Hlavní obsah

Eggnog: americký vaječňák

Hodnocení:
(32)
Foto: Svatava Vašková
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
10 minut
Náročnost
střední

Eggnog jste možná zahlédli v nějakém americkém vánočním filmu. Jde o tradiční vánoční nápoj podobný našemu vaječnému likéru. Základem jsou také vaječné žloutky, ale jeho příprava a hlavně použití koření se liší. Také má řidší konzistenci. Navíc se většinou dělává v nealko variantě a alkohol v podobě např. brandy nebo bílého rumu se do něj přidává až při servírování.

Ingredience pro:
1 litr
  • 4 žloutky
  • 1/2 hrnku cukru krupice
  • 1.5 hrnku plnotučného mléka
  • 1 hrnek smetany
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 celá skořice
  • 4 hřebíčky
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
Článek

Postup

Krok 1: Nejprve ruční metlou rozšlehejte žloutky s cukrem a vanilkovým extraktem. Bude to trvat pár minut a vznikne světlá hustá pěna. 

Krok 2: Do hrnce nalijte smetanu a plnotučné mléko, přidejte celou skořici, hřebíčky a špetku muškátového oříšku. Směs zahřejte na cca 70–80 stupňů, nesmí se vařit. 

Krok 3: Pak naberte naběračkou část mléčné směsi a za stálého šlehání ji ruční metlou postupně zamíchejte ke žloutkům s cukrem, tak aby se vyrovnaly teploty. Pak stejným způsobem zamíchejte zbytek obou směsí, včetně koření. 

Krok 4: Poté směs přelijte zpět do hrnce a postupně eggnog zahřívejte za stálého míchání na 70–80 stupňů, jen aby žloutky prošly tepelnou úpravou, ale nesrazily se. 

Krok 5: Hotový nápoj slijte přes jemné sítko do čistých lahví. Nakonec můžete přidat alkohol (brandy či bílý rum) nebo ho nabídněte až při servírování. 

Foto: Svatava Vašková

Nakonec likér posypejte troškou mletého muškátového oříšku

ynezorPumanzeSaNyknalC
16. 12. 2021

Reklama

Sdílejte článek