Hlavní obsah

Efektní roláda naslano: Plněná krémem s lučinou a uzeným lososem

Foto: Marcel Rozhoň

Vynikající tip pro sváteční okamžikyFoto: Marcel Rozhoň

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potřebujete připravit něco exkluzivního pro návštěvu? Pusťte se do lososovo-špenátové rolády, která vypadá i chutná dokonale!

Článek

Pokud už jste někdy chystali klasickou piškotovou roládu, bude pro vás tenhle pokrm hračkou. Základem jsou dotuha vyšlehané bílky a pak už vás nic nezaskočí. Jestliže máte rádi intenzivnější chuť, můžete polovinu špenátu nahradit směsí různých bylinek.

Špenátová roláda s uzeným lososem

Na 4 porce budete potřebovat: 250 g listového špenátu, 200 ml mléka, 3 vejce, 100 g hladké mouky, 1 lžíci strouhanky, sůl, pepř, 150 g lučiny, 150 g uzeného lososa v plátcích, 1 lžíci nasekané pažitky

Postup: Do misky dejte mléko, přidejte žloutky a směs rozšlehejte. Pak postupně vmíchejte mouku a strouhanku. Špenát spařte vroucí vodou a pak ho důkladně vymačkejte a rozmixujte. Přidejte ho k vaječné směsi, promíchejte, osolte a opepřete. Do těsta nakonec opatrně vmíchejte dotuha ušlehaný sníh. Plech o velikosti 46 x 39 cm vyložte pečicím papírem a těsto na něj rozetřete. Je to stejné, jako když pečete klasickou piškotovou roládu. Pečte 10 až 15 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Upečené těsto přeneste na utěrku, pečicí papír stáhněte, těsto zatočte a nechte vychladnout. Lučinu promíchejte s nasekanou pažitkou a rozetřete ji na vychladlé a rozložené těsto. Poklaďte plátky lososa, zase zatočte a roládu ještě nechte ztuhnout v lednici. Podávejte nakrájenou na plátky.

Tip: Lučinu můžete nahradit jiným čerstvým sýrem. Skvěle bude chutnat například ricotta.

Rolády i záviny vypadají na stole efektně. Ať už připravíte sladkou nebo slanou variantu, vždy zabodujete. Okouzlete návštěvu božskou roládou s krémem z bílé čokolády nebo vsaďte na slanou variantu s lučinou a mrkví!

Reklama

Načítám