Hlavní obsah

Fígle pro správně vytřenou podlahu

Foto: Isifa

Poradíme vám, jak zatočit s věčně špinavou podlahou!Foto: Isifa

Reklama

Dalo by se z ní i jíst! To bývá největší pochvala pro čistou a vyleštěnou podlahu. Že po ní také toužíte, a přitom pořád bojujete s chuchvalci prachu, kamínky a pískem nanošenými zvenku a fleky po rozlitých nápojích? Zde je sedm tipů, jak si s tím snadno poradit.

Článek

I když je to obyčejné vytírání, na které sice stačí jen hadr, speciální a dobře zvolené úklidové pomůcky a správná technika ho dokážou značně urychlit. Díky tomu se vám bude dlažba, parkety a laminát lesknout a v kobercích nezůstane ani smítko.

Tip 1 – podlaha až na konec

Zatímco u vytírání je to jasné a každý setře podlahu až na konci úklidu, u vysávání koberců mají někteří tendenci jím začínat. Je to j edna z pěti chyb, kterých se lidé často při uklizení dopouštějí. Argument, že se při luxování zvíří prach, který budete muset znova setřít, ve světě dnešních moderních vysavačů neobstojí. I koberce se luxují až na konec.

Tip 2 – vyluxujte i parkety

Nemáte doma vysavač, protože jste zrušili koberce a nechali na podlahu položit dlažbu a dřevo? Chyba, pořiďte si ho! „Při obyčejném zametání nikdy nedostanete z podlahy jemný prach a nečistoty, jako při vysávání. Vytíráním je pak roznesete po bytě,“ říká Hana Šináglová z firmy Pohodlnější život.

Tip 3 – místo hadru zvolte mop

Hadr obtočený na koštěti dneska používá na vytírání jen málokdo a každá domácnost vlastní nějaký ten mop. Některá dokonce dva, protože existují typy ploché a třásňové. Víte, který je lepší? Ploché mopy jsou doplněné speciálními hadry z mikrovlákna. Jak napovídá už jméno, vyrábějí se z ohromného množství tenkých vláken. Výrobci uvádějí, že bývají až dvacetkrát slabší než lidský vlas a také mají jinou strukturu, do níž se špína mnohem lépe zachytává.

Foto: Thinkstock

Na parkety používejte místo koštěte vysavačFoto: Thinkstock

Tip 4 – třásňové mopy zvolte do terénu

Druhou skupinou jsou třásňové mopy, které oceníte hlavně v členitém terénu, kdy se vyhýbáte nohám nábytku nebo se potřebujete dostat do různých rohů a jiných hůř přístupných míst. Třásňové mopy kupujte vždy s kýblem se speciální ždímací „hlavou“. Tím, že obě části pasují dohromady, vytvoří se na třásně silný tlak a podaří se z nich vytlačit téměř všechna voda. Šikovný pomocník, že? A dalších deset najdete zde!.

Tip 5 – do čista a do sucha

Základem kvalitně vytřené podlahy je dokonale vyždímaný mop či hadr. Jinak – a to platí hlavně pro laminát či dřevěné parkety – zůstanou na povrchu nehezké zaschlé kapky. Navíc u starších laminátových podlah se voda může dostat do spár, které se začnou odchlipovat a rozlézat, což jim rozhodně na kráse nepřidá.

Tip 6 – jakou máte techniku?

Zajímá vás, co je třeba k vytírání za speciální techniku, když stačí jezdit hadrem sem a tam? Omyl! Správně by mělo vaše koště vykreslovat tvar číslice osm. Je dokázáno, že tak vám neunikne ani smítko špíny.

Tip 7 – koberec luxujte minimálně jednou týdně

Minimálně jednou týdně – v dětském pokoji a domácnostech s alergiky i častěji – vysajte! Pozor u sáčkových vysavačů, abyste neměli plný sáček, snižuje se tím výkonnost přístroje. V domácnostech s domácími mazlíčky se vám vyplatí speciální hlavice, které si lépe poradí se zvířecími chlupy. Pokud usoudíte, že koberec potřebuje větší péči, než je obyčejné luxování, můžete ho nechat vyčistit buď mokrou, nebo suchou cestou. Ta druhá je šetrnější, první levnější.

Máte také své osvědčené tipy, jak si poradit s podlahou, aby byla tak čistá, že se z ní dá jist? Pokud ano, řekněte to ostatním v diskusi pod článkem!

Reklama

Související témata:

Načítám