Hlavní obsah

Editorial: Zahradničení je vášeň! Nebo diagnóza?

Foto: Greta Blumajerová

Letos zahradničím. Fanaticky!Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Letošní jaro přeje všem, kdo tráví volný čas na zahradě, balkonu, terase, prostě kdekoli, kde se mohou rýpat v zemi, sázet, okopávat a zalévat.

Článek

Já jsem si před rokem koupila chatu s velkým pozemkem, který plynule přechází v les. Ve chvíli, kdy jsem podepisovala kupní smlouvu, by se můj vztah k zeleni dal popsat zhruba takto – truhlíky za oknem jsem naplnila zhruba jednou za pět let (z toho čtyři roky se mí kamarádi smáli oknům vyzdobeným uschlými kytkami z loňska, předloňska…), a co se sázení čehokoli týkalo, měla jsem matné povědomí o pěstování jahod.

Loni jsem se na chatě výhradně opalovala. Trávu jsem posekala asi třikrát, a jinak jsem veškerou energii věnovala četbě, psaní a chytání psa, který rád zdrhá za srnkami.

Letos mi s úderem dubna přeskočilo. Ale úplně. Za poslední čtyři týdny jsem strávila nespočet hodin v zahradnictvích a hobby marketech, přečetla jsem snad všechny dostupné články o okrasných keřích, stromech a trvalkách. Ty, které se hodily do podmínek panujících na mé zahradě, jsem promptně zakoupila. Studovala jsem tak zodpovědně, že mám momentálně dokonalý přehled o tom, co se hodí do kyselé půdy, vyznám se v hnojivech, sypu z rukávu latinské názvy oblíbených kytek a právě teď svádím válku s mechem o svůj trávník. Docela si v ní věřím.

O své zahradě přemýšlím v podstatě pořád. Na obědě v oblíbené restauraci se ptám číšnice, jestli neví, jaký stromek jim to roste na zahrádce, a když jsem kamarádce poslala fotku svého nově rozvrženého záhonu, odepsala mi: Kde je Kamila? Co jste s ní udělali?!

A aby nebylo všemu tomu štěstí konec, nedávno mi zahradník, kterému každý týden brakuju kytičky a keříky, prozradil zásadní novinu – trvalky můžu sázet celý rok! Nejen na jaře! Za tuto skvělou zprávu jsem se mu odměnila tím, že jsem ho málem připravila o syna – koupila jsem si u něj dva krásně vzrostlé stromy – sakuru a šeřík, a když mi je jeho syn na Vysočině svážel od auta k mé chatě, málem u toho vypustil duši.

Z výše zmíněných důvodů strašně ráda čtu všechno, co na ProŽeny.cz publikujeme o zahradničení. Jen začínám poslední dobou zjišťovat, že trochu předbíhám samu sebe. Tuto středu pro vás chystáme článek o tom, jak si založit bylinkovou zahrádku. A tu já samozřejmě už dávno mám :-).

Ať už zahradničíte, nebo se na zahradách jenom opalujete, přeji vám krásný týden!

Reklama

Načítám