Hlavní obsah

Epidemie osamělosti mladých: Co za to může?

Foto: F8 studio, Shutterstock.com

Foto: F8 studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou mladí, zdraví, krásní a... nešťastní. Nikdo by to u nich nečekal, ale trpí obrovskou osamělostí. Ta prý začíná být právě u mladých lidí nad dvacet let pomalu větším problémem než u seniorů. I v jejich případě se začíná mluvit o epidemii osamělosti.

Článek

Představte si krásnou třiadvacetiletou dívku, která dostudovala a našla si dobrou práci. Říkejme jí třeba Anna. Měla by být šťastná, randit jak o život, užívat si večírků s kamarády. Jenže je to zcela naopak. Je nešťastná a strašlivě osamělá. Je to jedna ze zástupkyň mladé generace, kterou podle odborníků pomalu zasahuje epidemie tíživé osamělosti.

Nebezpečná samota

Když se mluví o osamělosti, bývá to většinou ve spojení se seniory. Jenže podle nedávné studie, kterou zveřejnil britský magazín Daily Mail a autorem je Office for National Statistics (Úřad pro národní statistiky), je tohle problém i mladé generace.

Jeden z deseti dotazovaných lidí mladších 24 let přiznal, že neustále nebo velmi často trpí pocity osamělosti. To je třikrát víc než u lidí nad 65 let! Přitom osamělost je velmi nebezpečná pro kohokoli, bez ohledu na věk. „Je to odezva na pocit izolace od vrstevníků i okolí, která způsobuje hlubokou depresi a úzkost,“ vysvětluje psycholožka Sandi Mann.

Proč?

Otázka, která samozřejmě každého napadne, je proč. Proč se zrovna mladí, kteří mají vše na dosah ruky, jsou plní sil a energie, netrápí je zdravotní problémy, nejsou nikým a ničím omezovaní, proč se zrovna oni cítí osaměle. Tohle jsou podle odborníků nejčastější příčiny, většinou samozřejmě kombinace několika z nich:

  • Mamánci z donucení - Enormně vysoké ceny za bydlení (ať už za vlastní byt či pronájem) způsobují, že pro řadu mladých lidí po škole je prostě nemožné se osamostatnit. A tak nechtěně zůstávají u rodičů i v době, kdy by měli budovat svoji nezávislost, objevovat svět, navazovat kontakty, učit se žít. Je jim to nepříjemné, snižuje jim to sebevědomí, stydí se.
  • Pracovní přetíženost - Tenhle bod úzce souvisí s tím předešlým. Aby se mohli osamostatnit, potřebují peníze. A tak se extrémně soustředí na budování kariéry, na to, jak by si vydělali dostatek financí. Výsledek? Hodiny přesčasů v práci a místo večerů a víkendů někde za zábavou (a navazováním vztahů) sedí nad prací, kterou si nosí domů. Kdy si najít přátele a lásku, když pořád pracují?
  • Nadužívání sociálních sítí - Tahle generace žije virtuálně. Přes internet nakupují, komunikují, získávají informace o světě. Navíc sociální sítě jsou prostorem pro jakési vlastní promo, místo, kde si sami sobě můžete celkem snadno dělat reklamu krásnými stylizovanými fotkami, vtipnými posty a podobně. „Takže tu jsou pak lidi, kteří se cítí osaměle, protože nabudou dojmu, že se nemohou srovnávat s těmi šťastnými a úžasnými lidmi, kterým lajkují jejich statusy a fotky. Jenže ani lidé, co působí sebevědomě a spokojeně, na tom nejsou dobře. Zahlcují svoje profily vším možným, protože volají po zájmu, po pochvale. A když reakce nepřichází, cítí se opět osaměle,“ vysvětluje David Holmes z manchesterské metropolitní univerzity.
  • Nikdo jim nevěří - Problémy mladé generace bere málokdo vážně. Naopak se setkávají s nepochopením a nedůvěrou. Proč by se měli tihle mladí, zdraví, krásní lidé plní sil a energie cítit osaměle? Jenže právě tím se jejich pocit osamělosti a izolace ještě znásobuje.
  • Neumí se seznamovat - Kvůli vší té zaneprázdněnosti, životě ve virtuálním světě sociálních sítí a nízkému sebevědomí mají navíc mladí problém navazovat skutečné vztahy v novém prostředí. Přijdou do nového zaměstnání, na vysokou, prostě kamkoli, kde nikoho neznají, a najednou si s tou situací neví rady. Nemají zkušenosti, neví, jak se s někým skamarádit, jak ho oslovit a podobně. Takže i tam, kde jsou obklopeni desítkami či stovkami lidí, se vlastně cítí sami.
Foto: Foxy burrow, Shutterstock.com

Počítač má být prostředkem, ne náplní životaFoto: Foxy burrow, Shutterstock.com

Zastavme to!

Jak ale dát téhle epidemii osamělosti mladých stopku? Odborníci moc konkrétních rad nemají, první krok je podle nich vůbec ten problém vzít v potaz. Nemávat nad ním rukou a mladým věřit.

Už v rodině pracovat na sdílení, na vzájemné důvěře a komunikaci. Na školách a v rámci pracovního prostředí je učit tomu, že osobní kontakt je základem všeho. Že je lepší vytvářet školní projekt v týmu několika studentů, než sám po večerech u počítače. A že skutečná porada, kde sedíte naproti kolegům, je víc než hromadná e-mailová korespondence.

Napadlo by vás, jak bídně se dnes mnoho mladých cítí?

Reklama

Související témata:

Načítám