Hlavní obsah
3,1
(266)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Tady pozor u dávkování. Snadno se vám totiž může stát, že tenhle perníkový likér připravíte jako jedlý dárek pro své blízké, ale pro samé ochutnávání vám pak nezbude na ty dárky. Nebo ještě hůř, na ono ochutnávání! Proto doporučuji tuto snadnou dobrotu vyrobit raději hned z dvojnásobného množství.

10 min.
Příprava
5 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1200 mililitrů
  • 250 ml 30% smetany ke šlehání
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 lžíce holandského kakaa
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička rozpustné kávy
  • 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
  • 300 ml rumu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • převařená voda
Článek

Postup

01.

Umyté lahve propláchněte vroucí vodou a nechte vyschnout.

02.

Smetanu s perníkovým kořením, kakaem, solí a kávou přiveďte pomalu k varu, vmíchejte slazené kondenzované mléko (pro karamelovou chuť dejte karamelové), alkohol (já mám nejradši voňavý tuzemák, ale hodí se i bílý rum, kávový likér nebo vodka), vanilku a asi 300 ml převařené vody.

03.

Po vychladnutí likér ještě trochu zhoustne, takže klidně dořeďte dalším rumem či vodou.

Foto: Eva Malúšová

Koho by na Vánoce nepotěšilo trio domácích likérů? Nikdo navíc nemusí vědět, že jsou všechny tak snadné!Foto: Eva Malúšová

04.

Rozdělte do lahví a nechte alespoň 2 dny odležet. V chladu likér vydrží 3 až 4 týdny.

05.

Podávejte jen tak nebo se šlehačkou posypanou skořicí a perníčkem.

Tip: Pro ještě poctivější chuť můžete do základu přidat žloutky jako u klasického vaječňáku. Nebo se podívejte, jak na domácí pistáciový likér!

Reklama