Hlavní obsah

Extrémní zážitek v Národním divadle

Foto: Diana Zehetner

Jade Clayton a Tomáš Červinka v představení ExtrémFoto: Diana Zehetner

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Napjatá atmosféra, krásná těla, dokonalé pohyby. Poslední novinkou v letošní sezoně Národního divadla je taneční představení Extrém. Kus sestavený ze tří částí nenásilně spojuje prvky baletu a hip hopu, to vše na moderní hudbu světových umělců. Senzační zážitek, nevěříte?

Článek

Baletní představení na Nové scéně Národního divadla? Ano! Ladné pohyby těla se po dlouhých 16 letech vracejí do Laterny magiky. A součástí této proměny je právě i uvedení nového ultramoderního triptychu. Představení Extrém spojuje dohromady tři zdánlivě nesouvisející choreografie. Ty dosud české publikum nemělo možnost zhlédnout. Dvě pocházejí z dílny choreografa představení a zároveň uměleckého šéfa baletu Národního divadla Petra Zusky, tu prostřední pak vytvořil Jiří Kylián.

První část se nese v rytmu světového hip hopu. Během přibližně 30minutového kusu s názvem Malý extrém se nám představí osm tanečníků. Šest vypracovaných drsných mužských těl kontrastuje s ladností a lehkostí dvou baletek. Název této části je opravdu trefný. Můžeme říci, že jako diváci jsme svědky variací na každodenní emoce, převedené do přesných pohybů a vyhnané do extrémů.

Foto: Diana Zehetner

Z první části Malý extrémFoto: Diana Zehetner

Prostřední část je jistou provokací. Přestože by se mohlo zdát, že zpomalené pohyby v podání předních českých tanečníků a tanečnic budou působit uklidňujícím dojmem, opak je pravdou. Přiznám se, že mně jako nedočkavému člověku tato část příliš nesedla. Měla jsem chuť vstát a začít křičet, aby se tam konečně děla nějaká akce. Přesto byl tento kus s názvem Poslední dotyk skutečně zajímavou absurdní improvizací, které dal režisér Jiří Kylián impozantní tvar. Ten zlatý hřeb na mě ale ještě čekal!

Závěrečná část je totiž sopkou nápadů a hrou tvarů. Až doteď tvůrci neprozradili, jaký je námět třetího partu. To my vám už prozradit můžeme! Zuska si hraje s myšlenkou protikladnosti a souznění. Pohybově proti sobě klade život a smrt, volnost a zábrany, rozdíl mezi mužem a ženou... A přitom i my v roli pozorovatelů cítíme, že protiklady jsou jen kořením života a že ve skutečnosti se od sebe příliš nelišíme. Ale víc vám už neprozradím! To abyste si představení náležitě užily!

A věřte, že se vám tenhle baletní kousek bude opravdu líbit. Takový koncert ladnosti a souznění se jen tak nevidí. Po zhlédnutí určitě nebudete toužit po ničem jiném než po „extrému"!

Foto: Diana Zehetner

Přijďte se podívat na extrémní výkonyFoto: Diana Zehetner

Extrém Nová scéna Národního divadla Režie a choreografie: Petr Zuska, Jiří Kylián Tančí: Nikola Márová, Olexander Kysil, Adéla Pollertová, Jiří Kodym, Ivana Mikešová a další

Reklama

Související témata:

Načítám