Hlavní obsah

Extra tipy na žehlení: Chcete si ho ještě usnadnit?

Foto: thinkstock

Už žádné odkládání žehlení na později, na novou žehličku se budete těšitFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žehlení. Pro někoho činnost, které se raději obloukem vyhýbá a raději věší prádlo tak, aby se nepomuchlalo, pro jiné nutné zlo. Může to ale být i zábava, nevěříte? S moderní žehličkou ano!

Článek

Nalijte si sklenku vína, pusťte v televizi oblíbený program nebo nažhavte drát s kamarádkou, a pusťte se do práce. Náladu vám může zvednout i zábavný potah na žehlicí prkno a samozřejmě dobře fungující a lehoučká žehlička, která klouže sama a bez námahy.

Co umějí dnešní žehličky?

Rozdíl mezi žehličkami současnými a těmi navrženými před lety rozhodně je, hlavně v napařování. Tato funkce není žádnou novinkou, ale vyvíjí se. Starší „napařovačky“ vypouštěly páru jen občas nebo po zmáčknutí příslušného tlačítka. Dnešní žehličky vytlačují páru samy a o různé teplotě a tlaku podle přednastaveného programu, který se odvíjí od typu tkaniny. Pára umí proniknout do takové hloubky, že zvládne upravit rovnou obě strany oblečení.

Foto: ELECTROLUX

Parní generátor EDBS2300 s nerezovou žehlicí plochou a ergonomicky tvarovanou rukojetí, se systémem zabraňujícím odkapávaní vody, trojnásobnou bezpečností, kropením a schopností horizontálně i vertikálně napařovat, cena 2498 KčFoto: ELECTROLUX

„Chytré napařovací žehličky nabízejí řadu systémů samočištění, odvápňování nebo funkci, která zabraňuje nechtěnému odkapávání vody,“ vysvětluje pokrok ve vývoji Kateřina Prantlová z firmy Eta.

Foto: ELECTROLUX

Žehlička 5Safety se snadno ovládá díky držadlu potaženému pryží a tvaru patky, která umožňuje snadno žehlit i pozpátku a přes švy a knoflíky. Otvorů na velmi jemnou páru je 605. V kombinaci s dávkováním páry po 150 g a s výkonem 2600 W je výsledek žehlení skutečně vynikající, cena od 1799 KčFoto: ELECTROLUX

Výstřel páry byl u starších přístrojů doprovázen nepříjemným odkapáváním vody v průběhu žehlení, která často vytvářela na prádle vápenaté fleky. A to je další krok kupředu – moderní žehličky jsou vybavené odvápňovacím systémem, který ocení především lidé žijící v oblastech s velmi tvrdou vodou.

Foto: ETA

Na foto (zleva): napařovací žehlička Digi Lancetta s optimálním rozvedením páry na celé ploše, vysokou odolností proti mechanickému poškození, výbornou kluzností po všech materiálech, bezpečnostními prvky a tři metry dlouhou přívodní šňůrou, cena 1796 Kč, napařovací žehlička Viento s možností vertikálního napařování, funkcí samočištění, blokací odkapávání vody a usazování vodního kamene, cena 1996 KčFoto: ETA

Foto: PHILIPS

Na foto (zleva): žehlička PerfectCare Xpress GC5060 disponuje technologií Optimal Temp, která automaticky zajistí dokonalé nastavení teploty pro jakýkoli typ tkaniny nebo oděvu, cena 3699 Kč, systémová žehlička PerfectCare Aqua GC8620 efektivně kombinuje systém páry a optimální teploty, takže extrémně rychle a dobře vyžehlí jakýkoli druh prádla, cena 5299 KčFoto: PHILIPS

Hlavně bez námahy

Žehlení dnes nemusí být tak náročné, žádná bolavá záda a namožené ruce. Práci vám usnadní i samo žehlicí prkno. Více se dočtete v článku Chcete si usnadnit žehlení? Začněte u prkna.

Základním kritériem pro výběr nové žehličky je její váha. Potěžkejte si všechny vystavené modely v obchodě a začněte se zaobírat tím nejlehčím. Dál sledujte délku přívodní šňůry a samozřejmě funkci napařování. Uvádí-li výrobce, že můžete žehlit látky ve svislé poloze, máte zase usnadněnou práci se záclonami, ale i povlečením a oděvy… stačí zavěsit do prostoru a nechat pracovat páru pod vysokým tlakem.

Foto: PHILIPS, ROWENTA

Na foto (zleva): žehlička PerfectCare Aqua GC8640 je obohacena o vodní nádržku s objemem 2,2 l, díky které můžete žehlit až dvě hodiny, cena 5999 Kč, napařovací žehlička Steamium má úzkou špici pro snadné žehlení okolí knoflíků, zajímavá je funkce automatického nastavení optimální teploty a páry podle typu tkaniny, cena 2699 KčFoto: PHILIPS, ROWENTA

Určitě vám pomůže model s funkcí knoflíkové drážky mezi žehličkou a žehlicí plochou. Rozhodně nevybírejte žehličku podle vzhledu. Copak ji budete někde vystavovat? Další tipy pro výběr žehličky najdete v článku Žehlička, která vám usnadní žehlení.

Žehličku, nebo parní generátor?

Napařovací žehlička je ideální pro krátké žehlení a každodenní použití. Je vhodná pro svobodné lidi a malé rodiny. Na všechny druhy tkanin poskytuje požadovaný parní výkon (od 0 až 170 g/min).

Foto: ROWENTA, TEFAL

Na foto (zleva): žehlička Eco Intelligence zaručuje stejný výsledek s menším množstvím páry, protože ji koncentruje pod žehlicí plochou pro její efektivnější využití, cena 1999 Kč, napařovací žehlička Ultimate Autoclean má žehlicí desku potaženou paladiem, patří tak mezi nejexkluzivnější na trhu. Deska je kluznější a odolnější proti poškrábání, cena 1999 KčFoto: ROWENTA, TEFAL

Parní generátor je doporučen pro velké rodiny a lidi, kteří žehlí velké množství prádla i vícekrát týdně. Velká vodní nádržka nabízí dobrou volbu pro dlouhé, nepřerušované žehlení, vysoký tlak 4 až 5,5 baru poskytuje velmi silnou a intenzivní páru (až do 120 g/min), která proniká do srdce vláken pro dosáhnutí profesionálního výsledku.

Foto: tefal

Na foto (zleva): bezdrátová žehlička FV 9910E0 Freemove s vysokým výkonem pro dokonalé výsledky žehlení, dále disponuje funkcí rychlodobíjení a má patentovaný systém pro nastavení variabilní páry, cena 2299 Kč, parní generátor Pro Express Anti-calc má patentovaný odvápňovací systém Anti-Calc, který jí prodlužuje životnost – automaticky zachycuje nečistoty z vody, cena 5999 KčFoto: tefal

Šetřete čas i energii

Jak? Roztřiďte si prádlo. Přečtěte si štítky na oděvech o jejich péči, roztřiďte odpovídajícím způsobem a pracujte od nejnižší teploty k nejvyšší.

Foto: GROUPE SEB

Co vlastně znamená který symbol? Víte, při jaké teplotě žehlíte?Foto: GROUPE SEB

Jak vypadá žehlení u vás doma? Pokud je to otrava a námaha, pak je na čase s tím skoncovat. Můžete si koupit novou žehličku, anebo konečně zapojit děti a manžela.

Reklama

Načítám