopané, poznáte snad na každém centimetru

Foto: Toto studio

Velkoplošná fotografie fotbalisty na stěně vpravo se tiskla na zakázku

O zajímavou tapetu nebyl ochuzen ani starší hoch, k jehož hobby patří zvířata a příroda. Přes celou šíři skříně tak má fotografii lva a vládne zde divočina. Ostatní zařízení je zvoleno co nejjednodušší, aby synům vydrželo až do dospělosti – jde o kombinaci bílého laku a světlého dřeva. I zde mají synové pro větší pohodlí místo klasické postele širší jeden a půl lůžko.

Foto: Toto studio

Druhý podkrovní pokoj bude obývat starší syn

Foto: Toto studio

Tapeta a doplňky zde připomínají safari styl

Vzpomínka na staré časy

V ložnici rodičů okouzlí starožitná postel s komodou, kterou si přáli majitelé zachovat. Doplňuje je tapeta s podobnou dekorací, jakou vykresluje dřevo nábytku.

Foto: Toto studio

V ložnici si majitelé přáli zachovat starožitný nábytek

Na ložnici navazuje samostatná šatna. „Byla to místnost zkosená ze všech stran, kterou bylo těžké využít. Proto jsme po obvodu zvolili nízké skřínky s volnými policemi i zásuvkami, opět v kombinaci bílé barvy a světlého dřeva. Kde to výška dovolila, umístili jsme šatní tyč na zavěšení šatů,“ popisuje vznik tohoto užitečného prostoru Věra Tomíčková. Nechybí zde ani velké zrcadlo a na odkládání věcí i pohodlnější oblékání tu stojí červené křeslo.

Foto: Toto studio

V sousední šatně jsou kvůli zkoseným stopům jen nízké skříňky a police

V patře má rodina k dispozici vlastní koupelnu, stejně jako kuchyň už sloužila nájemníkům, do které se vešla nejen prostorná vana, ale i sprchový kout a dvojumyvadlo.

Foto: Toto studio

Velká koupelna nabízí dostatečné zázemí pro čtyři lidi

Nejen koupelna, ale i celý dům je navržený majitelům na míru. Líbil by se i vám? Zaujala vás tato návštěva? Prohlédněte si další: Z hrůzy krásný byt za půl milionu, Velká proměna starého domu, Řadový dům pro rozběhanou rodinu.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama