Hlavní obsah

Emoce ve vztahu: Které značí, že je něco špatně?

Foto: Profimedia

I negativní emoce k lásce patří, ale je potřeba pochopit, co o vás vypovídajíFoto: Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte strach, že manžel bude naštvaný, protože není teplá večeře. Máte výčitky, že jste si místo žehličky koupila kabelku. Patří tyhle emoce do vztahu? Rozhodně! Jen je potřeba pochopit, co značí.

Článek

Je zažitá představa, jaké emoce do vztahu patří, a jaké ne. Jenže i ty negativní pocity, jako je strach či výčitky, k lásce patří. Tohle je pět nejčastějších negativních emocí, které ve vztahu lidé pociťují, a možné varianty toho, co to o nich říká.

1. Strach

Jde o obavy z nejrůznějších věcí. Třeba z toho, že bude manžel naštvaný, protože jste nestihla uvařit večeři. Nebo protože jdete už podruhé v tomto týdnu večer pryč s kamarádkou. Tyhle strachy jsou více než běžné a pramení z určité společenské představy o tom, kdo je strážcem rodinného krbu, a tlaku, že správná žena zvládá vše na jedničku.

Mnohdy tedy ani nejde o to, jestli manžel bude či nebude naštvaný, ale o to, že vy máte pocit, že jste něco udělala špatně. „Takový strach by měl být pro ženu výzvou, aby si uvědomila, že je rovnocenným partnerem, a naučila se bez pocitu viny třeba neuvařit a stát si za svým. Manžel možná bude zpočátku nadávat, ale čím jistější si žena bude, tím méně bude o jejích krocích muž pochybovat,“ radí Kateřina Matláková, partnerská koučka ze Školy pro ženy.

Foto: Profimedia

Strach je běžnou lidskou emocí a ve vztahu ho pociťuje řada lidíFoto: Profimedia

2. Výsměch

Už půl hodiny hledá klíče. Vy víte, kam je odložil, ale neřeknete mu to. Naopak se kocháte pohledem na jeho bezradnost a v duchu se mu smějete. A pak se stydíte, říkáte si, že takhle se milující partnerka nechová.

Jenže nejspíš nejde o to, zda manžela milujete, nebo ne. Je to spíš známka toho, že nemáte moc rády samy sebe. „Výsměch by měl být signál, že sama sobě si nepřipadáte dost dobrá, proto vám dělá dobře, když si nějaké body nasbíráte na tom, že někoho ponížíte, byť v duchu,“ říká psychoterapeutka Katarína Filasová z Centra zvyšování psychické odolnosti.

3. Výčitky

Jen tak si koupíte nové boty nebo hezké šaty. Místo radosti vás ale začnou hlodat výčitky. Neměla jsem radši koupit něco dětem? Tady platí v podstatě to, co v bodě jedna. Naučte se stát si za svým.

„To se přece může stát, že se necháte unést krásnou kabelkou a po cestě domů vám dochází realita. Je to ale také signál, že nemáte jasno ve svých prioritách, že se ve vás různé motivace perou, chvíli vítězí ta a chvíli zase jiná,“ vysvětluje Katarína Filasová. Pomůže si to trochu srovnat a dovolit si občas nebýt dokonalá!

Foto: Profimedia

Pocity nenávisti by vás měly varovat, že se opravdu něco dějeFoto: Profimedia

4. Nenávist

Vadí vám, jak srká čaj, jak se směje, jak kouká na televizi. Tohle může být začátek konce. Pokud nejde o reakci na nějakou konkrétní událost, kdy vás partner něčím opravdu vytočil, není to dobré. Jasně to ukazuje na to, že jste v sobě velmi dlouho mnoho věcí potlačovaly. „Musíte pojmenovat, co přesně na partnerovi nenávidíte. Pokud to neuděláte, dostanete se do toho stavu, že vám bude vadit úplně všechno,“ varuje Katarína Filasová.

5. Pocit závislosti

Jen představa, že by vás někdy opustil nebo by se mu něco stalo, vás děsí. Máte pocit, že bez něj nemá váš život cenu. Tohle je velmi nebezpečné. Svou závislostí totiž na partnera přenášíte veškerou zodpovědnost za své štěstí, a to ho může začít doslova dusit. Zapracujte na svém sebevědomí, na své soběstačnosti a buďte mu parťákem, nikoli břemenem. To nijak nesnižuje míru vaší lásky!

Pociťujete některou z těchto emocí ve vztahu?

Načítám