Hlavní obsah
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Eggnog jste možná zahlédli v nějakém americkém vánočním filmu. Jde o tradiční vánoční nápoj podobný našemu vaječnému likéru. Základem jsou také vaječné žloutky, ale jeho příprava a hlavně použití koření se liší. Také má řidší konzistenci. Navíc se většinou dělává v nealko variantě a alkohol v podobě např. brandy nebo bílého rumu se do něj přidává až při servírování.

30 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 litr
  • 4 ks žloutků
    3
  • 1/2 hrnku cukru krupice
  • 1,5 hrnku plnotučného mléka
    7
  • 1 hrnek smetany
    7
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 rulička skořice
  • 4 ks hřebíčku
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
    8
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Nejprve ruční metlou rozšlehejte žloutky s cukrem a vanilkovým extraktem. Bude to trvat pár minut a vznikne světlá hustá pěna. 

02.

Do hrnce nalijte smetanu a plnotučné mléko, přidejte celou skořici, hřebíčky a špetku muškátového oříšku. Směs zahřejte na cca 70–80 stupňů, nesmí se vařit. 

03.

Pak naberte naběračkou část mléčné směsi a za stálého šlehání ji ruční metlou postupně zamíchejte ke žloutkům s cukrem, tak aby se vyrovnaly teploty. Pak stejným způsobem zamíchejte zbytek obou směsí, včetně koření. 

04.

Poté směs přelijte zpět do hrnce a postupně eggnog zahřívejte za stálého míchání na 70–80 stupňů, jen aby žloutky prošly tepelnou úpravou, ale nesrazily se. 

05.

Hotový nápoj slijte přes jemné sítko do čistých lahví. Nakonec můžete přidat alkohol (brandy či bílý rum) nebo ho nabídněte až při servírování. 

Foto: Svatava Vašková

Nakonec likér posypejte troškou mletého muškátového oříšku Foto: Svatava Vašková

Načítám