Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Plátky pečiva s pomazánkou jsou buď ideálním startérem pravé gastronomické hostiny, nebo také příjemným zpestřením sledování televize či letního večírku. Marně hledáte nápady? Vyzkoušejte džem ze žlutých paprik.

10 min.
Příprava
55 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 džem
  • 1 kg žluté papriky
  • 50 g chilli papričky
  • 400 ml jablečného octa
    12
  • 70 g másla
    7
  • 170 g cukru krystal
  • 1 lžička soli
  • 300 ml vody
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Na másle v hlubší pánvi opečte kostičky očištěné papriky a chilli papriček. Když zesklovatí, podlijte základ jablečným octem a 10 minut ho nechte redukovat. Přilijte vodu a směs vařte, dokud se voda opět nezredukuje. Zbylou měkkou směs propasírujte přes jemný cedník zpět do hrnce.

02.

Dolaďte cukrem, solí a ještě asi 30 minut vařte. Pak už džem stačí jen vychladit a podávat! „Pozor, díky chilli papričkám je jemně pikantní,“ upozorňuje Jiří Voráč.

Pokud se vám nechce z paprik dělat džem, můžete je třeba naplnit masovou směsí.

Energetická hodnota celkem pro 1 džem
Energie6 970,7 kJ
Bílkoviny11,06 g
Tuky60,5 g
Sacharidy273,71 g
Sůl6,57 g
SAFA29,32 g
Vláknina11,31 g
Cukry226,15 g
Související témata:

Načítám