Hlavní obsah

Vyrobte si vlhčené ubrousky: na odlíčení i úklid

 

Reklama

Potřebujete rychle uklidit a zbavit se bacilů? Sáhněte po doma vyrobených vlhčených ubrouscích na bázi alkoholu. A na odlíčení oceníte ubrousky napuštěné olejem. Postup, jak obě verze pořídit, najdete ve videu.

Článek

Vlhčené ubrousky jsou nejčastěji spojovány s malými dětmi – maminky na ně nedají dopustit při přebalování. Jenže napuštěný hadřík, který výborně čistí, se hodí i v domácnosti. Můžete si samozřejmě koupit rozličné druhy ubrousků určených na dřevo, koupelnu, záchod... a utratit tak desítky i stovky korun. Ovšem pak je tady cesta, jak si je vyrobit bez zbytečné chemie a hlavně levněji.

Pátrali jsme, experimentovali a nakonec jsme vybrali dva recepty: jeden na dezinfekční a druhý na odličovací ubrousky. První využijete především v kuchyni, ale také třeba na toaletě nebo v koupelně. Obsahují alkohol, takže zaručeně likvidují bakterie. Oceníte je především při kempování, na chalupě, zkrátka všude tam, kde nemáte možnost řádně vyčistit povrchy klasickou cestou.

Druhá verze je pěsticí, na bázi kokosového oleje. Ten sám o sobě velmi dobře odstraňuje veškeré kosmetické přípravky z pokožky, proto ho stačí naředit destilovanou nebo převařenou vodou (kvůli delší trvanlivosti). Místo papírových utěrek jsme tentokrát sáhli po separačních plenkách, což jsou jemné látkové pruhy, které koupíte v drogerii někdy také pod názvem jednorázové ubrousky (30 kusů za 29 korun). Po použití je však nevyhazujte do záchodu, ale do odpadu!

Znáte nějaké další domácí metody čištění a úklidu?

Reklama

Související témata:

Načítám