Hlavní obsah

Tajemná echinacea

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Echinacea má antibakteriální a antiseptické účinkyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z mnoha stran se k nám valí informace o tom, jak je užívání některých bylin či preparátů z nich užitečné pro naše zdraví. Je tomu ale opravdu tak? A jaké jsou účinky jednotlivých bylin a jaká jsou rizika jejich užívání?

Článek

Časopis Uzlíček

Podívejme se na tajemstvím obestřenou echinaceu, kterou si už v dávných dobách oblíbili šamani a lidoví léčitelé. Tímto názvem je dnes označováno devět druhů mohutných bylin pocházejících ze Střední a Severní Ameriky. Dosahují i dvou metrů výšky a vyznačují se velkým, většinou růžovým květem s typickými ostny uprostřed, které se objevují během celého léta. Pro své účinky byla používána již indiány a v průběhu staletí se začala hojně využívat jak v americké, tak i v evropské alternativní medicíně. Z jednotlivých druhů je pro své účinky nejvíce ceněna Echinacea purpurea - třapatka nachová. Z echinacei se upřednostňuje především kořen, v němž jsou látky, považované za účinné, soustředěny nejvíce. Dále se používají květy i listy.

Sušená, nebo tinktura?

Většinou ji koupíme ve formě tinktury (alkoholový výluh), čaje nebo doplňků stravy, které obsahují extrakty z kořene nebo rostliny. Dále se její výtažky používají v zubních pastách a v přípravcích pro ošetření pleti.

Mezi celkovou účinností jednotlivých forem není podle testů příliš velkých rozdílů, sušené rostliny však podle vědců ztrácejí po čase své účinky. Jako stabilnější se jeví tinktury. Pokud je echinacea užívána vnitřně formou tinktury, jsou také látky vstřebány rychleji, většinou již v ústech, prostřednictvím lymfatického systému. Nezapomínejte však na to, že tinktury obsahují alkohol.

Je to zázračný lék?

Echinacea je považována hlavně za stimulátor imunity a prostředek pro prevenci a léčbu virových onemocnění, zejména chřipky a rýmy. Má antiseptické a antibakteriální účinky.

Tato rostlina vyvolává u lékařské veřejnosti velké diskuse, a proto je za posledních 50 let předmětem více než 350 rozsáhlých studií, které zkoumají zejména její preventivní a léčebné účinky v případě chřipkových onemocnění.

Výsledky studií nejsou zcela jednoznačné. U některých z nich se nepodařilo zjistit žádné statisticky významné klinické účinky při prevenci a léčbě chřipky, nicméně většina z nich pozitivní účinky potvrdila. Jde zejména o zmírnění příznaků a zkrácení doby onemocnění (o zhruba jeden až tři dny).

Další možnosti užití

Další aplikace echinacei je v oblasti ústní hygieny. V prevenci a léčbě gingivitidy a následně i parodontitidy (paradentózy) bylo dosaženo velmi dobrých výsledků. Podle poznatků Americké asociace zubních lékařů echinacea zastavuje účinky enzymu, který je zodpovědný za narušování tkáně dásní. Echinacea také stimuluje fibroplasty (aktivované vazební buňky, které produkují „stavební materiál" vazivových vláken a základní mezibuněčnou hmotu).

Dále se echinacea používá při léčbě některých kožních mykotických onemocnění (Tinea pedis, dlouhotrvající plíseň na prstech nohou).

Foto: samphoto.cz/jiunlimitedVýtažky se používají také v zubních pastáchDoba používání

Podle Světové zdravotnické organizace i dalších zdrojů by se produkty obsahující echinaceu neměly užívat vnitřně (jíst či pít) více než osm týdnů. Neexistuje dostatek údajů, na jejichž základě by bylo možné říci, že dlouhodobé užívání echinacei může být bezpečné. Je zde naopak podezření, že dlouhodobé užívání může způsobovat oslabení imunity a poškození jater.

Účinné látky

Mechanismus účinku echinacei není zcela znám. Stejně jako u mnoha dalších léčivých substancí rostlinného i živočišného původu jde o součinnost mnoha látek, některé z nich působí přímo antibakteriálně, jiné podporují v těle mechanismy, které jsou součástí imunitního systému. Jde zejména o chemické látky ze skupiny rostlinných fenolů.

Vedlejší účinky

Vedlejší účinky se objevují velmi zřídka, jsou pouze nevýrazné a přechodné. Jedná se o:

  • nevolnost
  • závratě
  • dušnost
  • vyrážky
  • dermatitidu

Pro koho není vhodná?

Echinaceu by neměli užívat lidé s poruchami imunity, tvorby pojivových tkání a s nimi spojených nemocí. Kontraindikací je také tuberkulóza, AIDS, leukémie a cukrovka. Neměla by se kombinovat s imunosupresivními a hepatotoxickými léky.

Produkty z echinacei by měli opatrně vyzkoušet lidé s alergiemi na pyl, zejména pylů slunečnic.

V těhotenství raději ne!

Jelikož vědci nemají k dispozici dostatek spolehlivých informací o možných vlivech užívání této byliny na průběh těhotenství a jejích účincích v době kojení, není vnitřní užívání produktů z echinacei v období těhotenství a po dobu kojení doporučováno. V důsledku nedostatku spolehlivých informací a odborných studií či materiálů nedoporučuje užívání echinacei této skupině řada renomovaných institucí ani Světová zdravotnická organizace. Toto omezení neplatí pro užívání zubních past a dalších prostředků ústní hygieny a ošetřování kožních nemocí.

Časopis Uzlíček únor 2008

Reklama

Načítám