Hlavní obsah

Zapomeňte na horkou vodu! Vychytávky, jak mýt okna i v zimě

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Reklama

Pátrat po důvodech, proč zrovna vaše okna nejsou jako ze žurnálu, je zbytečné. Prostě popadněte mikrovlákno a mycí prostředky a jděte do toho. Nebo má snad mytí oken v zimním ročním období nějaká „ale“?

Článek

Abyste byli s výsledkem spokojeni a také aby nedošlo k poškození oken, vyplatí se v zimě dodržovat určitá pravidla.

Jak na to  

Až umyjete rámy, otřete je dosucha, což je základ jakéhokoliv čistého povrchu. Když bude povrch mokrý, voda se vypaří a zůstanou stopy po vodním kameni. Pak se pusťte do skel. „Doporučuji používat roztok alkoholového čisticího prostředku s vodou, aplikovat ho rozprašovačem a rozmýt mikrovláknem. Neplýtvejte teplou vodou; jakmile se roztok dotkne studeného skla, teplota se stejně sníží. Hadřík složte tak, aby nabídl 8 až 12 stran a stírali jste vždy čistou plochou, pak skla vyleštěte speciálním mikrovláknem na lesklé povrchy. Nebo aplikovaný roztok stáhněte stěrkou na okna,“ vysvětluje Marie Zamazalová ze společnosti LidskáSíla. Pokud na oknech zůstanou šmouhy, setřete je čistým vlhkým mikrovláknem, ale bez čističe, a doleštěte papírovou utěrkou.

Foto: Archiv firmy

Aku stěrka Kärcher WV 2 Premium 10Years Edition usnadní práci, doporučená cena 1990 KčFoto: Archiv firmy

Jaké čističe 

Běžné přípravky na čistění oken obsahují alkohol, který nezanechává stopy. Pokud chcete jiné řešení, můžete je nahradit octem nebo třeba Alpou. Na výrazně zašpiněné plastové rámy lze zkusit některý z profesionálních čističů. Vyplatí se použít také nanoprostředky? „Podstatou nanopřípravků je zajistit dokonale hladký povrch, na kterém se kapky vody neudrží. Stečou a vezmou s sebou i nečistoty, nezanechávají žádné stopy. Nejsou to ale čisticí prostředky, používají se jako následná péče na čistý povrch,“ vysvětluje Marie Zamazalová.

Přeneseně si nanoprostředek přirovnejme k make-upu. Ten si také nebudete nanášet na nečistý obličej, naopak nejprve obličej očistíte, až pak aplikujete make-up.

Foto: Mall a archiv firem

Na foto (zleva): Leifheit Čistič na sklo, 139 Kč/1 litr, Clin Windows & Glass, 49 Kč/500 ml, Vileda Actifibre mikrohadřík na okna, cena od 59,90 KčFoto: Mall a archiv firem

Foto: Archiv firmy

Místo čističe můžete vyzkoušet francovku Alpu, která se používá v domácnostech už více než sto let. Zhruba na půl litru vody dejte 3 až 4 lžíce Alpy. Cena 145 Kč/1000 mlFoto: Archiv firmy

Další úhel pohledu

Z hlediska čištění je potřeba vzít v úvahu, že prostředky na mytí oken poskytují bezchybný výsledek až asi od 5 °C. „Ale podobné to je i v příliš horkém létě, kdy se přípravky rychle odpařují a výsledek opět nemusí být dokonalý. Zásadně dávejte pozor, abyste při mytí za nízkých teplot nepoužívali horkou, ale vždy jen vlažnou vodu asi do 30 °C. Horká voda na prochlazených okenních tabulích by v krajním případě mohla vést k jejich prasknutí a nesvědčí to ani materiálům rámů,“ nabádá Roman Kubálek ze společnosti Vekra.

Dobrým nápadem není ani čištění na sucho, protože špína a prach usazené na oknech by při suchém čištění mohly poškrábat sklo či rámy. Rovněž platí, že drsné houbičky či abraziva na okna nepatří.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Stírání nečistot na sucho nemá valný smysl z pohledu dobrého výsledku, navíc se nedá vyloučit poškození skel nebo rámůFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Poznámka k rámům

Už jsme si řekli, že z pohledu bezchybného výsledku byste každý rám měli po umytí otřít dosucha. Větší pozornost si pak zaslouží dřevěné rámy. „Po mytí a osušení je ošetřete výrobcem doporučeným balzámem na dřevo. Ten zacelí mikrotrhlinky v lazuře a také ji viditelně oživí. Dřevu vadí především vlhkost a její dlouhodobé účinky, a to nejenom z exteriéru, ale i z interiéru. Proto do vlhkých vnitřních prostor, například do zimních zahrad, k bazénům, vířivkám a podobně, nejsou dřevěná okna vhodná, nebo je třeba instalovat dostatečně výkonné odvětrávání či rekuperaci,“ podotýká Roman Kubálek.

A dodává, že v zimě je možné okna ještě seřídit a promazat, pokud je to nezbytně nutné, tedy když zjistíte, že netěsní. Jinak tyto úkony raději ponechte na dobu, kdy je rozdíl teplot venku a uvnitř co nejmenší.

Foto: Vekra

Dobře seřízená okna správně tepelně izolují. Pokud netěsní, je třeba kování seříditFoto: Vekra

Co dělat, když venku mrzne? Mytí oken odložte na příznivější počasí a pusťte se do jiné práce. Nebo relaxujte.

Reklama

Související témata:

Načítám