Hlavní obsah

Filmaři unesli v New Yorku metro!

Foto: cinematical.com

Únosce (John Travolta) nezná slitováníFoto: cinematical.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Prosím, nevstupujte za bezpečnostní čáru!“ ozvalo se z hlásiče. Souprava metra čísla 123 právě přijela do stanice. Cestující ukončili nástup a výstup a dveře se zavřely. A už neotevřely. Vlak číslo 123 byl totiž unesen! Kam má psychicky narušený únosce s celou soupravou metra namířeno? Do českých kin!

Článek

Únos vlaku 123, to je na název nového amerického filmu, který „přijede“ na česká plátna už tento čtvrtek. Režisérem snímku je Tony Scott, z jehož předešlé tvorby jistě znáte např. filmy Top Gun nebo Muž v ohni. Únos vlaku 123 je adaptací někdejšího románového bestselleru Johna Godeyho, přičemž se jedná už o druhý pokus o převedení příběhu o uneseném metru na filmové plátno. Ten první proběhl už v roce 1974. Autoři nové verze se však od té původní prý snaží co nejvíce odlišit.

Výkupné, nebo život!

Zhruba 5 milionů lidí použije denně newyorské metro k přepravě do zaměstnání. Jednoho dne však čeká několik Newyorčanů opravdový šok. Po tom, co nastoupí do soupravy číslo 123 a zavřou se dveře, objeví se na scéně Ryder (John Travolta) a celý vlak unese. Jakožto psychicky narušený bývalý vězeň nezná slitování a na cestě za mastným výkupným ho nemůže nic zastavit. Nebo ano?

Jedinou nadějí zoufalých cestujících je dopravní dispečer Walter Garber (Denzel Washington). Jen on je totiž s únoscem ve spojení. Právě na jeho vyjednávacích schopnostech záleží, kolik nevinných životů bude ušetřeno. Celou dobu vrtá Walterovi hlavou jedna otázka. Kdyby únosce výkupné dostal, jak se s ním chce dostat z útrob metra?

Foto: filmcatcher.com

Dispečer (Denzel Washington) je jedinou nadějí cestujícíchFoto: filmcatcher.com

S kamerou do tunelu…

Aby scény vyznívaly co nejvíce realisticky, rozhodli se tvůrci natáčet ve skutečných prostorách metra. V tunelech strávili celkem 5 týdnů, přičemž se museli potýkat s mnoha omezeními. Nejenže pro pohyb v tunelech, resp. v kolejišti, platí přísná pravidla, samotné chodby v podzemí jsou pro filmování až žalostně malé. I proto se některé scény musely dotáčet ve studiu. Filmaři s pomocí techniků metra postavili vlastní vagon metra přesně tak, aby vyhovoval natáčecím podmínkám.

Na to, jak dopadne souboj psychopata Travolty a dispečera Washingtona, se můžete zajít podívat už tento čtvrtek. A pozor, nezapomeňte s sebou vzít také nějakou tu silnou ruku, které se můžete při akčních napínavých scénách držet!

Únos vlaku 123 – premiéra 3. září 2009 Režie: Tony Scott Hrají: Denzel Washington, John Travolta, John Turturro a další. Délka: 105 minut, v původním znění s titulky

Reklama

Související témata:

Načítám