Hlavní obsah

Editorial: Dejte nám týden, a z krize vztahu vás dostaneme!

Foto: Jakub Jurdič

Nejste šťastní? Už za týden můžete být!Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Pokud se váš vztah nebo sexuální život pohybuje na dně nudy, stereotypu a nezáživnosti, máme pro vás dobrou zprávu. Týden vám budeme servírovat články, které to pomohou změnit!

Článek

Myslím, že pokud jsou dospělí lidé nešťastní ve vztahu, vždycky zvažují, jestli vůbec můžou potkat někoho dalšího: kohokoli, s kým jim bude líp. A tuhle otázku kolegyně Lucka M. v rámci čtvrtečního článku posune ještě dál: bude psát o lidech, kteří nikoho skvělého doteď vlastně nepotkali. A ptají se (možná i sami sebe): Zbyli jsme si. Je to dost na plnohodnotný vztah?

Lucka vám jako vždy samozřejmě nabídne odpovědi různých odborníků, já si už v předstihu dovolím přidat odpověď svoji. Jsem si jistý, že je.

Spousta vztahů, které vidím kolem sebe, jednou, kdysi na začátku, prostě hořela láskou. Hodně pozornosti, skvělého sexu, vlastně nic nebyl problém. Ti lidé spolu začali žít, stárnout. Po dvou letech (klasika) ale dvojice začaly zjišťovat, že je jejich vztah vlastně jeden velký průšvih.

Upadající sex už prostě nedokázal jako dřív zastínit to, že si nemají co říct. Že nemají společné zájmy, kvalitní přátele, stejný názor na život. Nic. A že už jeden ani druhý nemají chuť chyby druhého přijímat. A tak se po odletu oněch motýlků v břiše ocitnou na startovní čáře. Buď na vztahu zapracují, řeknou si, že jim to za to stojí, a zvládnou to. Nebo taky ne.

Dva jedinci, kteří jsou dlouho sami (ale nechtějí být) a prakticky na sebe zbyli, jsou na tom ale úplně jinak. Začínají na nule. Nulová očekávání, žádné zastínění počáteční jiskrou. Jsou to prostě dva dělníci, kteří si už na začátku musí říct, že musí na vztahu makat, protože samo nic nepřijde. Poznávají se, učí se druhého přijímat a přizpůsobovat se. A všeho hezkého, co přijde, si váží.

První pár na začátku hořel láskou, teď mají každý milence, pomlouvají se navzájem před kamarády a shání odvahu a tipy, jak z toho ven. Druhý pár láskou nehoří. Možná ani po dvou letech se do fáze zamilovanosti nedostal. Ale dost možná si váží sebe navzájem, dovedou se spolu bavit, vyjít si vstříc.

A teď mi řekněte, když se to sečte a podtrhne. Kdo je na tom líp?

Možná také máte pocit, že si váš vztah/sexuální život, prostě život, prochází krizí. Při pohledu na témata, která vám budeme tento týden v rubrice Sex a vztahy servírovat, musím prohlásit, že vás z ní brzy dostaneme.

Ale bez toho, abyste začali vy sami něco dělat, to stejně nepůjde.

Přeji vám plodný týden!

Reklama

Načítám