Hlavní obsah

Motá se vám občas hlava? Zbystřete! Víme proč!

Foto: pathdoc, Shutterstock.com

Foto: pathdoc, Shutterstock.com

Reklama

Točení hlavy, nevolnost a někdy i pocity na zvracení – pokud máte projevy závratě po první ranní cigaretě nebo při rychlém vstávání z postele, není to nic zvláštního. Horší je, když se vám hlava točí i při běžných činnostech na pevné zemi. Může jít o psychický, nebo dokonce neurologický problém.

Článek

Závrať může být způsobena strachem z výšek, ale zrovna tak může poukazovat na neurologické potíže. Motolice není nic, co byste měli odbýt mávnutím ruky. Víme, jak rozeznat psychický blok i nemoc a kdy je dobré navštívit lékaře.

Závrať stokrát jinak

Motání hlavy má spoustu příčin. Patří mezi ně nadměrná konzumace alkoholu, kávy i nikotinu, dehydratace, extrémní tréma, infekce nebo vysoký či naopak příliš nízký tlak... Může se vám udělat slabo při rychlém pohybu například z lehu či předklonu do stoje – obvykle jde o dehydrataci, nízký tlak nebo špatný krevní oběh. Většinou není nutné se lekat – na chvíli si sedněte, vypijte sklenici vody a zvedejte se pomalu. Opakuje-li se to však často, zvažte návštěvu lékaře: mohlo by jít o srdeční problémy (arytmie nebo selhání) či cukrovku.

Potíže těla i duše

Víte, že nepříjemným točením hlavy se projevuje až stovka různých fyzických nemocí? Dalším častým důvodem bývá psychika: velký strach nejen z výšek, ale třeba fobie z úzkého mostu nebo úzkost z otevřených prostor. Jestliže tedy rovnováhu ztrácíte často, mělo by vás zajímat proč. „Může to být psychogenní onemocnění jako součást vegetativních projevů úzkostných stavů. Nejprve je však nutné vyloučit všechny somatické příčiny poruchy rovnováhy: vnitřní ucho, neurologické změny, nízký tlak, změny na kosterním aparátu a tak dále. Je tedy potřeba nepodceňovat pečlivé interní vyšetření, neurologa či rehabilitaci,“ vysvětluje PhDr. Hana Jenčová z Privátní psychologické a psychoterapeutické ordinace v Praze 5.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Při opakovaných problémech rozhodně vyhledejte odbornou pomocFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

Problémy s uchem i mozkem

Potíž s rovnováhou může být způsobena poruchou v rovnovážném ústrojí. To se skládá z vnitřního ucha, nervu, který odvádí informace do mozku, a z centrální mozkové struktury vestibulárního systému. Je-li tento systém postižen, jde o periferní závrať. Jednou z nejčastějších příčin je prodělaný úraz, operace ve středouší nebo infekce. Postihuje děti i dospělé a ve většině případů se dá dobře léčit – je však třeba poctivě „obejít“ několik vyšetření. „I když bude postiženo jen vnitřní ucho, je třeba hledat při léčbě příčinu a ta může být u stejných symptomů různá. Proto obor zabývající se závratěmi – neurootologie či otoneurologie – potřebuje mezioborové vyšetření,“ doplňuje MUDr. Bohdana Štefflová z Oddělení otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku z Nemocnice České Budějovice.

Druhým typem je centrální závrať, která je způsobena funkčním postižením v oblasti mozku, a mohou za tím být roztroušená skleróza, cukrovka, cévní malformace, anémie, nádory i mrtvice.

Kdy je nutné zbystřit

Příznaky jsou stejné u obou typů závratí: projevují se jako pocit rotace, nevolnosti, nucení na zvracení až po tendenci k pádu. Pro laika je proto nemožné rozeznat, o jakou formu jde. Existují varovné signály, které by vás měly přimět vyhledat lékaře.

Jak poznat, že by to mohlo být vážné? 

  • Závratě jsou časté - točí-li se vám hlava každých pár dnů, nechte se vyšetřit – jistě to není bez příčiny.
  • Závrať doprovází problém s řečí nebo viděním - dále náhlá slabost, silná bolest hlavy a potíže s chůzí. To vše může značit mrtvici. V takovém případě je nezbytné ihned zavolat záchranku.
  • Závrať trvá déle než pár minut - trvá-li motolice třeba i několik hodin nebo dojde ke zhoršení sluchu, může jít o vážnou poruchu ucha nebo migrénu.

Pátrání je někdy komplikované

Točení hlavy může způsobovat vcelku banální příčina, jako je únava či dehydratace. Jindy je však hledání těžké. „Vyšetření vnitřního ucha začíná anamnézou, otoskopickým vyšetřením a vyšetřením sluchu sluchovou zkouškou. Poté pokračuje pomocí přístrojů k subjektivní a objektivní audiometrii. Po klinickém vyšetření následuje opět přístrojové vyšetření k určení subjektivní zrakové vertikály. I u pacientů s onemocněním vnitřního ucha je nutno vyšetření neurologické a oční, ale též interní, infekční a zobrazovací metody,“ vysvětluje komplikovaný postup Bohdana Štefflová.

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Nejčastější příčinou závratí při pohybové aktivitě je lapání po dechu nebo dehydrataceFoto: nd3000, Shutterstock.com

Na fobie pomůže psychoterapie

Jestliže je na základě odborného vyšetření vyloučena neurologická příčina (cévní příhoda, onemocnění centrálního nervového systému nebo nádor), máte zpola vyhráno. Asi 60 až 70 procent závratí je možné diagnostikovat a léčit ambulantně. Když je příčina v psychice, pomohou léky i terapie. „Jako součást psychosomatického onemocnění bývá závrať vegetativním projevem zvýšených úzkostných tendencí, které je dobré stabilizovat s kvalitním psychoterapeutem – postupné tréninkové vystavování se co nejmenší zátěži se zajištěním bezpečného zázemí. Jde o ucelený odborný postup, který s klientem určitě bezpečně projde každý zkušený odborník,“ doplňuje Hana Jenčová.

Točí se vám někdy hlava? Víte, z čeho to máte?

Reklama

Načítám