Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Plátky pečiva s pomazánkou jsou buď ideálním startérem pravé gastronomické hostiny, nebo také příjemným zpestřením sledování televize či letního večírku. Marně hledáte nápady? Vyzkoušejte džem ze žlutých paprik.

10 min.
Příprava
55 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 džem
  • 1 kg žluté papriky
  • 50 g chilli papričky
  • 400 ml jablečného octa
  • 70 g másla
  • 170 g cukru krystal
  • 1 lžička soli
  • 300 ml vody
Článek

Postup

01.

Na másle v hlubší pánvi opečte kostičky očištěné papriky a chilli papriček. Když zesklovatí, podlijte základ jablečným octem a 10 minut ho nechte redukovat. Přilijte vodu a směs vařte, dokud se voda opět nezredukuje. Zbylou měkkou směs propasírujte přes jemný cedník zpět do hrnce.

02.

Dolaďte cukrem, solí a ještě asi 30 minut vařte. Pak už džem stačí jen vychladit a podávat! „Pozor, díky chilli papričkám je jemně pikantní,“ upozorňuje Jiří Voráč.

Pokud se vám nechce z paprik dělat džem, můžete je třeba naplnit masovou směsí.

Energetická hodnota celkem pro 1 džem
Energie6 970,7 kJ
Bílkoviny11,06 g
Tuky60,5 g
Sacharidy273,71 g
Sůl6,57 g
SAFA29,32 g
Vláknina11,31 g
Cukry226,15 g
Související témata:

Načítám