Hlavní obsah
3,4
(192)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Stýská se vám po zasněžených sjezdovkách? Připravte si hustý a konejšivý nápoj typický pro horské oblasti! Kapka alkoholu, štědrá dávka cukru a kopec tučné šlehačky vám zaručeně spraví náladu.

10 min.
Příprava
5 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 skleničky
  • 6 ks žloutků
  • 100 g cukru krupice
  • 170 ml vína marsala
  • 120 ml brandy
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 4 špetky skořice
Článek

Postup

01.

Do kastrolu nalijte trochu vody (asi 3 cm ode dna, budete ji potřebovat na vodní lázeň) a přiveďte k varu. Zvolte takovou velikost kastrolu, aby se do něj vešla mísa, ve které budete šlehat žloutky. Mísa se nesmí dotýkat dna a zároveň musí na hrnci dobře sedět.

02.

V nerezové (nebo skleněné) míse šlehejte žloutky s cukrem do zhoustnutí, bude to chtít minimálně 2–3 minuty intenzivního šlehání. Můžete použít i elektrický šlehač, doba šlehání se zkrátí asi na 1–2 minuty. Nakonec do směsi zašlehejte dezertní víno marsala.

03.

Zmírněte var v hrnci s vodou tak, aby jenom jemně probublávala, a položte na něj mísu. Nad párou žloutkovou směs intenzivně šlehejte metličkou nebo elektrickým šlehačem, až zhoustne a zesvětlá. 

04.

Dávejte pozor, aby se žloutky nesrazily, a čas od času odstavte kastrol z ohně. Šlehejte do doby, až bude žloutkový krém hustý téměř jako pudink.

05.

Při servírování dejte nejdříve do každé sklenice dvě lžíce brandy, pak přidejte žloutkový krém a opatrně zamíchejte. Ozdobte velkým kopcem šlehačky a poprašte skořicí.

Bombardino pochází z alpské části Lombardie. Legenda praví, že když jednoho dne dorazili unavení poutníci na horskou boudu Mottolino, dostali od správce nápoj, který je rychle zahřál. Jeden z mužů ochutnal a vykřikl: „Accidenti! È una bomba!“ (Sakra! Je to bomba!) Na přípravu samozřejmě můžete použít i zbytek vaječného likéru od Vánoc, originální recept je ale tento.

Kapka alkoholu dodá říz i moučníkům. Co takhle zkusit klasické punčové řezy nebo nepečený cheesecake s oříškovým likérem?

Reklama

Načítám