Hlavní obsah

Experti na výživu: Na jaké potraviny nedají dopustit?

Foto: thinkstock

Jaká potravina nebo doplněk stravy umí s tělem zázraky, co myslíte?Foto: thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odborníků na výživu jsme se zeptali, na jakou potravinu, jídlo či doplněk nedají dopustit díky jejich účinkům na zdraví i hubnutí. Co prozradili? Zde jsou jejich extra tipy pro vás!

Článek

Existuje jídlo nebo nějaký koktejl či prášek, který je tak výjimečný, že by neměl ve vašem jídelníčku chybět? Pátrali jsme mezi experty a chtěli od nich znát odpovědi. Za co by dali ruku do ohně? Výsledek přinášíme zde:

Nikola nejvíc preferuje zeleninu

Žádný zázrak, ale obyčejná zelenina. „Pravidelnou konzumací k téměř každému jídlu si zaručíte zdravé srdce, cévy, nervový systém, mozek, dobrou paměť a současně s tím budeme chráněni proti rakovině, cukrovce, zácpě…“ tvrdí Nikola Hanyšová ze Stop obezitě.

„Zelenina pomáhá zvyšovat imunitu, působí antibakteriálně, například česnek nebo zázvor. Většina druhů zeleniny je bohatá na draslík, má tedy mírně diueretický účinek, může tedy mírně pomoci s projevy otoků... Nejvíce sázím na rajčata či zeleninové šťávy – jsou bohaté na lykopen, což je antioxidant, který pomáhá v boji s rakovinou, u mužů pak s prostatou,“ dodává odbornice.

Foto: thinkstock

Vhodně připravenou kvalitní zeleninu vám doporučí každý odborník na výživuFoto: thinkstock

Martin upřednostňuje kysané zelí

„U mě vyhrává kysané zelí v bio nebo domácí kvalitě,“ uvádí Martin Škába, který provozuje soukromou praxi, a prozrazuje důvody: „Má blahodárné účinky pro trávicí trakt. Obsahuje bakterie mléčného kvašení, které jsou velmi důležité pro správné fungování střev. Již dávní předci tuto potravinu považovali za velmi důležitou. Když není správně fungující tlusté střevo, které i tradiční čínská medicína považuje za druhou hlavu člověka, pak nemůže být člověk dlouhodobě zdravý."

Petr volí směsi sušených bylin a kořenů

„Mezi doplňky, které skutečně fungují na redukci, patří některé, v nichž jsou obsažené látky – karnitin, CLA, chrom, sinefrin a extrakty ze zelené kávy a zeleného čaje,“ uvádí svůj první tip RNDr. Petr Fořt, člen lékařské rady Světa zdraví. Druhým jeho tipem je náhrada svačin – takzvané zelené potraviny. „Jde o směsi sušených bylin, počínaje ječmenem přes chlorelu až po spektrum kořenů bylin především asijského a jihoamerického původu – maca, ashwagandha, zázvor a několik dalších.“

Ondřej lobbuje za vyvážení

Vybrat pro MUDr. Ondřej Nývlta jednu potravinu, jídlo nebo doplněk nebylo snadné: „Žádná potravina, doplněk, jídlo samy o sobě nezajistí kvalitní a plnohodnotnou výživu a hubnutí,“ tvrdí. „Zdravé tělo lze mít jen správně vyváženou stravou, která je složena z vhodných potravin a přizpůsobena energetickému výdeji," vysvětluje Ondřej Nývlt.

Foto: thinkstock

Byliny v různých variantách podporují například i dobré tráveníFoto: thinkstock

„Pokud mám přece jen vybrat doplněk stravy, tak je to InCardio. Má vyvážený poměr vitaminů, minerálů, bioflavonoidů z červených hroznů s velkým zastoupením resveratrolu a skořice. Při pravidelném užívání dochází k úpravě krevního tlaku, hladin cholesterolu a homocysteinu a správné regulaci vodního hospodaření. Tím dochází k posilování a ochraně celého srdečně-cévního systému, který je v současné době nadměrně zatěžován nejen stresem, ale také nadváhou,“ vyjmenovává klady Ondřej Nývlt.

Veronika sází na detox

„Pro mne není žádná konkrétní potravina favoritem zdraví i hubnutí,“ říká obezitoložka MUDr. Veronika Brabencová z nutriční poradny Optimum, a přidává se tak ke kolegovi MUDr. Ondřeji Nývltovi. „Důležité je celkové ozdravění jídelníčku – dostatek zeleniny, ovoce, kvalitních sacharidů, a naopak omezení sladkého a tučného... Z potravních doplňků bych vybírala ty, které vám pomohou k očištění organismu, tedy k detoxu střevní sliznice plus podpoře jater, ledvin. Měla by to být kombinace kvalitní vlákniny a vhodných bylinek,“ uzavírá Veronika Brabencová.

A jaký tip byste měli vy?

Související témata:

Načítám