Hlavní obsah

Domácí bombardino se šlehačkou

Hodnocení:
(152)
Foto: Autorka
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
5 minut
Náročnost
nízká

Stýská se vám po zasněžených sjezdovkách? Připravte si hustý a konejšivý nápoj typický pro horské oblasti! Kapka alkoholu, štědrá dávka cukru a kopec tučné šlehačky vám zaručeně spraví náladu.

Ingredience pro:
4 skleničky
Budete potřebovat
  • 6 žloutků
  • 100 g cukru krupice
  • 170 ml suché marsaly
  • 120 ml brandy
  • 200 ml ušlehané šlehačky
  • 4 špetky mleté skořice
Článek

Bombardino pochází z alpské části Lombardie. Legenda praví, že když jednoho dne dorazili unavení poutníci na horskou boudu Mottolino, dostali od správce nápoj, který je rychle zahřál. Jeden z mužů ochutnal a vykřikl: „Accidenti! È una bomba!“ (Sakra! Je to bomba!) Na přípravu samozřejmě můžete použít i zbytek vaječného likéru od Vánoc, originální recept je ale tento.

Postup

Krok 1: Do kastrolu nalijte trochu vody (asi 3 cm ode dna, budete ji potřebovat na vodní lázeň) a přiveďte k varu. Zvolte takovou velikost kastrolu, aby se do něj vešla mísa, ve které budete šlehat žloutky. Mísa se nesmí dotýkat dna a zároveň musí na hrnci dobře sedět.

Krok 2: V nerezové (nebo skleněné) míse šlehejte žloutky s cukrem do zhoustnutí, bude to chtít minimálně 23 minuty intenzivního šlehání. Můžete použít i elektrický šlehač, doba šlehání se zkrátí asi na 12 minuty. Nakonec do směsi zašlehejte dezertní víno marsala.

Krok 3: Zmírněte var v hrnci s vodou tak, aby jenom jemně probublávala, a položte na něj mísu. Nad párou žloutkovou směs intenzivně šlehejte metličkou nebo elektrickým šlehačem, až zhoustne a zesvětlá. 

Krok 4: Dávejte pozor, aby se žloutky nesrazily, a čas od času odstavte kastrol z ohně. Šlehejte do doby, až bude žloutkový krém hustý téměř jako pudink.

Krok 5: Při servírování dejte nejdříve do každé sklenice dvě lžíce brandy, pak přidejte žloutkový krém a opatrně zamíchejte. Ozdobte velkým kopcem šlehačky a poprašte skořicí.

Kapka alkoholu dodá říz i moučníkům. Co takhle zkusit klasické punčové řezy nebo nepečený cheesecake s oříškovým likérem?

ynezorPumanzeSaNyknalC
26. 1. 2021

Reklama

Sdílejte článek