Hlavní obsah
3,7
(21)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Tohle syté jídlo se nedá uvařit v malém množství. Potřebujete pořádný hrnec a hodně hladových kamarádů (třeba partu brigádníků, kteří vám pomáhají s novou střechou na chalupě). Podává se ve velké míse a jí se velkou lžící. Na odlehčení k němu můžete připravit svěží rajčatovou salsu.

20 min.
Příprava
1 hod., 30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
10 porcí
  • 1 ks vepřového kolena
  • 400 g vepřové plece
  • 300 g uzeného bůčku
  • 2 lžíce sádla
  • 2 ks cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 1 hrnek fazolí
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 2 listy bobkového listu
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 nožka pikantní klobásy
  • 1 ks pomeranče
Salsa
  • 4 ks rajčat
  • 1 ks červené cibule
  • 1 ks žluté papriky
  • 2 lžíce listové petržele
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
K podávání
  • 500 g rýže
Článek

Postup

01.

Vykostěte vepřové koleno a nakrájejte ho na větší kostky. Vepřovou plec a uzený bůček také nakrájejte na kostky (místo bůčku můžete použít i uzená žebra). Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.

02.

Krátce osmažte cibuli na sádle a přidejte maso. Opečte ho, osolte, opepřete a posypte sladkou mletou paprikou. Masovou směs podlijte asi půl litrem vody. Pak přidejte opláchnuté fazole (nejlepší jsou malé černé fazole), prolisovaný česnek a bobkový list a pod pokličkou duste hodinu i víc do měkka.

03.

Nakonec do směsi nakrájejte na silnější kolečka klobásu a ještě chvíli suroviny společně poduste.

04.

Na rajčatovou salsu stačí nakrájet všechnu zeleninu na drobné kostičky. Pak k ní přidejte petrželku, olej a citronovou šťávu, osolte a opepřete. Zlehka promíchejte.

05.

Feijoadu přeložte do servírovací mísy, pokapejte šťávou z půlky pomeranče a ozdobte druhou polovinou nakrájenou na kolečka. Podávejte s rýží nebo chlebem a připravenou rajčatovou salsou.

Čím hostíte větší společnost kamarádů vy?

Reklama

Načítám