Hlavní obsah

Epidemie sexy SMS: Kdy jsou pro váš vztah (ne)bezpečné?

Foto: sakkmesterke, Shutterstock.com

Foto: sakkmesterke, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sexting miluje snad každý. Žhavé esemesky, virtuální flirtování, prostě výměna eroticky laděných textových zpráv přes počítač či mobil baví kdekoho. Manžele, co spolu žijí dvacet let, i páry, které se znají jen chvilku, i milence. Proč je to tak sexy? A je třeba si při sextingu dát na něco pozor?

Článek

Někdy jde jen o trochu lechtivé zprávy, sexy náznaky, jindy pomalu o tvrdé porno. Míra je na každém z vás, určujete si ji sami. Každopádně sexting, jak se výměně eroticky laděných zpráv přes SMS, e-mail či sociální sítě říká, je velmi oblíbený.

Proč to ale lidi tak moc baví? A je to vůbec dobře? Je to neškodné, nebo je potřeba počítat i s určitými riziky?

Je to snadné

Proč to dělat složitě, když to jde jednoduše. To je staré dobré pořekadlo, které lze v životě uplatnit na leccos. Lidé mají prostě rádi, když jdou věci snadno, bez velké námahy a trápení. A platí to samozřejmě i pro vztahy.

Říct někomu něco do očí je vždy těžší než mu to napsat. Týká se to nejen nepříjemných věcí (i proto se tolik rozchodů odehrává přes e-mail či telefon), ale i těch lechtivých. Když místo do partnerových (manželových, milencových či jen toho, kdo se vám líbí a máte o něj zájem) očí koukáte na monitor, prostě se méně stydíte. „Sexting se děje za jakousi pomyslnou zdí. A ta pomáhá odhodit stud, zábrany, dovoluje se vyjádřit tak, jak by vám to ve skutečnosti nešlo,“ říká terapeutka pro děti, rodiny a mezilidské vztahy Lucie Mucalová.

A podobně to vidí i vztahová koučka ze Školy pro ženy Hana Adamíková: „Jedná se o virtuální sdílení, ve kterém mnoho lidí odhodí veškeré zábrany. Lidé se víc odkrývají, jsou uvolněnější, než by byli při setkání tváří v tvář. Snáz se jim tak komunikuje o věcech, které by si při osobním setkání netroufli říct.“

Je to v podstatě stejné jako všechno ostatní, co se děje ve virtuálním světě. Nic není tabu, nic není zakázáno, povoleno je téměř vše. „Textový flirt snese všechno,“ potvrzuje Lucie Mucalová.

V esemesce se můžete ze stydlivky změnit v nespoutanou dračici, popustit uzdu fantazii, můžete až tam, kam vás protějšek pustí.

Foto: nito, Shutterstock.com

Když se místo do partnerových očí díváte na monitor, spíš odhodíte zábranyFoto: nito, Shutterstock.com

Na tohle pozor

Je to jednoduché, rychlé, zábavné a sexy. Ale pořád je to jen virtuální realita, nikoli skutečný život! A to s sebou nese řadu rizik.

Jako občasné rozptýlení v rozumné míře a v partnerstvích, která už nějakou dobu bez problému fungují, nemusí být občasný sexting na škodu. „Může to být fajn koření vztahu, když jeden z páru třeba odjíždí na služební cestu,“ říká Lucie Mucalová.

Lechtivé esemesky v rozumném počtu pomáhají udržet vášeň v dlouhodobých vztazích, jejich prostřednictvím můžete svůj protějšek nenápadně upozornit, že i po letech ho stále shledáváte atraktivním a přitažlivým, může to být i jakási forma předehry, na kterou doma (třeba kvůli malým dětem) není tolik času. Ale musí to být opravdu jen výjimečně.

Jinak ale odborníci virtuálnímu svádění příliš nefandí. „Já se obecně k těmto SMS flirtům moc nepřikláním. Lidé by na svých vztazích měli pracovat, nikoli je nahrazovat těmi virtuálními,“ tvrdí Hana Adamíková.

Obzvláště pak v začínajících vztazích, tam, kde se lidé ještě tolik neznají, to může být hodně nebezpečné.

Sexting má totiž dvě zásadní rizika:

  • Špatná interpretace - „Každý může obsah SMS vnímat jinak – já ve své praxi řeším taková nedorozumění téměř denně,“ říká Lucie Mucalová. Už třeba jen to, že partner neodpoví (podle vašeho názoru) dost rychle, ve vás může vyvolat dojem, že jste napsaly něco špatně, naštvaly ho a podobně. Přitom on třeba jen odběhl na pracovní jednání, zapovídal se s kolegou na chodbě a podobně. „Troufám si říct, že textová komunikace obecně je zkázou dnešního světa. Zužuje komunikaci do umělých písmen a zabíjí reálnou komunikaci,“ dodává Lucie Mucalová.
  • Plané sliby - „Velká část textového sdílení může být výplodem fantazie, který se ale v realitě málokdy stane. Při osobním setkání pak lidé mohou zjistit, že skutečnost je úplně jiná, a to vede k oboustrannému rozčarování,“ varuje Hana Adamíková. Není jednoduše nic víc frustrujícího, než když partnera navnadíte, naslibujete hory doly, ale když se večer vrátí z práce, řeknete, že jste měly těžký den, jste unavené a navíc vás děsně bolí hlava.

Co tedy říct závěrem? Hrajte si, flirtujte (především reálně, ale občas třeba i virtuálně), ale nikdy nezapomínejte, že to hlavní se odehrává ve skutečném světě, nikoli na vašem monitoru!

Co vy a sexting? Baví vás?

Načítám