Hlavní obsah

Epidemie cukrovky: 5 věcí, které vás dostávají do ohrožení

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V posledních letech se z cukrovky stala jedna z nejvážnějších zdravotních hrozeb. Počty nemocných každoročně stoupají a odhaduje se, že do pár let jí bude trpět každý desátý Čech. Pokud máte tyhle návyky, jste i vy v ohrožení!

Článek

Cukrovka neboli diabetes je nemoc charakteristická zvýšenou hladinou cukru v krvi, čemuž se říká hyperglykemie. Ta vzniká buď proto, že tělo neprodukuje dostatečné množství hormonu inzulinu, a nebo ho nedokáže správně využít. Hormon inzulin zprostředkovává přenos cukru z krve do orgánů a tkání celého těla. Tedy zajišťuje přísun energie, který je pro správné fungování organismu naprosto nezbytný.

V prvním případě se jedná o diabetes 1. typu, kterým trpí pouze deset procent nemocných. Nejčastěji propuká v dětství nebo pubertě a jeho vznik není nijak ovlivnitelný.

Naprostá většina cukrovkářů však trpí diabetem 2. typu. U nich slinivka břišní produkuje inzulinu dost, někdy i nadbytek, ale tělo má vůči němu sníženou citlivost, takže ho nevyužívá. Právě vznik tohoto typu cukrovky je z velké části otázkou vašeho životního stylu.

A tyhle věci riziko onemocnění výrazně zvyšují:

1. Máte často hlad

Když se dovedete stravovat tak, že se nikdy necítíte přejedení, ale také nikdy nemáte hlad, je to naprosto ideální. Spousta lidí ale přesně tohle absolutně nezvládá. Žádná snídaně a nepravidelná denní strava vedou k častému hladu a spolu s tím k rozkolísání hladiny cukru v krvi. Právě rutinní nestabilita krevního cukru je jedním z předpokladů, že u vás tahle obávaná nemoc propukne.

2. Radši si vyberete „light“ sýr

Pokud se kvůli štíhlé linii snažíte dávat přednost jogurtům, sýrům a dalším mléčným výrobkům s označením „light“, máme pro vás nemilou zprávu. Pro vaše zdraví to není zrovna dobrá volba.

„Odtučňováním mléka se snižuje obsah zdraví prospěšných mastných kyselin krátkého řetězce a také kyseliny palmitové, která omezuje riziko vzniku inzulinové rezistence, která je základem diabetu,“ vysvětluje výživová specialistka Margit Slimáková.

Foto: Dmitry Kalinovsky, Shutterstock.com

Žijete s pocitem, že odtučněné je dobré? Není to tak jednoznačné...Foto: Dmitry Kalinovsky, Shutterstock.com

3. Kouříte

Kouření si asi nejčastěji spojujete s vyšším rizikem rakoviny plic nebo infarktu. Tím to ale zdaleka nekončí. Na téma kouření a cukrovka byla provedena řada lékařských studií, například v roce 2007 na švýcarské univerzitě v Lausanne. Ta ukázala, že u průměrných kuřáků, těch, co kouří do 20 cigaret denně, se zvyšuje riziko diabetu o 44 procent. U těžkých kuřáků – vykouří více než 20 cigaret denně – je to pak až o 61 procent.

4. Jste líní cvičit

Snažte se každý den aktivně hýbat (alespoň chodit) a několikrát do týdne si zasportujte – splníte tak jednu ze základních prevencí cukrovky. Pokud však radši volíte odpoledne strávené na gauči u televize, pravděpodobně dosáhnete opačného efektu, tedy riziko onemocnění zvýšíte.

Pohyb prospívá i již nemocným, ačkoli panují mýty o tom, že je to naopak. „Když se diabetik s nadváhou začne pravidelně hýbat, zhubne a zároveň mu hladina cukru v krvi klesne či se dokonce normalizuje,“ vysvětluje dietoložka Karolína Hlavatá z Vím, co jím.

Foto: eldar nurkovic, Shutterstock.com

Hýbejte se, je to skvělá prevence diabetuFoto: eldar nurkovic, Shutterstock.com

5. Je vám fuk vaše nadváha

Je prima, že i se svými nemálo kily navíc jste se sebou a svým tělem spokojení. Nicméně, je třeba si uvědomit, že nejde jen o estetiku. Značná nadváha nebo obezita patří mezi nejčastější spouštěče diabetu.

„Pokud je člověk obézní, snižuje se citlivost buněk vůči inzulinu. Ten slouží jako vrátný, který umožní vstup glukózy – krevního cukru – do buňky. Právě kvůli tomu pak v krvi stoupá hladina krevního cukru,“ vysvětluje dietoložka Karolína Hlavatá z Vím, co jím, která zároveň uvádí, že 90 procent diabetiků 2. typu je obézních.

Máte obavu z cukrovky?

Reklama

Načítám