Hlavní obsah

To nejlepší ze světa módy

Foto: Marek Costey

Průřez 20. stoletím a ValentinoFoto: Marek Costey

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prague Fashion Weekend, to byla pořádná porce stylu! Nestihla jste ho? Nevadí! Podívejte se s námi na nejzajímavější okamžiky víkendu módy a poodhalte ty nejžhavější trendy pro nadcházející sezonu. Vždyť kdo jiný byl měl vědět, co se bude u nás nosit, než přední čeští návrháři?

Článek

Letošní Prague Fashion Weekend byl pojat netradičně. Celá akce totiž probíhala pod širým nebem a navíc byla přístupná široké veřejnosti. Prestižní Pařížská ulice, kde víkend módy probíhal, zdobilo molo dlouhé neuvěřitelných osmdesát metrů. A protože byl vstup zdarma, přišla se na tvorbu českých a zahraničních návrhářů či značek podívat spousta návštěvníků.

Pražský Fashion Weekend byl, jak už vypovídá jeho název, oproti světovým „weekům (týdnům)“ jen víkendový a nabízel přehlídky převážně českých návrhářů. Každý blog začínal malou přehlídkou – průřezem módy 20. století. Poté to po mole rozjeli bruslaři ve stříbrných oblečcích, na hlavě měli helmy s vlajkou, na které bylo jméno návrháře, který měl vystupovat.

Nováčci české tvorby bodovali!

Akce začínala minulou sobotu soutěží mladých designerů New Fresh Style. Fashion Weekend byl oproti těm světovým komerčnější, jeho cílem bylo ukázat lidem nositelnou módu. Proto jsem tolik ocenila nováčkovskou tvorbu, u které jsem měla pocit, že strčila zaběhnuté návrháře do kapsy. Moc se mi líbila kolekce X slovenského návrháře Martina Hrča, Open-it Anny Kolínské nebo kolekce Přetvářka od Markéty Martiškové. Poslední jmenovaná nakonec soutěž mladých návrhářů zaslouženě vyhrála.

Foto: Robert Majer

Pláštěnkové outfity Markéty MartiškovéFoto: Robert Majer

Foto: Marek CosteyPřehlídka značky Ferré MilanoFoto: Robert MajerVietnamská návrhářka Mimi Lan oblékla i pejskyFoto: Marek CosteyTento model má znázorňovat Yvese Saint LaurentaKošilová kolekce i černá klasika

Nádherné byly ale i aktuální kolekce českých a slovenských návrhářek. Pokud preferujete minimalismus, líbila by se vám přehlídka Slovenky Blaženy Ostrovské, ve které byly k vidění ženské prvky jako úzké sukně ke kolenům či overaly v béžových barvách. Skvělá byla i přehlídka Natálie Steklové nazvaná Máma a táta. Natálie totiž vytvářela modely z klasických košil a vypadalo to nejen zajímavě, ale překvapivě i hezky. Tatiana Kovaříková se držela černé a představila klasickou, ženskou módu, blog uzavírala Hana Havelková s kolekcí City Glamour, která kombinovala geometrické vzory a tmavší barvy, doplněné o zelenou.

Pomyslnou třešinkou na dortu potom byla večerní přehlídka pret-á-porter italského návrháře Gianfranca Ferrého, Ferré Milano, která ukázala kvalitní, nositelnou módu. Litovala jsem jen modelku, která na mole upadla. Dvakrát. Boty, ve kterých se musela sebejistě procházet po mole, jí totiž byly velké.

Na nedělím programu byly přehlídky světových značek Diesel, Airfield, Bogner, Pinko, Anima Tua nebo české značky pietro filipi. Prague Fashion Weekend potom zakončila přehlídka vítězky New Fresh Style.

Foto: Robert Majer

PFW zdobilo osmdesát metrů dlouhé moloFoto: Robert Majer

Foto: Robert MajerDámy měly možnost pokochat se pohledem na pěkné modelyFoto: Robert MajerPohled do backstageFoto: Marek CosteyMóda podle Vivienne WestwoodCo si z Prague Fashion Weekendu odnést?

Kromě skvělého zážitku také poznatek, že si máme zásobit šatník klasickou módou. Košile, kabáty, kalhoty, sukně – všechno je jednoduché, s propracovanými detaily. Zachovat bychom měly typicky ženskou siluetu a nebát se košili zakasat do kalhot, pásky umístit do pasu a ne na boky, a pokud nám nechybí odvaha, můžeme mixovat i vzory.

Byla jste se na Prague Fashion Weekendu podívat? Fandíte českým návrhářům? Líbí se vám jejich kolekce? Těším se na vaše názory v diskusi!

Související témata:

Načítám